Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Godzinę temu, soltys48 napisał(a):

Kurde nie ma kogo zatrudnić do rozwiezienie i cza by rozsiewacz z chaszczy wyciągnąć. Bo jak tam stał tak stoi tylko brzózki trochę większe. 

2 minuty temu, GRZES1545 napisał(a):

Tradycyjne opalanie wieprzka słomą....nigdy nie widziałeś? 

Ja pierwszy raz widzę . U nas od zawsze oparzali woda i skrobali.

Opublikowano
3 minuty temu, GRZES1545 napisał(a):

Prawie stuletnia babka nie zna takich metod... Zawsze koryto do oparzania było, zresztą do tej pory jest, choć zeżarte już przez kornika.

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)

U nad dziadki i ojcowie tak robili, potem prymusem znaczy gazem i palnik opalali. A parzyli tylko ci co usługowo robili.

To jest całkiem inny smak👍

2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Prawie stuletnia babka nie zna takich metod... Zawsze koryto do oparzania było, zresztą do tej pory jest, choć zeżarte już przez kornika.

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, GRZES1545 napisał(a):

U nad dziadki i ojcowie tak robili, potem prymusem znaczy gazem i palnik opalali. A parzyli tylko ci co usługowo robili.

Może bardzo dawno tak robili. No i my nie wschód. Tak samo jak nieznany jest u nas sposób sadzenia ziemniaków przez wrzucanie do bruzd czy jakaś metoda pod piętę o której Pafnucy pisał.

Opublikowano
2 godziny temu, slawek74 napisał(a):

Mariusz Ty byłeś ,,Halina,, u nas tak na pisarzy mawiano...🙋‍♂️

Nie nie...to pisarz kompanii...ja tylko prowadziłem książkę służby plutonu...kierowcy dowódców plutonów to robili 

Dzień dobry...13°, pochmurno i mżawka 

Opublikowano
26 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Się robi się 

20250526_084219.jpg

Więcej towaru syp a nie tak cienko. Tak to ja papadruk sypie jak by to jeden big napisał sypie. A Ty krowiarz i tak cienko materiału 🤣🤔

Opublikowano
12 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

To jest całkiem inny smak👍

U mnie tak samo - tylko słoma a obecnie gaz. Przecież taka grochówka na boczku gdzie świniak był opalany słomo jest za***ista. 

Tam w Galicji taki dobrobyt że słomy nie mieli i tyle. Dobrze że ciepłą wode mieli na stanie.

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, slawek74 napisał(a):
34 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

Się robi się 

20250526_084219.jpg

Rozwiń  

ju zaorane zaraz nawozy talerzówka i może po południu siew qq

Kurde ile Wy tej wachy w powietrze puścita, żeby mieć trochę więcej mleka....

Opublikowano
5 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

U mnie tak samo - tylko słoma a obecnie gaz. Przecież taka grochówka na boczku gdzie świniak był opalany słomo jest za***ista. 

Tam w Galicji taki dobrobyt że słomy nie mieli i tyle. Dobrze że ciepłą wode mieli na stanie.

Kurła, co wy macie z tym świńskim mięsiwem, toć to niedobre... Boczek a słonina to już w ogóle... Nie wspomnę o salcesonie bo jak to widzę to mam odruch wymiotny.

• Confused 1
Opublikowano
27 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Wrzątek i skrobanie a nie jakieś opalanie słomą jak dzikusy z Ukrainy ... Oni też wieprza do ogniska wrzucają ... Ale to dziki naród ...

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Kurła, co wy macie z tym świńskim mięsiwem, toć to niedobre... Boczek a słonina to już w ogóle... Nie wspomnę o salcesonie bo jak to widzę to mam odruch wymiotny.

To ty jesteś dziwny. Żresz tylko kurczaki, dobrze, że tylko własnego chowu, ale ogólnie drób grzebiący to najgorszy syf.

Dobrze że chociaż wolisz bimber jak te sklepowe szczyny. Masz coś wspólnego z moimi stronami.

Edytowane przez Krzysztof81
Opublikowano

A karkoweczka?

Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

A karkoweczka?

A w życiu.

2 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

To ty jesteś dziwny. Żresz tylko kurczaki, dobrze, że tylko własnego chowu, ale ogólnie drób grzebiący to najgorszy syf.

Dobrze że chociaż wolisz bimber jak te sklepowe szczyny. Masz coś wspólnego z moimi stronami.

W sumie to mi obojętne, jak dostanę sklepową to i sklepowej nie zmarnuję. Aby klepało.

• Confused 1
Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Widzisz Piotrze krowa lubi trawę, sęp padlinę...jeden człowiek golonkę a drugi koninę🤷

Tym się różnimy od zwierząt, że mamy bardziej urozmaicone gusty 🤷...nie ma tu nic do nierozumienia...

Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Wrzątek i skrobanie a nie jakieś opalanie słomą jak dzikusy z Ukrainy ... Oni też wieprza do ogniska wrzucają ... Ale to dziki naród ...

Was też nie stać na słome? Może w naszych stronach ludzie lubią zjeść coś lepszego a nie tylko napchać bandzioch.

• Haha 1
Opublikowano
18 minut temu, PAN88 napisał(a):

Więcej towaru syp a nie tak cienko. Tak to ja papadruk sypie jak by to jeden big napisał sypie. A Ty krowiarz i tak cienko materiału 🤣🤔

Ty bogaty 

Ja biedny

Wystarczy

12 minut temu, Qwazi napisał(a):

Ja na dzierżawie 

Szczaw i perz zbierać to dopiero kosztuje

Opublikowano
Qwazi napisał:

3 minuty temu, slawek74 napisał(a):
34 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

Się robi się 

Rozwiń  

ju zaorane zaraz nawozy talerzówka i może po południu siew qq

taaa całej akcyzy mogę nie wypalić 🤦

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

5 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

świnina ma samak nie to co kurze mydło 🤦

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v