Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
50 minut temu, Karol6130 napisał(a):

W parafi ksiądz rozbił małżeństwo któremu rok wcześniej udzielał ślubu

Mieliśmy proboszcza który miał córkę 

Jeszcze parę ciekawych jest

Ksiądz to zwykły człowiek...

• Like 2
Opublikowano
2 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Mam poważne wątpliwości czy oni to rozumieją 

Każdy ksiądz mi nie pasuje bo to reprezentant watykańskiej mafii, należący do organizacji kryjącej pedofilię ...

Opublikowano

Niektórzy i nie mało ich, ufają takim, którzy jawnie, na antenie tv, plują im w twarz zadając pytanie- „cóż szkodzi obiecać?”. Jednocześnie usilnie starają się ośmieszyć wiarę i samych wierzących. Po co? Dlaczego? Przecież-cóż szkodzi wierzyć? 

Opublikowano
1 minutę temu, bezbarwny napisał(a):

Niektórzy i nie mało ich, ufają takim, którzy jawnie, na antenie tv, plują im w twarz zadając pytanie- „cóż szkodzi obiecać?”. Jednocześnie usilnie starają się ośmieszyć wiarę i samych wierzących. Po co? Dlaczego? Przecież-cóż szkodzi wierzyć? 

to gdzie jest ośmieszanie wiary w mówieniu o czynach karalnych popełnianych przez księży, którzy w tej sytuacji próbują się jeszcze często stawiac ponad prawem ? chyba czegoś nie rozumiesz

ośmieszaniem wiary byłoby naśmiewanie się z ludzi wierzących, wypowiedzi w stylu "gdzie jest wasz Bóg, że tego nie widzi" i inne podobne

dla mnie mówienie, że stan duchowny jest zepsuty i wymaga drastycznej interwencji chirurgicznej polegającej na całkowitym wydaleniu z tej kasty elementów, które sprzeniewierzają się wielokrotnie i z premedytacją przyjętej przez siebie dobrowolnie doktrynie, może być jeden na powiat - ale taki, który naprawdę wie, po co zdecydował się służyć Bogu

• Like 1
Opublikowano
36 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Tylko niech nie wymaga żeby inni żyli lepiej od niego

Prawdziwy ksiądz na pewno nie wymaga, nasz wikary ostatnio sam powiedział, że ksiądz który osądza ludzi, nie powinien być księdzem, bo są księża, że są bardziej grzeszni od wiernych.

• Like 1
Opublikowano
55 minut temu, Karol6130 napisał(a):

W parafi ksiądz rozbił małżeństwo któremu rok wcześniej udzielał ślubu

Mieliśmy proboszcza który miał córkę 

Jeszcze parę ciekawych jest

A ładna chociaż była ? 

Ksiądz to tylko człowiek i też błądzi 

Po drugie są przypadki że księża mają dzieci, ale czasami zdarza się zanim wstąpią do seminarium i nie wiedzą o istnieniu dziecka 

42 minuty temu, jahooo napisał(a):

sami księża sobie wmawiają, wiernym tez, że oni są pewnego rodzaju nadludźmi , a potem są konsekwencje

Te czasy już minęły , tych co znam to normalni ludzie 

Opublikowano

Śluby czystości to w większości jest fikcją. 

Rzadko kiedy jakiś Ksiądz dochowuje ślubów czystości między nimi też są przecież homoseksualiści nie tylko heteroseksualni czy pedofile jak mówi Tomasz 

Opublikowano
11 minut temu, slawek74 napisał(a):

Ksiądz to zwykły człowiek...

O nawet Sławek to rozumie

Godzinę temu, jahooo napisał(a):

ależ owszem, mylisz, stosujesz wykładnię stosowaną przez księży, a nie wynikającą z prawd wiary

"gdzie dwóch albo trzech modli się w imię moje, tam i Ja jestem pośród nich" - wystarczy zwykła modlitwa rodzinna

natomiast nie przynosi to kasy kaście, która postanowiła lekko żyć za pieniądze "baranków"

ustanowiono więc mocą "cezara rzymskiego" prawo, że musisz uczestniczyć w obrzędach i składac ofiary, zauważ, że większość z tych obrzędów, do których nagania kościół powstała conajmniej 500 lat po śmierci Jezusa

w początkach chrześcijaństwa do około połowy 4 wieku naszej ery każdy ochrzczony mógł sprawować ofiarę eucharyztyczną, a zbierano się zazwyczaj w czwartki raz w miesiącu

tak samo każdy ochrzczony może ochrzcić inną osobę, która chce przystąpić do kościoła, a przypominam, że kościół to wspólnota wierzących, a nie kler i grono tuptających do budynków, nazywanych "świątyniami"

dlatego po prostu mylisz pojęcia

nadmienię tylko, że do końca XIX wieku wierni mieli zakaz czytania samodzielnie i studiowania Pisma Świętego, a jedynie mieli słuchać i przyjmowac te fragmenty, które wykłądał kapłan na mszy świętej, de facto Pismo Święte było książką zakazaną

Hbr 10): 25 Nie opuszczajmy naszych wspólnych zebrań, jak się to stało zwyczajem niektórych, ale zachęcajmy się nawzajem, i to tym bardziej, im wyraźniej widzicie, że zbliża się dzień [Pański, powtórne przyjście Chrystusa].

