Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, jahooo napisał(a):

za 20 lat będzie podobnie jak z prawosławnymi, dwóch-trzech księży na całe województwo, msza raz w miesiącu

Ja podałem wersję optymistyczną dla kościoła katolickiego w Polsce jeżeli nadal będą się zachowywać tak jak teraz ...

• Like 1
Opublikowano
52 minuty temu, jacor73 napisał(a):

Eee kierowca bombowca, od kiedy to  ABS blokuje koła, od tego co piszesz to jest ASR

Opony zakłada się takie, na jakich ma homologację nasza wozidupa, bo w razie jakiejkolwiek kolizji można sobie narobić problemów.

Po takim zakupie, to już raczej spać spokojnie nie możesz, smutni panowie o 6 rano mogą zawitać jak nic

Gratulacje

Tak czytam o tych felgach, a czujników ciśnienia Tpms to czasami w kołach nie masz?

No widać, że siostrę przyprowadziłeś

Jeden UJ, telefon sobie korektę robi, wiadomo o co chodzi, w każdej marce te systemy wspomagające się inaczej nazywają, ogólnie elektronika tym steruje, w jednym skutecznie w innym mniej i tak to w skrócie działa. 

Opublikowano
11 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

No to jeszcze z 2 pokolenia, 50 lat i zostaną puste mury i jeden ksiądz na 4 parafie ...

U nas już są puste ławki, nigdy jeszcze nie było żeby na sumę w niedzielę puste ławki były. Taki nam się pleban trafił co nic nie robi w d*pie ma i robi wszystko  żeby go biskup stąd zabrał a biskup twardo trzyma go tutaj ale prędzej czy później tak go wywali bo się kasa nie będzie zgadzać z datków 

Opublikowano
25 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

No to jeszcze z 2 pokolenia, 50 lat i zostaną puste mury i jeden ksiądz na 4 parafie ...

W parafi od wakacji nie ma już wikariusza

Kościelnego też nie ma 

Do sprzedania 3 punkty katechetyczne w których odprawiały się mszę do covidu

Jedna msza w niedzielę, w wakacje były przerwy

W parafiach bywa około 10 chrztów rocznie, z 20 ślubów to już bardzo dużo 

Biznes się ciągnie bo zostały pogrzeby, ale to też będzie zanikało

Parafia będzie miała tylko pieniądze z cmentarza bo jest zarządcą

Opublikowano
2 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Nie wiem czemu o stan kosciola katolickiego w Polsce, ile osób chodzi na msze, ile dają i o wszelakie sprawy księży najwięcej martwią się osoby, które do kościoła nie chodzą.

A bo ich cieszy, że ta zakłamana instytucja piorąca ludziom mózgi pod pretekstem wiary umiera ...

Teraz, Nieustraszony1044 napisał(a):

O Tobie też różne rzeczy tutaj opisują , też mam wierzyć 🤔

A sobie wierz w co chcesz ... 

Opublikowano
7 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Nie wiem czemu o stan kosciola katolickiego w Polsce, ile osób chodzi na msze, ile dają i o wszelakie sprawy księży najwięcej martwią się osoby, które do kościoła nie chodzą.

Poniewaz te, które jeszcze chodzą, nie widza problemów w tym, co się dzieje. Gdyby wszyscy wierzący na jakiś czas odwócili się od kleru, zapewne doszłoby do zmian, a dopóki sa baranki, co noszą kasę - nic się nie zmieni. Nie chodzenie do kościoła i nie noszenie pirniędzy co niedziela to też jakaś forma nieposłuszeństwa wobec kleru, niekoniecznieoznaka braku wiary.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

A choćby to, że największą karą dla księdza pedofila jest przeniesienie na inną parafie ...

Oczywiście tylko jeden temat masz za przykład który cały czas jest na topie. 

To nie tylko ten temat ma coś wspólnego z tego że z kościoła odchodzą ludzie. 

Innym przykładem jest to że w dużej części księża jak i zakonnice nie mają wiedzy na temat tego co tak naprawdę dzieje się w państwie i dla wielu ludzi kościół stał się polityczny bardziej niż był do tej pory. 

Ludzią przestało się to podobać. Jeśli ma słuchać o polityce to przedstawi sobie telewizję na TV Republika czy TVN 24 czy inny program i będzie to samo słuchał co w kościele.

