Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 minut temu, jacor73 napisał(a):

Wiem, że za wcześnie na oprysk na grzyba, ale czasami trzeba wybrać mniejsze zło. Lepiej jechać w piątek, czy dopiero 14 kwietnia?

No ja bardziej w drugim terminie

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, PAN88 napisał(a):

Sałatę ostatnio ładowal kumpel w Hiszpanii 🤣

No tam to na 10 ciężarówek 5 polskie w tym 3 kierowców to szoszony. 

6 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Nie zdarzy się toż jeżdżę w uczciwej firmie. wSC a nie LLu😂 @Elon interes ci się posypał?🤔😆😆😆😆

Zresztą Tomek jakie tam opinie krążą o tym gdzie jeżdżę? Chyba nie najgorsze. 

Edytowane przez 6465
  • Haha 1
Opublikowano

To ile hektarów gospodarstwo teraz będzie miało? 

Mi w tamtym tygodniu wpadło 5ha dzierżawy, 2ha jest w kupnie. Lasy państwowe muszą  wydać decyzję.

I tak wczoraj z tatą i synem rozmawialiśmy o kolejnym ciągniku. Tylko nie wiem czy 4 cylindry czy też 6. Ale kupić 4 to praktycznie bez sensu, może trzeba kupić kolejną 6. Wtedy z kolei jedna z 6 by poszła do sprzedania, i wraz trzeba by było kupić 4. A teraz też nie mam czasu jeździć po Niemczech i szukać ciągnika. Nowy kupić to znowu zakup kombajnu się przesunie.

41 minut temu, 6465 napisał(a):

No tam to na 10 ciężarówek 5 polskie w tym 3 kierowców to szoszony. 

Nie zdarzy się toż jeżdżę w uczciwej firmie. wSC a nie LLu😂 @Elon interes ci się posypał?🤔😆😆😆😆

Zresztą Tomek jakie tam opinie krążą o tym gdzie jeżdżę? Chyba nie najgorsze. 

Ja nie LLU, WG. 

• Haha 1
Opublikowano

Ostatnio chcieli mi podbić na 900 zł za VI klasę, działka 1.5 ha. Skończyłem na 800.

Zobaczymy co szczęśliwy dzierżawca zrobi, w warunkach umowy było co dwa lata obornik i wapno, co roku min 200 npk. A jak narazie jest susza.

Opublikowano

Jak zaczęli wyciągać z pola ile się da to musiał zacząć. Prawda jest taka że ziemi brakuje, i ludzie sami się oszukują dając coraz więcej.

Sam byś podpisał pewnie takie warunki, a za 5 lat zaczął uprawę pola w dobrej kulturze.

Opublikowano

I ty dawałeś za to 800 dzierżawy żeby na czyichś warunkach doprowadzać ziemię do kultury przez 5lat? To ty jesteś nie wiele mniejszy debil od tego co to wziął. 😂😂😂

• Like 4
Opublikowano
34 minuty temu, Elon napisał(a):

Ostatnio chcieli mi podbić na 900 zł za VI klasę, działka 1.5 ha. Skończyłem na 800.

Zobaczymy co szczęśliwy dzierżawca zrobi, w warunkach umowy było co dwa lata obornik i wapno, co roku min 200 npk. A jak narazie jest susza.

Muszę jak Sławek...🤦🤦🤦

• Like 3
Opublikowano
Godzinę temu, Uziu92 napisał(a):

Zapowiadał się słaby dzień a tu przyjechał pan i chce mi 27 ha pola oddać w dzierżawę na nowy sezon 👍

Widać co raz więcej ludzi ma dość biurokracji i kontroli, do tego ostatnie 2 lata dopłat. 

Opublikowano

Jeszcze obetną albo dodadzą nowe wymogi. Będzie odcięcie unijnego cycka za pomocą skalpela. Tak stopniowo. Myśle, że niewiele to zmieni na rynku i ludzie dalej będą jak poyebani licytować dzierżawy za tysiące a ceny zboża itp bedą takie same. Może urzędasy są głupi ale wiedzą że chłopi są pazerni i po co dawać dopłaty jak można nie dawać a nic to nie zmieni.

• Thanks 1
Opublikowano

Dopłaty muszą być zlikwidowane

Dopiero wtedy się to wszystko uwolni

Ogłosili nabór na budowę silosów żeby mieć gdzie przechować tanie zboże 

Co chłopstwo zrobiło, a no złożyło wnioski

A czemu to zrobiło, a temu że strajki byli że zboże tanie, ale już na płacenie wincyj za silos kasa była 

Niech się wsioki cieszą że miasto mało myśli, bo jak by się dowiedziało ile biedny chłop za silos przepłacił to by spokojnie przy drugich strajkach nie siedziało 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Myśle że polscy politycy będą walczyć o dopłaty do hektara do ostatniej kropli krwi, bo bardzo wielu z nich ma tysiące hektarów. Tak naprawde za dopłatami są najbardziej osoby nie żyjące z rolnictwa. Taki paradoks.

Edytowane przez Krzysztof81
  • Like 3
Opublikowano
11 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Ogłosili nabór na budowę silosów żeby mieć gdzie przechować tanie zboże 

Co chłopstwo zrobiło, a no złożyło wnioski

A czemu to zrobiło, a temu że strajki byli że zboże tanie, ale już na płacenie wincyj za silos kasa była 

Niech się wsioki cieszą że miasto mało myśli, bo jak by się dowiedziało ile biedny chłop za silos przepłacił to by spokojnie przy drugich strajkach nie siedziało 

to ze wszystkim tak jest , z czystym powietrzem czy innymi dotacjami pozarolniczymi co byli też 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v