Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, malaczarna napisał(a):

Wole jak mnie ktoś wozi. 

Prawdziwa dama...Karol powinien...drzwi otwierać 😉

29 minut temu, malaczarna napisał(a):

Nic nie kupi 

Czyli nic mu nie zrobisz🤔... przynajmniej narazie 🤷

30 minut temu, malaczarna napisał(a):

chciałam kolor grafitowy

Nie znam się za bardzo, ale wydaje mi się, że pasowałby do koloru...oczu...

@Buszmen11 co myślisz 🤔

• Haha 1
Opublikowano
51 minut temu, malaczarna napisał(a):

Wiem coś o tych piaskach. Nic nie kupi to jakiś niewypał. Ja chciałam kolor grafitowy reszta mi lotto

Dla mnie niestety. Chociaż dobrze mi się jeździ starym

a w co celujesz z autem ?

Opublikowano
2 godziny temu, 12Pafnucy napisał(a):

Może podczas kiedy rośnie. Jednak po mojemu tworzy też próchnicę, która wilgoć zatrzyma w przyszłych sezonach 

Większość poplonów które sieją ludzie to żadnej próchnicy nie wniesie. Wbrew pozorom to nie taka prosta sprawa, że byle rozsiać i zapomnieć. 

Opublikowano
12 minut temu, Leszy napisał(a):

Większość poplonów które sieją ludzie to żadnej próchnicy nie wniesie. Wbrew pozorom to nie taka prosta sprawa, że byle rozsiać i zapomnieć. 

Większość nie po to sieje poplony żeby zrobić próchnicę tylko po to żeby zgarnąć większe dopłaty. 

Opublikowano
Godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Czyli mąż pojechał kupić sobie samochód...dla Ciebie...

Aaaa oki...

Mamy 3 auta. 

Godzinę temu, Qwazi napisał(a):

@Buszmen11 co myślisz 🤔

Dla mnie jazda autem to przymus. 

56 minut temu, wojtal24 napisał(a):

Kugi oglądają. Ja nie będę jeździć takim dużym. Ja chcę coś małego i taniego a nie wywalić 50 tysięcy i się zastanawiać gdzie zaparkowac

Opublikowano

Każdy mówi o uprawie bezorkowej, o agregatach które ostatnio są tak chwalone

Jeszcze do niedawna nowością były pługi dłutowe, teraz praktyczne maszyny zapomniane

O agregatach podorywkowych już nie będę wspominał, stoją koło kultywatorów w krzakach

Prawda jest taka że każda z tych maszyn ma zastosowanie w uprawie pola, agregat bezorkowy nie zastąpi pługa dlutowego, pług dłutowy nie zastąpi głębosza 

Bezorkowiec stał się popularny ponieważ ma mniejsze zapotrzebowanie na moc, dłutowiec potrzebuje koni

Ale tak naprawdę pługa żadna z tych maszyn nie zastąpi 

W bezorkowcu jak się nie ma tych 150 koni to można zapomnąć o agregacie 2.5m 

Mniejszy ciągnik owszem pociągnie, ale nie efektywnie 

• Like 2
Opublikowano

Bez sensu jest grzebać na 40 cm. co roku. Więc te dłutowce poszły w odstawkę. 

Na moich glebach wystarczy wymieszać i siać. Ktoś inny musi trochę więcej zrobić. 

Opublikowano
Karol6130 napisał:

Każdy mówi o uprawie bezorkowej, o agregatach które ostatnio są tak chwalone

Jeszcze do niedawna nowością były pługi dłutowe, teraz praktyczne maszyny zapomniane

O agregatach podorywkowych już nie będę wspominał, stoją koło kultywatorów w krzakach

Prawda jest taka że każda z tych maszyn ma zastosowanie w uprawie pola, agregat bezorkowy nie zastąpi pługa dlutowego, pług dłutowy nie zastąpi głębosza 

Bezorkowiec stał się popularny ponieważ ma mniejsze zapotrzebowanie na moc, dłutowiec potrzebuje koni

Ale tak naprawdę pługa żadna z tych maszyn nie zastąpi 

o czymś tutaj chyba zapomniałeś 🤔

Opublikowano
14 minut temu, Karol6130 napisał(a):

A czemu pług dłutowym nie zastąpi głębosza? Tam zasada działania bardzo podobna. Ja nająłem usługą takim dłutowcem. I jestem mega zadowolony. Nie robię tym co rok ale raz na kilka lat bardzo dobra sprawa. 

Opublikowano
malaczarna napisał:

Godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Czyli mąż pojechał kupić sobie samochód...dla Ciebie...

Aaaa oki...

Mamy 3 auta. 

Godzinę temu, Qwazi napisał(a):

@Buszmen11 co myślisz 🤔

Dla mnie jazda autem to przymus. 

56 minut temu, wojtal24 napisał(a):

Kugi oglądają. Ja nie będę jeździć takim dużym. Ja chcę coś małego i taniego a nie wywalić 50 tysięcy i się zastanawiać gdzie zaparkowac

kolor samochodu to się w salonie wybiera ....

Opublikowano
56 minut temu, Leszy napisał(a):

No dobra...

A co z azotem w korzeniu łubinu?

Opublikowano
3 godziny temu, 12Pafnucy napisał(a):

E tam plecieta z tym poplonem.

Po mojemu sporo wnosi składników do gleby...

Np . jakich ? bo rzeczywiście wnosi , ale chciałbym usłyszeć to od ciebie 

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Qwazi napisał(a):

@Buszmen11 co myślisz 🤔

Pasowałoby do koloru oczy koleżanki. Oczywiście do torebki czy zgrabnych bucików na obcasie też 🤭

20 minut temu, Leszy napisał(a):

Bez sensu jest grzebać na 40 cm. co roku. Więc te dłutowce poszły w odstawkę. 

Na moich glebach wystarczy wymieszać i siać. Ktoś inny musi trochę więcej zrobić. 

Jestem tego samego zdania. Talerzówka, gruber i siew. Mi bez orania lepiej.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
20 minut temu, 6465 napisał(a):

A czemu pług dłutowym nie zastąpi głębosza? Tam zasada działania bardzo podobna. Ja nająłem usługą takim dłutowcem. I jestem mega zadowolony. Nie robię tym co rok ale raz na kilka lat bardzo dobra sprawa. 

Głębosz napowietrza, nie miesza wierzchu, przecina tylko

Dłutowiec ryje wszystko

26 minut temu, slawek74 napisał(a):

o czymś tutaj chyba zapomniałeś 🤔

O czym zapomniałem?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v