Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Qwazi napisał(a):

Ty to zawsze jakaś ulga albo zwolnienie...jak kot na cztery łapy spadasz 😉🤭

U mnie jest 7 zł z ha i 50 od działki nie będącej gospodarstwem rolnym...

Nie chciało się kopać i czyścić panu Prezesowi, za kopanie Trollem, potem szpadelkiem, do tego 40m węża do opryskiwacza aby dać wodę pod ciśnieniem i przepłukać, to nie ulga a uczciwa zapłata za robotę ... Bo on pieniędzy nie ma bo 3/4 nie płaci ... Ale że tylko "mokrzejsza" część działki meliorowana, a płacić trzeba za całą to już siedzi wtedy ciuchutko ...

Przywiózł mapki, na mapkach na 1/3 działki nie ma melioracji, ale składkę to już od całej działki sobie liczy ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

A gdzie to ujęte?

U nas to chyba nie ma..

W uchwale walnego zgromadzenia spółki wodnej. A spółką funkcjonuje na podstawie ustawy prawo wodne i statutu uchwalonego również przez walne zgromadzenie 

5 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Nie chciało się kopać i czyścić panu Prezesowi, za kopanie Trollem, potem szpadelkiem, do tego 40m węża do opryskiwacza aby dać wodę pod ciśnieniem i przepłukać, to nie ulga a uczciwa zapłata za robotę ... Bo on pieniędzy nie ma bo 3/4 nie płaci ... Ale że tylko "mokrzejsza" część działki meliorowana, a płacić trzeba za całą to już siedzi wtedy ciuchutko ...

Przywiózł mapki, na mapkach na 1/3 działki nie ma melioracji, ale składkę to już od całej działki sobie liczy ...

Z pustego w próżne to i Salomon nie naleje. Takie prace tez kosztują🤷

Opublikowano
Teraz, Qwazi napisał(a):

W uchwale walnego zgromadzenia spółki wodnej. A spółką funkcjonuje na podstawie ustawy prawo wodne i statutu uchwalonego również przez walne zgromadzenie 

Chodzi mi gdzie ta opłata...

Bo chyba nie w podatku rolnym.

Dziś pani sołtys dostarczyła nakazy, kasę pobrała ale nie widzę by coś tam razem i wodne..

Dawno temu to coś było.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Z pustego w próżne to i Salomon nie naleje. Takie prace tez kosztują🤷

Dlatego ja też nie płacę, tylko że u mnie to na legalu te nie płacenie xD 

Jaki to zaszczyt, dwutygodniowa Ministra Rolnictwa odwiedzi moją gminę xD

https://tusochaczew.pl/pl/11_wiadomosci/82591_posel-malecki-zaprasza-na-dwa-spotkania-z-byla-minister-rolnictwa.html#dodaj-komentarz

Opublikowano
7 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Chodzi mi gdzie ta opłata...

Bo chyba nie w podatku rolnym.

Dziś pani sołtys dostarczyła nakazy, kasę pobrała ale nie widzę by coś tam razem i wodne..

Dawno temu to coś było.

W podatku nie. Powinno być odrębne pokwitowanie. Jak za śmieci

7 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Dlatego ja też nie płacę, tylko że u mnie to na legalu te nie płacenie xD 

Niepłacenie nie jest na legalu...po prostu nikt z tym nic nie robi, a podstawą finansów spółki wodnej są składki i od nich wszystko zależy. Np u Marka spółką funkcjonuje orężnie bo mają wysoką ściągalność składek. Żeby prezes czy zarząd mogli cis robić trzeba płacić składki, inaczej nic nie zrobią choćby na uszach stanęli 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Niepłacenie nie jest na legalu...po prostu nikt z tym nic nie robi, a podstawą finansów spółki wodnej są składki i od nich wszystko zależy.

Czyli mam sam na swoim polu kopać, czyścić i jeszcze dziadowi płacić bo nie potrafi od innych ściągać ?? Płaci kilku na wsi, i jak nawet u nich coś się stanie to nie ma komu nająć tej koparki na jeden dzień i tego zrobić ?? Jeżeli się za coś płaci to coś się w zamian chyba dostaje ?? Przez takie akcje jak u mnie, że sam musiałem kopać grono tych co placą systematycznie się zmniejsza, bo płacą a i tak muszą sami czyścić rowy czy meliorację jak Ci co nie płacą ...

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Uziu92 napisał(a):

trochę się na plus zmieni, 3 ha ubędzie na pewno, jak się uda wziąć to co by.chciał wziąć, bo piachów też nie chce bo to szkoda roboty to już ornego by było pod 70

dopłaty bierze właściciel + podatek mój - to tak wstępnie. Jak zechce żeby coś jeszcze dorzucić to się dorzuci, pole blisko bazy, max 1 km także na plus.

ja na silosy dostałem i chwała najwyższemu że odmówiłem. Jakie to perturbacje z tym i koszty to masakra, okazało się że dofinansowanie ledwo na papiery i pozwolenia wystarczyło by.

trzeba będzie się albo rozejrzeć za kolejnym koniem z 200 kucy, albo pługa szukać do claasa jakiegoś małego 4 w obrocie albo dużego 3

