Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Zawsze jest wybór nie trzeba brać dofinansowania tak jak Tomasz, Kwasu

4 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

I jeszcze baw się z ciągnikiem który się yebie jak tylko się trochę ruszy

Tak jest to massey ferguson 

Sprzedać nie może bo dofinansowany

No można brać co dają i robić z siebie najmądrzejszego i najbogatszego, ale życie jest niestety trochę inne

Zawsze jest wybór nie trzeba brać dofinansowania tak jak Tomasz, Kwasi mówi. Nikt nie jest niewolnikiem Unijnych pieniedzy. Trzeba wiedzieć na co brać a kiedy przestać brać dotacje. Co się opłaci wziąć w czego nie. Później wychodzą właśnie problemy tak jak z sprzętem który się psuje. Trzeba spojrzeć bardziej pod kątem  tego czy dofinansowanie aż tak ważne jest czy lepiej nie wsiąść a później upłynnić coś co tylko sprawia problemy. 

3 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

Niewolnicy mieszkań nie kupują 

Kupują ale w większości na kredyt i wtedy możemy mówić o niewolnictwie. Też bywają tacy co kupują za gotówkę to trzeba rozróżnić jak o niewolnictwie się mówi 

Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

Ja wziąłem co mi pasowało, a jak mi nie pasowało albo przyznali za małe to kupiłem za swoje ...

Kuzyn kupił ciągnik na mgr, teraz złożył wniosek na ochronę środowiska, większość z maszyn już kupiona, dodatkowo kupił te co wie że ich nie dostanie 

Opublikowano
3 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Radosław Ty to żeś...

...pierwszy we wsi, a nawet w gminie😁

gdzie tam spóźniłem się 😛 już tydzień temu kosili, we wsi jestem jako czwarty 😂 wczoraj też już widziałem to trochę kosili 

Opublikowano
5 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

I co ma z tych mieszkań, oprócz garba na plecach od tych krów ?? Czasu nawet na pole pojechać nie ma ... Niewolnik we własnej oborze uwiązany do krowiego ogona ...

To co ma robić 

Czekać na socjal 

Rysiek czeka i cały czas masz z nim problem

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

To co ma robić 

Czekać na socjal 

Rysiek czeka i cały czas masz z nim problem

Robić tak aby sobie żyć na spokojnie ?? Jak nie może zdążyć to może trzeba ująć krów a nie kupować pług 2,5m na 25ha bo nie może zdążyć zaorać ??

Jakby miał te 40 krów to nie miał by za co żyć ?

Pod Czerwińskiem już chłopaki zaczęli rozumieć, że same hektary truskawek się nie liczą, trzeba jeszcze o te hektary zadbać i zrobić na nich ładny towar ... Że lepiej mieć 5ha ładnej niż 10ha byle czego ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
5 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Zawsze jest wybór nie trzeba brać dofinansowania tak jak Tomasz, Kwasu

Zawsze jest wybór nie trzeba brać dofinansowania tak jak Tomasz, Kwasi mówi. Nikt nie jest niewolnikiem Unijnych pieniedzy. Trzeba wiedzieć na co brać a kiedy przestać brać dotacje. Co się opłaci wziąć w czego nie. Później wychodzą właśnie problemy tak jak z sprzętem który się psuje. Trzeba spojrzeć bardziej pod kątem  tego czy dofinansowanie aż tak ważne jest czy lepiej nie wsiąść a później upłynnić coś co tylko sprawia problemy. 

Kupują ale w większości na kredyt i wtedy możemy mówić o niewolnictwie. Też bywają tacy co kupują za gotówkę to trzeba rozróżnić jak o niewolnictwie się mówi 

Tylko widzisz, tu jest dublowanie maszyn żeby były wydajniejsze i mrożenie pieniędzy, pieniędzy które były wydane sensownie na dany czas

Chłop sprzedając ten pług i ciągnik poszedł by znowu do przodu, a tak trzyma go program który z założenia miał mu pomóc 

Opublikowano

Karol gdybyś miał to👇😁

https://vm.tiktok.com/ZNd43kNMc/

12 minut temu, radekz200 napisał(a):

gdzie tam spóźniłem się 😛 już tydzień temu kosili, we wsi jestem jako czwarty 😂 wczoraj też już widziałem to trochę kosili 

Ja ostatnimi czasy z kukurydzą zawsze ostatni...w tym roku pewnie tak tradycja zostanie podtrzymana, bo qq zielona 

Opublikowano
12 godzin temu, Karol6130 napisał(a):

Grzesiu, co skorzystać?

