Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 minuty temu, Kowalsky30 napisał(a):

A mi się podobają dziewczyny z dłuższym nosem niż z takim pstryczkiem. Ten nos dodaje im czegoś takiego.. nie wiem. A mały odbiera😗

taaa, a ten nos pewnie dłuższy niż twój .....

Opublikowano
1 godzinę temu, Qwazi napisał(a):

Nie bardzo znam taki przypadek na wsi. Dlatego o tym nie wspomniałem. W mieście też pewnie będzie ciężko 

Ja też nie znam. Wiem tylko co jest napisane w regulaminie DPS i jak to powinno działać. Faktem jest to że w większości ludzi którzy trafiają tam to są ludzie którzy tak naprawdę trafili pod opiekę rodzinny za przepisanie schedy a rodzinna zamiast się nimi opiekować wolę oddać do orzytułku. 

Uważam że jeśli się rozmawia się o danym temacie trzeba z niego wszystko wyciągnąć co tylko jest możliwe 

Opublikowano

Tymi nosami to na forum się nie chwalcie bo czkawką się odbije . A wiecie dlaczego ? Kobitki  te starsze tak mówiły   ,,Jaki  nos ,taki ku[l]as''            ,,śpiewaka poznaje się po głosie ,a jeb... po nosie'' . Wystarczyło posłuchać ,i do portek nie zaglądać  ,no wsio na wierzchu 😁;)

• Haha 1
Opublikowano
Kowalsky30 napisał:

A mi się podobają dziewczyny z dłuższym nosem niż z takim pstryczkiem. Ten nos dodaje im czegoś takiego.. nie wiem. A mały odbiera😗

I z brodawką na końcu? 🤔

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, kizak napisał(a):

Tymi nosami to na forum się nie chwalcie bo czkawką się odbije . A wiecie dlaczego ? Kobitki  te starsze tak mówiły   ,,Jaki  nos ,taki ku[l]as''            ,,śpiewaka poznaje się po głosie ,a jeb... po nosie'' . Wystarczyło posłuchać ,i do portek nie zaglądać  ,no wsio na wierzchu 😁;)

Chciałam to napisać ale trochę nie wypadało 🤣 

Święto prawdę powiedziałeś.

Wiadomo że mężczyźni lubią się chwalić tym i owym 🤣

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano
1 godzinę temu, Kowalsky30 napisał(a):

U mnie podobnie. Jestem na końcu trasy gdy jadą z powrotem. Gdybym mieszkał po drugiej stronie jezdni babka musiałaby wstawać o piątej😂

Te dwie krowy tyle mleka dają że do mleczarni oddajesz mleko?

Opublikowano
4 minuty temu, malaczarna napisał(a):

Te dwie krowy tyle mleka dają że do mleczarni oddajesz mleko?

Jeżdżą 5 razy w tygodniu i zabierają spod chałup każdy litr- kto ile ma na oscypki i korbacze. Tylko trzeba wynieść w bańce na drogę.

Opublikowano
38 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Ja też nie znam. Wiem tylko co jest napisane w regulaminie DPS i jak to powinno działać. Faktem jest to że w większości ludzi którzy trafiają tam to są ludzie którzy tak naprawdę trafili pod opiekę rodzinny za przepisanie schedy a rodzinna zamiast się nimi opiekować wolę oddać do orzytułku. 

Uważam że jeśli się rozmawia się o danym temacie trzeba z niego wszystko wyciągnąć co tylko jest możliwe 

Zatem bądźmy precyzyjnie na maksa. Zajrzałem do ustawy o pomocy społecznej. Zastosowanie mają dwa przepisy, czyli art 61 i art. 103 tej ustawy. Świadczenie pensjonariusza wykorzystywane jest w 70% , a nie 80, jak wcześniej napisałem z pamięci. Pozostałą część pokrywają z zasady osoby zobowiązane, czyli głównie rodzina. Jeśli osób takich brak, bądź wykażą one, że nie są w stanie wnosić brakującej części opłaty, wkracza opieka społeczna. Może ona albo wnosić całość, albo część brakującą. Na tę okoliczność zawiera się umowę z osobami zobowiązanymi. Ani słowa na temat wkładu pochodzącego z majątku pensjonariusza. Regulamin DPS nie jest podstawą prawna do niczego. On może regulować zasady pobytu takie jak godziny posiłków, czy odwiedzin itp a nie zasady umieszczenia. Jest ochrona prawa własności i takie dysponowanie może się odbywać poprzez wolę właściciela, bądź, w przypadkach ograniczenia tej woli, ustawowo. Pewnie dlatego się z tym nie spotkałem, że to są sytuacje sporadyczne i potrzeba by było wyroku sądu 

Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, Kowalsky30 napisał(a):

To ten łysy Ci laskę podebrał ?? xD

Nic nie poradzisz na to że wolała zostać gwiazdą filmową zamiast strzyc barany i robić oscypki xD

Edytowane przez Tomasz0611
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Wybrała lżejsze życie 

Pewnie nie jedna tak postąpiła 🤔

Bo pasenie owiec poganianie  i dojenie dwóch krów to słabe

Edytowane przez Michał18
Opublikowano
3 godziny temu, Uziu92 napisał(a):

15 mm od niedzieli z tego frontu, czyli za bardzo nic nie podlane, a robotę popsuło. 