Ja nie wiem gdzieś ty tam jakieś pozwolenia widział, postawiłem 3x80t plus podajnik i całość zgłoszenia z naniesieniem na mapki to 1500zl kosztów związanych z biurokracja , oddali 50 koła ja nie narzekam 

Edytowane przez tommy66692
Opublikowano
6 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Czyli mam sam na swoim polu kopać, czyścić i jeszcze dziadowi płacić bo nie potrafi od innych ściągać ?? Płaci kilku na wsi, i jak nawet u nich coś się stanie to nie ma komu nająć tej koparki na jeden dzień i tego zrobić ?? Jeżeli się za coś płaci to coś się w zamian chyba dostaje ?? Przez takie akcje jak u mnie, że sam musiałem kopać grono tych co placą systematycznie się zmniejsza, bo płacą a i tak muszą sami czyścić rowy czy meliorację jak Ci co nie płacą ...

Napisałem Ci o składkach. Jak tam u Was wygląda konto spółki i zarządzanie to ja nie wiem

Opublikowano
3 godziny temu, Uziu92 napisał(a):

dopłaty bierze właściciel + podatek mój - to tak wstępnie. Jak zechce żeby coś jeszcze dorzucić to się dorzuci, pole blisko bazy, max 1 km także na plus.

Tak z ciekawości w jakim wieku właściciel ?

Opublikowano
57 minut temu, Qwazi napisał(a):

Ty to zawsze jakaś ulga albo zwolnienie...jak kot na cztery łapy spadasz 😉🤭

U mnie jest 7 zł z ha i 50 od działki nie będącej gospodarstwem rolnym...

Kto sprawca, a kto ofiara🤔😁

Przez pomyłkę żona by zeszła na zawał 🤦

Opublikowano

Mam pytanie czy ktoś z Was korzysta z zakupu przez grupę na FB pod nazwą RGZ. Zamówiłem nasiona kukurydzy i ciągle ich nie ma. Sprzedawca ciągle się tłumaczy że niedługo będą wysyłki itp. Ale już mamy prawie kwiecień. Nie chciałbym zostać bez nasion. Ktoś z Was może zamawiał nasiona i chciałby się podzielić informacja jak to u niego wyglądało ? 

Opublikowano
25 minut temu, dsbh napisał(a):

Tak z ciekawości w jakim wieku właściciel ?

Emeryt 

1 godzinę temu, Karol6130 napisał(a):

Przy tyłu ha to już przydał by się jakiś na zastępstwo, ale taki co maszyn nie trzeba znowu wymieniać 

A najlepiej jak ojca się wsadzi i jeszcze pojedzie zrobi

Jak się uda wszystko dopiąć i wziąć, będzie dużo, będzie szło to się będzie myśleć, puki co zaplecze jest. 

2 godziny temu, Krzysztof81 napisał(a):

Jak zwierzaków nie masz to spokojnie.

Mam 2 króliczki i rybek bliżej nie określona ilość 😁

• Like 1
Opublikowano
50 minut temu, FarmerDyzio napisał(a):

Mam pytanie czy ktoś z Was korzysta z zakupu przez grupę na FB pod nazwą RGZ. Zamówiłem nasiona kukurydzy i ciągle ich nie ma. Sprzedawca ciągle się tłumaczy że niedługo będą wysyłki itp. Ale już mamy prawie kwiecień. Nie chciałbym zostać bez nasion. Ktoś z Was może zamawiał nasiona i chciałby się podzielić informacja jak to u niego wyglądało ? 

Ja kupowałem kilka razy chemię,  wszystko ok było 

Opublikowano
Godzinę temu, FarmerDyzio napisał(a):

kupowałem w tamtym roku chemię, było wszystko ok, w tym roku chciałem to samo to mówi że już nie ma, że może zamienniki, chyba zamówię gdzie indziej 

Opublikowano
20 godzin temu, Belaruss820 napisał(a):

@malaczarna jak chcesz to mogę Ci podesłać nr do tego gościa co ja kupiłem. On sprowadza typowo pod zamówienie klienta,chcesz jakiś model to coś dobierze,jak nie to w podobnych gabarytach, i uwierz mi że to będzie pewny samochód. A Kuga to nie jest jakiś ogromny samochód,dodatkowo naszpikowany czujnikami że nie da się w coś wjechać podczas parkowania.

Dawaj. Już mam całą listę sprowadza czy. Wieczna wojna u nas o auto jest zawsze

Godzinę temu, pedro2 napisał(a):

🙆🙈

IMG_20250324_151635_0.jpg

Z 30 sztuk sobie po łąkach dziś chodziło. Może ich biała dacia szukała ostatnio?

• Like 1
Opublikowano
10 minut temu, Strongman napisał(a):

Bo chcą ze żebyś spłodził coś a ty nie możesz się zdecydować

a co ty tam szlachcicu bez szkoły możesz wiedzieć 🤭 może już dawno jest, a może kolejne będzie 🤔🙊

Opublikowano
13 minut temu, slawek74 napisał(a):

będziesz się badoł 🤔🙆‍♂️ hf my kiedyś badali

Już mam wyniki. Co prawda nie całego stada, tylko wytypowanych sztuk