Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, Krzysztof81 napisał(a):

Myślałem że masz tylko ciapka. To kup tura do jednego, albo sprzedać i kupić małego japończyka z turem.

Jak widzę te japońskie wypierdki to dziwię się tym co to kupują... 

Ja tyż z tych co tura nie mają... Na co mnie to... 

Popadało trochę. 

Opublikowano
18 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Jak widzę te japońskie wypierdki to dziwię się tym co to kupują... 

Ja tyż z tych co tura nie mają... Na co mnie to... 

Popadało trochę. 

Miałem okazje takim pośmigać. Taką starszą Kubotą niby 25 koni  a napęd na 4, zrywna, fajna, wspomaganiekierkwnicy,  wszystko lekko fajnie chodzi, biegi, sprzęgło, hamulec to nie czujesz że wciskasz, ciapka to by rozerwała na pół. 

Te nowsze wiadomo że szmelc.

Opublikowano
2 godziny temu, malaczarna napisał(a):

Kolejna kupka złomu do kolekcji

IMG_20250909_192359.jpg

Ja tam się nie znam .ale czy przypadkiem ta ,,szyja '' wysięgnika ,tu nie jest ,,gardłem'' do góry ?

Opublikowano
14 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Miałem okazje takim pośmigać. Taką starszą Kubotą niby 25 koni  a napęd na 4, zrywna, fajna, wspomaganiekierkwnicy,  wszystko lekko fajnie chodzi, biegi, sprzęgło, hamulec to nie czujesz że wciskasz, ciapka to by rozerwała na pół. 

Te nowsze wiadomo że szmelc.

Tylko niech w tym ustrojstwie się coś zj*bie.

8 minut temu, Rolnik1973 napisał(a):

😭😭😭

IMG_20250917_113346.jpg

https://www.youtube.com/watch?v=8Ccpj832c58

• Haha 10
Opublikowano
20 minut temu, Rolnik1973 napisał(a):

😭😭😭

IMG_20250917_113346.jpg

Nada się? Odbierzesz w Dino jak syn pojedzie z dostawą 

17581031435131738791166989778421.jpg

2 godziny temu, Qwazi napisał(a):

Dywersyfikacja 🤔

Proso wykosiles? Kolega się chwalił że w granicach 4ton z ha mu dało 

Opublikowano
1 godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Sugerujesz że nie posiadają takiej gotówki?

Uważam że każdy ma swój cel aby kłamać lub nie odpowiadać prawdy. Tym bardziej milczeć w momencie kiedy trzeba. 

Nigdy niczego tak naprawdę nie można być pewnym w żadnej sytuacji w której się znajdujemy. 

Ludzie lubią kłamać lub się chwalić co posiadają ale kiedy dochodzi co do czego zawsze wyjdzie.wszystko. 

Opublikowano
54 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

tam tą moc to one osiągają ze zbliżonej pojemności co ciapek czy władek ale rozłożonej na większa liczbe cylindrów co przekłada się na inną dynamike i kulture pracy 

Opublikowano
3 godziny temu, Qwazi napisał(a):

I tu jest esencja problemu. Kosztuje. A uchowanie kilku byczków też kosztuje🤷

Wiem, że są koszty. Zwłaszcza, jak się kombinuje🤷

Jedna chuda krowę zakupiłam. Zaraz chyba się cielic ma... Od 12 grudzień do 20 wrzesień w tym kalendarzu wycieleń mi wychodzi 

Opublikowano
40 minut temu, Wiesio80 napisał(a):

Nada się? Odbierzesz w Dino jak syn pojedzie z dostawą 

17581031435131738791166989778421.jpg

Proso wykosiles? Kolega się chwalił że w granicach 4ton z ha mu dało 

Krowy koszą

• Confused 1
Opublikowano
4 godziny temu, malaczarna napisał(a):

Kolejna kupka złomu do kolekcji

IMG_20250909_192359.jpg

ile takie coś ? nie lepsze z POziomowaniem wideł ?

1578.jpg

Godzinę temu, Rolnik1973 napisał(a):

😭😭😭

IMG_20250917_113346.jpg

PłOmieniówka działa? 

Opublikowano
24 minuty temu, malaczarna napisał(a):

Jedna chuda krowę zakupiłam. Zaraz chyba się cielic ma... Od 12 grudzień do 20 wrzesień w tym kalendarzu wycieleń mi wychodzi 

Zaoferowałbym tłuściejszą, ale już ni mom 🤷

Opublikowano
12 minut temu, radekz200 napisał(a):

dojechał 😛

IMG_7106.jpeg

Przyjmij Radosławie gratulacyje me...zadowolenia życzę 👍👌

52 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

Ludzie lubią kłamać lub się chwalić co posiadają ale kiedy dochodzi co do czego zawsze wyjdzie.wszystko. 

Ani nie kłamie, ani się nie chwalę. Na dziś nie mam 120 tys na ręku🤷

Opublikowano
34 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

O masz...

A ja np kłamać nie potrafię...no bo co to...

Nawet jeśli mówisz prawdę to i tak co niektórzy ludzie stwierdza że kłamiesz 

Ja wychodzę z takiego założenia że nie ma się czym przejmować niech wierzą w to co uważają.

Tylko później niech się nie dziwią że dana osoba nie chce mieć z nimi nic do czynienia. 

• Haha 1
Opublikowano
16 minut temu, radekz200 napisał(a):

dojechał 😛

IMG_7106.jpeg

kawał ciężaru na taki traktor , to 4,5m?

wielu producentów tak robi mniejsze szerokości ale ten ostatni segment raczej widziałbym jako mocowany na przedni tuz 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v