To dużo. U mnie 12 i też tylko robotę popsuło 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

U mnie trochę więcej, bo 15mm, ale śladu jutro po tym nie będzie ...

Tata wczoraj ziemniaki kopał i trochę mokro 🤣. Po wykopaniu alejki i zebraniu 2 godziny mówił że już sucho było. Uroki piachów. Pewnie jutro to już kumpel będzie chciał kosić w zamian za belowanie 

Edytowane przez PAN88
Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, Qwazi napisał(a):

Zatem bądźmy precyzyjnie na maksa. Zajrzałem do ustawy o pomocy społecznej. Zastosowanie mają dwa przepisy, czyli art 61 i art. 103 tej ustawy. Świadczenie pensjonariusza wykorzystywane jest w 70% , a nie 80, jak wcześniej napisałem z pamięci. Pozostałą część pokrywają z zasady osoby zobowiązane, czyli głównie rodzina. Jeśli osób takich brak, bądź wykażą one, że nie są w stanie wnosić brakującej części opłaty, wkracza opieka społeczna. Może ona albo wnosić całość, albo część brakującą. Na tę okoliczność zawiera się umowę z osobami zobowiązanymi. Ani słowa na temat wkładu pochodzącego z majątku pensjonariusza. Regulamin DPS nie jest podstawą prawna do niczego. On może regulować zasady pobytu takie jak godziny posiłków, czy odwiedzin itp a nie zasady umieszczenia. Jest ochrona prawa własności i takie dysponowanie może się odbywać poprzez wolę właściciela, bądź, w przypadkach ograniczenia tej woli, ustawowo. Pewnie dlatego się z tym nie spotkałem, że to są sytuacje sporadyczne i potrzeba by było wyroku sądu 

Jeśli jeszcze bardziej doprecyzujmy to osoba która ma mieszkanie własnościowe musi podjąć decyzję to z nim zrobi. Musi podjąć decyzję czy wynajmuje czy stoi puste. Także taki pensjonariusz jest szybciej przyjęty do DPS niż inny z powodu możliwości zastrzyku gotówkowego. W takich przypadkach pensjonariusz w większości przypadkach jest proszony notarialnie aby ustalił lub wyznaczył osobę która będzie opiekowała się jego mieszkaniem jeśli on przebywa w DPS. 

Można by o tym rozmawiać ale wszystko prowadzi do jednego w większości przypadkach to i tak państwo utrzymuje pensjonariuszy i podatnicy za to płacą. Nie wspomnę o nowych powstających gdzie są one finansowane z Unijnych pieniędzy. 

Nie oszukujemy się że wielokrotnie jest tak że rodzinna idzie na łatwiznę lub Mops bo tak jest lepiej. 

Tak naprawdę pieniądze które są wydawane na to wszystko mogły by być przeznaczone na inne potrzebniejsze programy. 

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano

Nie pada i się nie zanosi.

Pszenica ma 19%

5 godzin temu, Chłoporobotnik napisał(a):

W okolicy gospodarzy gość synem. Dziadek po 70, syn jakoś koło 40. Pola ze 40 hektarów, w tym ponad hektar ziemniaków. Kiedyś koło 10 macior, teraz 2 żeby spasać odpadowe ziemniaki. Syn się pochorował na płuca, w kurzu przy śrucie robić nie bardzo, w smrodzie gnoja też i powiedział, że dochowa się to co jest i koniec. Dziadek 4 miesiąc j*bie ich równo a stołuje się w knajpie bo powiedział, że więcej do gęby nie weźmie żarcia, która ugotowała synowa popierająca w decyzji swojego chłopa. Twardy gość. 

Słonecznie, trza by się spinać. 

Zysku z tych świń to tyle że warto usranej śmierci być niewolnikiem.

5 godzin temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Ja wiem, że dla ciebie jakiekolwiek przywiązanie jest obce i dla ciebie to tylko cyferki ale nie wszyscy tak mają. 

Ja też do krów byłem przywiązany.ale przyszedł czas i musiałem sprzedać 

Ani sekundy potem nie żałowałem 

4 godziny temu, Krzysztof81 napisał(a):

Może najpierw do apteki po podpałkę jedź 

3 godziny temu, Qwazi napisał(a):

Broń Boże...ja lubię konie. Wierzchem już pewnie nie pojeżdżę. Bardziej interesuje mnie konkretna hodowla (nie znaczy, że duża ilość, wystarczy jedna klacz). Plan na zakup jest, tylko nie ma co kupić 🤷

Jaki budżet?

To popytam.

Za 50 to już kupi spokojnie.

2 godziny temu, Rolnik1973 napisał(a):

Akcja wrak

Screenshot_20250730_103111_com.android.gallery3d_edit_909608470749726.jpg

Screenshot_20250730_103127_com.android.gallery3d_edit_909655511213261.jpg

Screenshot_20250730_103142_com.android.gallery3d_edit_909591467466395.jpg

Wrak zaznaczony markerem?

48 minut temu, Kowalsky30 napisał(a):

Jeżdżą 5 razy w tygodniu i zabierają spod chałup każdy litr- kto ile ma na oscypki i korbacze. Tylko trzeba wynieść w bańce na drogę.

I temu z Orawy już nie kupuje serów