Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, Karol6130 napisał(a):

Ale słoma nie idzie w prasach

Zjeżdżają czy łańcuchowa czy pasowa

U sąsiada cztery razy chyba podjeżdżał i w dzień i po południu i teraz w nocy przyjechał i mu dopiero szło A pasówka Classa

4 godziny temu, Agrest napisał(a):

Oby tak dalej

.

Tylko stalker za to " dzięki Bogu" może Cię zjechać.

U nas 25zł płaci za taką 160 dojebaną na maxa, że bujnąć jej nie możesz. Za noc kilkaset ukręcił. Tanio ale przy tegorocznej ilości słomy żałuję że pociąłem. Usługa młócenie i pierwszego talerzowania byłaby gratis

20250810_132351.jpg

To jakiś nowy oporowiec na rynek u was wszedł że tak leci prasować???

2 godziny temu, 12Pafnucy napisał(a):

Sam nie wiem...

Się myć, czy nie...

1755022703337153740050897217769.jpg

Ja mam sporo olchy w podmokłym terenie...oprócz lasu...tam zwykle lekko nie ma ..

No niech to brudną rękę bezbarwny zobaczy to cię zjebię jak burą sukę 🤣🤣

16 minut temu, 6465 napisał(a):

Kto zgadnie co z tego będzie?

17550313999151686706895920954022.jpg

Toć tu brakuje głównej cieczy 🤭🤭

Opublikowano
9 godzin temu, Strongman napisał(a):

No a jak 80 trochę przeżył to wie czy prawda czy nie, głupi by tylko nie wierzył,a każdy chce być bogaty wieć trzeba tak robić aby było dobrze 

Ty chyba nie rozumiesz pewnych rzeczy i nie jesteś w stanie pojąć, że nie każdego bogactwo uszczęśliwia?

9 godzin temu, Chłoporobotnik napisał(a):

... Zawsze byłem, jestem i będę przeciwnikiem jakichkolwiek kredytów, zakupów na raty itp, nigdy tak nic nie kupię. Wolę nie mieć niż sobie pętlę zakładać.

Te weź i wytłumacz skąd taki 25 latek ma wytrzasnąć 500 albo więcej tysięcy na własne lokum? Nie każdy ma takie warunki, że może mieszkać na pietrze domu który zbudowali rodzice

Czasami kredyt jest jedynym rozwiązaniem na usamodzielnienie się młodego człowieka i uniezależnienie się od rodziców.

Opublikowano (edytowane)

Człowiek który posiada swój kąt nie zrozumie tego co go nie posiada. 

Tak samo jest z tym co ma pieniądze nie zrozumie tego co ich nie posiada.

Jest to przykre ale prawdziwe. 

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano
Karol6130 napisał:

22 minuty temu, slawek74 napisał(a):

co 🤔 moi przodkowie nie handlowali kapustą a tato kupił pustą działkę i wybudował budynki pracą rąk własnych ...

A kto im bronił uprawić i sprzedać 

Kto bronił olej tłoczyć z rzepaku i sprzedawać w Lublinie, trzeba było brać babkę 20l i siadać w autobus 

I raz sprzedał raz nie 

Dziadek miał 39 lat jak babcia zmarła, zostal z 5 dzieci, na 5 ha, poźniej dostal troche pola od ojca i trochę dokupił, najmłodszy syn 4 lata, córka dostała nerwicy po śmierci matki, nie mogła mieszkać w domu

Ojciec miał 10 lat jak musiał krowy doić

I wystarczylo pracować żeby wybudować domy i kupić mieszkania dla dzieci

A dziadek mimo trudności se życia nie załował, to był kurwiorz, jemu sie nie opierały 

miał cele do ktorych dążył 

nie szedł na skróty i zawsze czuł rynek, było zapotrzebowanie na zboża to było zboże, na rzepak to był rzepak, na trawy nasienne to były trawy, pozniej ziemniaki, kapusta itd

Ja tu z siebie nie robię najmądrzejszego bogacza 

a kto robi 🤦

6465 napisał:

@slawek74 a ty po ile płaciłeś za balota na pokosie?