Nasze zebrania, to przede wszystkim Msze Święte niedzielne. A że chrześcijanie zbierali się w niedziele na Mszy Świętej już od czasów apostołów, to Biblia również wspomina. A konkretnie święty Łukasz Ewangelista w Dziejach Apostolskich:

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

Śluby czystości to w większości jest fikcją. 

Rzadko kiedy jakiś Ksiądz dochowuje ślubów czystości między nimi też są przecież homoseksualiści nie tylko heteroseksualni czy pedofile jak mówi Tomasz 

Nigdzie nie jest napisane że celibat jest obowiązkowy, sami wprowadzili coś co jest ciężko dotrzymać.

Edytowane przez Desperado
  • Like 2
  • Haha 2
Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

10 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Proboszcz u mnie ma , jak będzie wymieniał to może odkupie 😛nie wyjeżdżone auto 

Skąd wiesz czy jego kobieta nie zajeździła tego samochodu ?? Albo ministranci nie uwalili tapicerki bitą smietaną xD mógł też kochanek po zabawie "zasłać" tapicerkę xD

ważne żeby di Dąbrowy Górniczej nią nie jeździł i do Drobina

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Desperado napisał(a):

Nigdzie nie jest napisane że celibat jest obowiązkowy, sami wprowadzili coś co jest ciężko dotrzymać.

To dlaczego w takim razie powstało 10 przykazań bożych? 

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano
Michał18 napisał:

1 godzinę temu, rolniczka_agro napisał(a):

Witam. Wczoraj już się pokrótce przedstawiłam.  Jestem z Mazowieckiego okolice Makowa Maz.

Cześć koleżanką miło cię poznać. 😘🤝

I nie tak daleko od Ciebie

Opublikowano
21 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

O nawet Sławek to rozumie

Hbr 10): 25 Nie opuszczajmy naszych wspólnych zebrań, jak się to stało zwyczajem niektórych, ale zachęcajmy się nawzajem, i to tym bardziej, im wyraźniej widzicie, że zbliża się dzień [Pański, powtórne przyjście Chrystusa].

Nasze zebrania, to przede wszystkim Msze Święte niedzielne. A że chrześcijanie zbierali się w niedziele na Mszy Świętej już od czasów apostołów, to Biblia również wspomina. A konkretnie święty Łukasz Ewangelista w Dziejach Apostolskich:

a no niezupełnie jest to prawda, jest to prawda wygodna kapłanom, poza tym niedziele zostały dniami wolnymi o wiele później, dopiero od 321 roku naszej ery, wcześniej po prostu zbierano się wieczorami, aby wspominac dzień zmartwychwstania i łamac się chlebem, jak Chrystus po zmartwychwstaniu łamał się chlebem ze swoimi uczniami

zebrania chrześcijan nie służyły do zbierania datków jak tez nie wymagały wielkiej celebry, złota i pięknych szat, poniewaz zgodnie z nauką Jezusa, piękno miało być w sercu

dodatkowo ciągle obowiązywał starotestamentowy zakaz "czynienia cielców i jakichkolwiek obrazów Boga"

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Bezduszna napisał(a):

To dlaczego w takim razie powstało 10 przykazań bożych? 

Jest w nich coś o celibacie księży?

Edytowane przez Desperado
Opublikowano

Celibat został wprowadzony w celu ochrony majątku kościelnego, dopiero w 19-20 wieku dorobiono teorię jako zachowanie czystości pozwala bardziej skupić się na modlitwie czy coś w tym stylu 😀

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Desperado napisał(a):

Jest w nich coś o celibacie księży?

mówimy o 10 przykazaniach Bpżych, które dostał Mojżesz na górze czy o tych, których uczy się katolików na katechezie ??

• Like 1
Opublikowano
Mateusz1q napisał:

10 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Sam mi ktoś powiedział ostatnio że zadaje pytania takie na które można znaleźć odpowiedź  w internecie. I właśnie ty byłeś ta osoba przypominam ci. 

Więc  teraz nie mów mi o zadawaniu pytań czy nawet o szukaniu podstawowych informacji w internecie aby miała jakiś pogląd na to i zadawała pytania. 

ale ty nie zadajesz pytań tylko piszesz jak ci się wydaje, co nie ma nic wspólnego ze stanem faktycznym 

Mateusz nie ma sensu tłumaczyć 🤷

Opublikowano
Teraz, raven18 napisał(a):

Celibat został wprowadzony w celu ochrony majątku kościelnego, dopiero w 19-20 wieku dorobiono teorię jako zachowanie czystości pozwala bardziej skupić się na modlitwie czy coś w tym stylu 😀

na początku przepis był jasny - żony i dzieci księży są zgodnie z prawem kościelnym niewolnikami kościoła, który to prawo nader często egzekwował, to powstało gdzieś około 12 wieku ze względu na to, że księża nie przestrzegali celibatu