Druga sprawa wiele osób twierdzi że księża i zakonnice nie znają prawdziwe życia więc ich mowy są teoretyczne a to też ludzią od dłuższego czasu się nie podoba. 

Tym bardziej to że w tej chwili jest tak że robią wszystko aby kościół w dużej części zaczął być utrzymywany przez obywateli a nie przez państwo. To jest trzeci powód dlaczego też ludzie odchodzą 

Nie oszukujmy się że można by powiedzieć że kościół był i będzie mafia która ma lepiej niż kto inny na tym padole. 

Edytowane przez Bezduszna
  • Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, Bezduszna napisał(a):

Oczywiście tylko jeden temat masz za przykład który cały czas jest na topie. 

U nas kiedyś był ksiądz pedofil. To go niby przenieśli do zakonu za kare, ale pobył tam rok i wyszedł ... Były już oskarżenia że bawi się z chłopcami a nadal pozwalali mu brać udział w organizacji letnich obozów dla młodzieży ... Ja się dziwię ludzia którzy ich bronią i jeszcze finansują co niedziela ...

Opublikowano
3 minuty temu, jahooo napisał(a):

Poniewaz te, które jeszcze chodzą, nie widza problemów w tym, co się dzieje. Gdyby wszyscy wierzący na jakiś czas odwócili się od kleru, zapewne doszłoby do zmian, a dopóki sa baranki, co noszą kasę - nic się nie zmieni. Nie chodzenie do kościoła i nie noszenie pirniędzy co niedziela to też jakaś forma nieposłuszeństwa wobec kleru, niekoniecznieoznaka braku wiary.

Nie ma czegoś takiego jak wierzący niepraktykujący 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

U nas kiedyś był ksiądz pedofil. To go niby przenieśli do zakonu za kare, ale pobył tam rok i wyszedł ... Były już oskarżenia że bawi się z chłopcami a nadal pozwalali mu brać udział w organizacji letnich obozów dla młodzieży ... Ja się dziwię ludzia którzy ich bronią i jeszcze finansują co niedziela ...

Pamiętajmy że ludzie co niektórzy muszą w coś wierzyć z powodu tego że inaczej nie wyobrażają sobie życia. 

W tym jest cały czas problem. 

Ludzie nie umieją sobie zastąpić tym w co wierzą w coś innego. 

Opublikowano
1 minutę temu, Bezduszna napisał(a):

Pamiętajmy że ludzie co niektórzy muszą w coś wierzyć z powodu tego że inaczej nie wyobrażają sobie życia. 

Ale sama wiara w Boga nie jest zła. Zasady tej wiary też są prospołeczne. Problem jest z czarnokieckowymi reprezentami tej wiary ...

Opublikowano
6 minut temu, krilan06 napisał(a):

Nie ma czegoś takiego jak wierzący niepraktykujący 

ależ jest, nie myl wiary z obrzędowością, bo to sa dwie różne sprawy, które kler stawia na równi, a nawet wymaga obrzędowości bardziej niż samej wiary

Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ale sama wiara w Boga nie jest zła. Zasady tej wiary też są prospołeczne. Problem jest z czarnokieckowymi reprezentami tej wiary ...

4 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Bo z tego są pieniążki, jak ktoś się modli na własną rękę w domu to nie ma pieniążków ...

Czyli jesteś wierzącym ale nie praktykujacym  z tej przyczyny że nie będziesz płacił im za odprawienie mszy.

Tylko że możesz chodzić na mszę a nie dawać na tace.

Tutaj chyba powinno być to proste.

Dajesz lub nie to od ciebie jest uzaleznione czy płacisz czy nie.

Od nikogo innego. 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

Czyli jesteś wierzącym ale nie praktykujacym  z tej przyczyny że nie będziesz płacił im za odprawienie mszy.

Ja jestem niewierzącym, praktykującym jedynie niektóre zasady panujące w tym kościele, bo w takiej kulturze mnie wychowano ...

Nie wierzę w jakieś życie po śmierci, jedyne życie po śmierci jakie mogę mieć to w pamięci bliskich.

Jakiś Bóg nie ma wpływu na moje życie, jedynie decyzje które podejmuje. 

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
  • Haha 2