Mam beczkę 3000l 

Wnioskowałem o minimum 6000l

Chciano mi dać 4300

Zwrócili by mi połowę, a ja za to żebym miał beczkę 1300 litrów większą musiał bym wydać 21 tyś 

Dla mnie po za wydaną kasą na pierdołe nie zmieniło by się nic

A w tej poprostu gwint zardzewiał tam gdzie się wkręca wziernik 

Skleiłem i hula

ja za takoło sie rozglądałem https://allegro.pl/oferta/zbiornik-stalowy-5000l-beczkowoz-17831208870

Opublikowano
6 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Tylko widzisz, tu jest dublowanie maszyn żeby były wydajniejsze i mrożenie pieniędzy, pieniędzy które były wydane sensownie na dany czas

Chłop sprzedając ten pług i ciągnik poszedł by znowu do przodu, a tak trzyma go program który z założenia miał mu pomóc 

Poniekąd o tym mówiłam. Dlatego trzeba brać pod uwagę wszystko a nie tylko pieniądze. W tym przypadku widzisz że pieniądze nie są wszystkim. 

W każdym programie jest tak że one nie są do końca dla ludzi. Było by to nieopłacalne dla Unii czy dla państwa w zależności z jakiego programu korzystamy. 

Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Robić tak aby sobie żyć na spokojnie ?? Jak nie może zdążyć to może trzeba ująć krów a nie kupować pług 2,5m na 25ha bo nie może zdążyć zaorać ??

Jakby miał te 40 krów to nie miał by za co żyć ?

Pod Czerwińskiem już chłopaki zaczęli rozumieć, że same hektary truskawek się nie liczą, trzeba jeszcze o te hektary zadbać i zrobić na nich ładny towar ... Że lepiej mieć 5ha ładnej niż 10ha byle czego ...

Z 25 ha nie utrzymasz ponad 100 bydła 

Pomińmy to

Ale co kogo obchodzi jakiej wielkości pług komuś jest potrzebny

Nie wiem czy z 40 krów by miał za co żyć czy nie 

Ale jak są możliwości to czemu nie korzystać

Chłop chce pracować, czemu tego mamy mu zabraniać?

Plony raczej z tych lepszych, pola po pryzmach nie liczę, tu wiadomo że produkcja dopłat bezpośrednich tylko jest, kwas kiszonek, ujeżdżanie pola, koleiny nie dadzą plonu

Ale reszta jest w czas zrobiona i zadbana, i można też zrobić to nie z górnej półki sprzętem jak gość to pokazuje

Tu wzięta kasa z programów to raczej jest zatrzymanie rozwoju

1 minutę temu, piotrp88 napisał(a):

Ile już tych mieszkań z 70 krów? 

Wiem o dwóch 

Opublikowano (edytowane)

Mieszkanie może kosztować 150k i 700k...

A tak w ogóle to nie wiem co jest takiego niesamowitego w posiadaniu mieszkania/mieszkań na wynajem.

Edytowane przez piotrp88
Opublikowano
5 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Z 25 ha nie utrzymasz ponad 100 bydła 

i wiecej mają u nas. cukrownia za rogiem wysłodki do oporu treściwej 15kg i 200 sztuk możesz mieć na 25 ha więc nigdy nie mów nigdy

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, piotrp88 napisał(a):

A tak w ogóle to nie wiem co jest takiego niesamowitego w posiadaniu mieszkania/mieszkań na wynajem.

Niektórzy kupują mieszkania na kredyt i je wynajmują w taki sposób je spłacając a na przyszłość jest to kapitał który będzie można w razie czego upłynnić 

Drudzy dziedziczą i nie chcą sprzedawać. 

Różnie ludzie podchodzą do tego aby wynajmować ludzią mieszkania w tej chwili bardziej sprzedają niż wynajmują chociaż tend wynajmowania się utrzymuje. 

Wynajem w tej chwili jest ok 2 do 4 tys więc co niektórym to jeszcze się opłaci. 