50/60 różnie

Bezduszna napisał:

To co mam w zupełności mi wystarczy nie muszę nic dokupywać. 

W żadnym wypadku nie mam nic do was tylko patrząc na to co się dzieje widzę że wy ciągle tylko macie większej mierze do miasta. Oczywiście mówię o tych co mieszkają wśród miastowych  

O wszystko się boicie a co miasto ma powiedzieć 

W bardzo dużej mierze miasto nie dogada się z wsią. Każdy ma swoje racje taka prawda. W tym temacie jeśli chodzi o samo życie jak i to jakie są ceny dla poszczególnych rejonów Polski  

Proste jeśli  dostajesz dotacje to zluzuj trochę ceny nikt ci się nie stanie jeśli mniej zarobisz. 

Miasto będzie dzięki temu kupowało więcej a nie mniej a ty będziesz mniej stratny. 

1 godzinę temu, GRZES1545 napisał(a):

To dwie różne bajki o których piszesz...zdecyduj się bo dziwne te twoje relacje miasto wieś. Jakiś żal masz do rolników ? Za tanio, za drogo, dotacje biorą nie biorą...Bierz hektary zobaczysz jaki luksus jest, ludzie rezygnują można gospodarstwa kupić. 

bredzisz 🤦

wstawać 🙋‍♂️ trzeba tą Polskę budować 🧐

6465 napisał:

3 godziny temu, Karol6130 napisał(a):

Ale słoma nie idzie w prasach

Zjeżdżają czy łańcuchowa czy pasowa

Czemu?. U mnie kręcił z pszenżyta. Własnie wróciłem.

słoma a słoma to różnica a jeszcze rejon kraju zależy jakie grube pokosy jak deszcze chodziły .teraz najlepiej zaraz za kombajnem bo się krucha robi I dużo zależy od sprzętu ale i od operatora mój nie zjeżdżał że nie idzie już zkonczył wczoraj...

jacor73 napisał:

9 godzin temu, Chłoporobotnik napisał(a): ... Zawsze byłem, jestem i będę przeciwnikiem jakichkolwiek kredytów, zakupów na raty itp, nigdy tak nic nie kupię. Wolę nie mieć niż sobie pętlę zakładać. Te weź i wytłumacz skąd taki 25 latek ma wytrzasnąć 500 albo więcej tysięcy na własne lokum? Nie każdy ma takie warunki, że może mieszkać na pietrze domu który zbudowali rodzice Czasami kredyt jest jedynym rozwiązaniem na usamodzielnienie się młodego człowieka i uniezależnienie się od rodziców.

syty głodnego nie zrozumie...

Karol6130 napisał:

Siatka puszcza, zlatuje  Pasówki tez sobie nie radzą 

a daj obrót więcej nie żałować siatki

12Pafnucy napisał:

11 minut temu, 6465 napisał(a):

40zł za belę 125

23szt na 1ha.

To na jaki wystarczy?

na 125 cm 🤭😁👍

• Thanks 1
Opublikowano
6 godzin temu, marulekk napisał(a):

U sąsiada cztery razy chyba podjeżdżał i w dzień i po południu i teraz w nocy przyjechał i mu dopiero szło A pasówka Classa

To jakiś nowy oporowiec na rynek u was wszedł że tak leci prasować???

No niech to brudną rękę bezbarwny zobaczy to cię zjebię jak burą sukę 🤣🤣

Toć tu brakuje głównej cieczy 🤭🤭

Rozszerzył działalność . Wszelkie usługi rolnicze, skup zbóż słomy. I leci do Was po obornik za słomę

Opublikowano
6 godzin temu, jacor73 napisał(a):

Ty chyba nie rozumiesz pewnych rzeczy i nie jesteś w stanie pojąć, że nie każdego bogactwo uszczęśliwia?

