Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
57 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Jeśli już tak to powiedz w takim razie jak jest finansowana służba zdrowia i gdzie idę pieniądze tych którzy nie chodzą do lekarza. Zostają odkładane na ich konta i z nich w późniejszym czasie są leczenie czy uda do wspólnego wora i wszyscy z nich korzystają 

Tak działa....solidarność ludzka...

...może więcej choruj...🤔

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Zależy w co...

Pokaż mi choć jedną inwestycje zagranicznych inwestorów na 2025 r w Polsce 

14 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Zapomniałaś dodać ukraińskie długi...

Faktycznie masz rację. 

Tylko u nas przecież brata nie zostawia się bez pomocy.

Naszemu bratu trzeba pomóc on nam się odwdzięczy zobaczysz jak my będziemy za to im wdzięczni.  

13 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Tak działa....solidarność ludzka...

...może więcej choruj...🤔

I co później mam mieć mniejsza emeryturę. Wolę dbać o siebie aby nie chorować 

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano
4 minuty temu, Uziu92 napisał(a):

Zestaw do zwożenia bel prosto ze skansenu 😁

IMG_20250816_120551.jpg

E tam lux zestaw 🤭 pewnie podwozie od młockarni? 🤔

Opublikowano
44 minuty temu, Qwazi napisał(a):

To nie uderzenie, to krytyka, która jest jak najbardziej zasadna. Mamy co mamy, bo decydujemy jak decydujemy🤷. Tutaj Ci przyznaję rację...co do socjali tez się zgadzam...tak samo jak do wszelkich dofinansowań...ludziska myślą kategoriami własnego portfela, a skądś to się musi brać to raz, a dwa to nikt nikomu nic za darmo nie da🤷...

Tu kółko się zamyka 

Opublikowano
11 minut temu, marulekk napisał(a):

To może od sąsiada niech pożyczy 

Aj tam...

...później jeszcze zechce....żeby oddawać...

11 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Pokaż mi choć jedną inwestycje zagranicznych inwestorów na 2025 r w Polsce 

Tak na szybko nie znajdę....bo ospę robię.... ale wiem że były...

Opublikowano
Godzinę temu, Karol6130 napisał(a):

Miało się tak poprawić na paszach STW a ja tam tego nie zauważam 

To po co to wogole dawać?

Opublikowano
Godzinę temu, Bezduszna napisał(a):

Jeśli już tak to powiedz w takim razie jak jest finansowana służba zdrowia i gdzie idę pieniądze tych którzy nie chodzą do lekarza. Zostają odkładane na ich konta i z nich w późniejszym czasie są leczenie czy uda do wspólnego wora i wszyscy z nich korzystają 

Wiedziałem że takie pytanie może paść 🤫. Na fundusz to sobie można poleżeć w szpitalu i to dosłownie A jak coś więcej to trzeba sięgnąć do kieszeni. 

Godzinę temu, Bananek napisał(a):

Brudne. 🤣

A ja dziś zniszczył plantację facelii. Dość uprawiania nierządu przez pszczoły na moim polu!

Od maja się w tym pszczoły pier**liły i nawet słoika miodu nie przyniosły przez tą zjebaną pogodę w czerwcu, lipcu i połowie sierpnia 

IMG_20250816_165046.jpg

A to plantacja w szczycie kwitnienia 

IMG_20250816_185903.jpg

Za późno. Będzie odbijać przez kilka lat.

@Rolnik1973 widziałeś ten film ?

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Tak na szybko nie znajdę....bo ospę robię.... ale wiem że były...

Miękniesz widzę. 

Z jednej strony tak naprawdę są inwestycje krajowe. Tylko że inwestycje zagranicznych inwestorów opadły z powodu tego że jesteśmy za blisko konfliktu który toczy się za naszą granicą 

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano
Godzinę temu, Karol6130 napisał(a):

Narazie mam dwa zapalenia 

Uj z babami

Też piertole baby . Robię co chce .                                                                   U mnie póki co zapaleń brak . Aż zdziwiony jestem bo dodaje pszenżyto w żywieniu. I pierwszy raz w historii gospodarstwa nie ma zapaleń 💪

Opublikowano
6 minut temu, dsbh napisał(a):

Wiedziałem że takie pytanie może paść 🤫. Na fundusz to sobie można poleżeć w szpitalu i to dosłownie A jak coś więcej to trzeba sięgnąć do kieszeni. 

Przecież masz leczenie darmowe w jak nie to leczenie w prywatnych klinikach na NFZ to dalej jest darmowe. 

Chociaż znając ciebie to zapewnie myślisz o chirurgii plastycznej która już do końca nie jest darmowa 

Opublikowano
4 godziny temu, Qwazi napisał(a):

Daj spokój. Ile łańcuch kosztuje? 50 zł🤔, 70🤔

No fakt. Kupiłem chinola za 40 zł i na razie lepszy od tego za 80. Ten za 80 "trochę" się wyciągnął. Chyba kupię kolejne na zapas.

4 godziny temu, Rolnik1973 napisał(a):

Zależy ile zostało dłuta

Jaki rozmiar? 

325/1,5/66

Trochę właśnie zostało a rozciągnął się.

4 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

Nie w obecnym systemie emerytalnym ... Ty płacisz teraz na cudzą emeryturę i liczysz na to że za 10-20-30-40 lat będzie komu płacić na Ciebie ... Im ta liczba większa tym mniejsze szanse że dostaniesz cokolwiek ...

A to jest pole do popisu dla rządu, tego, następnego. Ale rząd nie ma pomysłu i woli zdzierać z ludzi, mamiąc obietnicami wyższej emerytury za dłuższą pracę.

Opublikowano
8 minut temu, pedro2 napisał(a):

Zoba jaka rakieta 🙈 

Z daleka tak jakoś mega nie wyglądała 

IMG_20250816_192727_7.jpg

Ale ciągnik, rozsiewacz czy kukurydza 🤫 ?

8 minut temu, Michał18 napisał(a):

Też piertole baby . Robię co chce .                                                                   U mnie póki co zapaleń brak . Aż zdziwiony jestem bo dodaje pszenżyto w żywieniu. I pierwszy raz w historii gospodarstwa nie ma zapaleń 💪

A to Ty jeszcze nie śpisz :ph34r: ?

• Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

...za dużo czytasz głupot....

Rozejrzyj się...tak po za ekran...

Lepiej by mogło być... wiadomo...ale czy jest źle?

Lubie czytać taka  już moja natura jej nie zmienię raz kryminał raz politykę a jeszcze od czasu do czasu horror a jak coś się trafi innego to dlaczego i nie

Może zawsze być lepiej.

Tylko aby było trzeba zacząć mówić o kompromisach. Tylkoy teraz nie chcemy i nich słyszeć. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v