• Like 1
Opublikowano
27 minut temu, piotrp88 napisał(a):

Stolica jednak to raczej te 700 

Dochód co miesiąc

Zawsze masz poduszkę i w każdej chwili możesz to sprzedać

Dzieci na studiach mają gdzie mieszkać 

Po studiach też 

No i lekarze na starość, czy też poprostu życie tam na emeryturze 

No i gdzieś trzeba pieniądze inwestować 

31 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

Jeszcze jakaś obietościowa, włuknista 

Sianokiszonkę możemy kupić, tylko zazwyczaj drogo to wychodzi

Opublikowano (edytowane)

https://www.lublin112.pl/ogromny-pozar-na-terenie-powiatu-lubartowskiego-strazacy-walcza-z-zywiolem/?fbclid=IwdGRjcAMe_XxjbGNrAx79P2V4dG4DYWVtAjExAAEen_3h0JUzh1NJHuf8MZmgwf5X_bsrRz7TWCxnFHLD8KVbt6nDocsTKdPLwGY_aem__3U18yRHART3EmOQwfCquQ

A się zastanawiałem co to tak pod wieczór zadymione wszystko było i śmierdziało 

Niby Firlej daleko ale mocny wiatr z południa POpędził dym

Edytowane przez marulekk
  • Like 1
Opublikowano
48 minut temu, piotrp88 napisał(a):

Same superlatywy. Żadnych wad?

Są wady oczywiście. Najlepszym z przykładów jest zniszczenie mieszkania w momencie wynajmu raz bywa większe raz mniejsze. Zazwyczaj pokrywa to kaucja ale nie zawsze.

Nie raz jest tak że ludzie podają cię do skarbówki czy płacisz podatek za wynajem a później mówią że cię wydadzą więc nie płacą ci czynszu taki był u mnie na osiedlu przypadek na szczęście skończyło się szczęśliwie dla właściciela 

Ostatnio u koleżanki wynajmują obcokrajowcy jest tam wesoło z powodu imprez jak i uszkodzeń klatki schodowej z, czy wyłamanych skrzynek na pocztę, także bywa też uszkodzenia drzwi wejściowych poprzez mazanie  farba, sprejem z powodu tego że mieszkańcy nie zgadzają się na wynajem mieszkania uchodźcom  jak i częstych przyjazdów policji w tej sprawie. 

Każdy wie że są plusy i minusy tego wynajmu tego nie da się uniknać. Tylko jest tak że ludzie o takich rzeczach nie mówia zbyt często. A nie robią tego zazwyczaj aby nie ostrzegać reszty niech sami się przekonają na swojej skórze. 

W najgorszym przypadku jest tak że osoba podaje źle dane na umowie i szukaj wiatru w polu w razie jakich kolwiek odszkodowania czy czego kolwiek.

Sprzedaż mieszkania też potrafi być przerażające w niektórych przypadkach. To jednak temat jest rozległy i wiadomo że w tym przypadku to jest więcej dobrych niż złych przypadków w momencie sprzedaży w porównaniu z wynajmem mieszkania. 

Jednym wystarczy się raz sparzyc  na wynajmie i sprzedają w takim stanie jakim jest mieszkanie. Drudzy remontują i sprzedają. Trzeci remontują i dalej wynajmują.

• Like 1
Opublikowano

Ło matko ale się naczytałem. To tak wyrażę swoją opinię na poruszane tematy. Te dofinansowania do maszyn to kto z tego skorzystał to jak by Pana Boga za nogi złapał.Znam kogoś kto kupował co się dało a po 5 latach sprzedał . Zarobek miał taki że na żadnej lokacie by nie zarobił. A co do mieszkań nie musowo ryć w oborze rano i wieczorem żeby kupić mieszkanie w Warszawie.

Opublikowano
6 godzin temu, Karol6130 napisał(a):

Ale co kogo obchodzi jakiej wielkości pług komuś jest potrzebny

Jak kupuje za gotówkę/kredyt ?? A wtedy to nikogo, wtedy niech i sobie 8 skib na 10 ha kupuje. A jak na programy to wtedy obowiązują go tabelki ...

Coś tam w nocy popadało, chociaż się kurzyć nie będzie.

Opublikowano

Ot widzę ciekawa debata z wieczora,do rękoczynów nie doszło wszyscy cali i zdrowi-widac że grono trzyma fason

Eh ale ciężka noc...mus odpocząć nie mam dziś już nastroju na nic,nie ma mnie dla nikogo