Na Podlasiu mówią tak

Czemuś biedny boś głupi A czemu głupi boś biedny

Opublikowano
6 godzin temu, jacor73 napisał(a):

Te weź i wytłumacz skąd taki 25 latek ma wytrzasnąć 500 albo więcej tysięcy na własne lokum? Nie każdy ma takie warunki, że może mieszkać na pietrze domu który zbudowali rodzice

Nie wyobrażam sobie 25 latka biorącego 500tysiecy kredytu. Takie kredyty to ludzie biorą po 30. Podejrzewam, że nawet bank miałby opory dać. Z perspektywy czasu, pozostanie w Polsce zaraz po technikum to był błąd, wielki błąd. Trzeba było wyjechać, zarobić na Skandynawii bo propozycje miałem i wrócić właśnie w okolicach 25 roku życia. Ale było minęło, teraz się trzeba męczyć i próbować czegoś dorobić. A Pjoter jak to Pjoter, on ma swoje podejście do wszystkiego.

Chłodna noc, bezchmurny poranek. Będzie skwar. 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, jacus napisał(a):

teraz tylko sprzedac ,bo o zyskach nawet przy tych plonach to mozna zapomniec..

A to chce ktoś kupić taką zielonkę ?? xD U nas już wymarli patogospodarze co mają zielone ścierniska po żniwach xD Tylko w Polsce A chyba tacy zostali ...

Cudów ze zboża nie będzie, ale coś tam się zarobi. Na czym innym się zarabia, zboże to można powiedzieć hobby ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano

Coś się chmurzy od zachodzi ale raczej wody z tego nie będzie a przydał by się porządny deszcz. Nic trza jechać kółko strzelić może opada. Jak się wróci to będę talerzował.

• Like 1
Opublikowano
Teraz, 6465 napisał(a):

Tu jeden z twoich stron posadzi jakiś kalafior abo coś podobnego to też leje wodę ostro

Trzeba lać, jedno, że sucho, drugie to temperatury które nadają na koniec tygodnia ...

Opublikowano
9 godzin temu, Popier96 napisał(a):

90 zł 25 tabletek u weta bez żadnych ceregieli. 

No właśnie. To wystarczy dla mnie i jeszcze somsiadowi odsprzedam.

14 minut temu, Popier96 napisał(a):

Nie wyobrażam sobie 25 latka biorącego 500tysiecy kredytu. Takie kredyty to ludzie biorą po 30. Podejrzewam, że nawet bank miałby opory dać. Z perspektywy czasu, pozostanie w Polsce zaraz po technikum to był błąd, wielki błąd. Trzeba było wyjechać, zarobić na Skandynawii bo propozycje miałem i wrócić właśnie w okolicach 25 roku życia. Ale było minęło, teraz się trzeba męczyć i próbować czegoś dorobić. A Pjoter jak to Pjoter, on ma swoje podejście do wszystkiego.

Chłodna noc, bezchmurny poranek. Będzie skwar. 

Nieraz się wszyscy czepili iść "na swoje" a chałupa z ojcami niszczeje i nikt tego nie chce - a mogliby taniej i od razu. Choć jestem w stanie zrozumieć ich chęć "niezależności".

Opublikowano
6465 napisał:

Coś się chmurzy od zachodzi ale raczej wody z tego nie będzie a przydał by się porządny deszcz. Nic trza jechać kółko strzelić może opada. Jak się wróci to będę talerzował.

z wypowiedzi wynika że po zniwach 😀😀😀😀

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, wojtal24 napisał(a):

z wypowiedzi wynika że po zniwach 😀😀😀😀

Tak jest. Słomę klient zwinął baloty przeliczone można jechać za chlebkiem. Jak zawiezie kasiure to i małżonka przeliczy i przyjmie 😄