Skocz do zawartości

Czyste Powietrze - wymiana pieca

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może komuś się przyda, ulotka z mojej gminy 

17288424542531092837949705099098.jpg

55 minut temu, konteno napisał:

nawet suszki i wiatrołomy sie zmarnują 

na ściany u mnie za późno , chciałbym strych ogarnąć ale jednyne co warto i mógłbym tanio zrobić to wymiana trocin na granulat styropianowy 

Noe możesz docieplić?  

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, hubertuss napisał:

Kopalne ale nie odnawialne. No i musimy go sprowadzać. Wungiel chyba wielu niczego nie nauczył.

Z tym atomem którym się tak zachłysnęliśmy kilka lat temu i entuzjazm trwa to tez trochę kicha. Bo nawet USA sprowadza 25 % swego zapotrzebowania od Ruskich.

Unia czasami ma może i nie głupie idee tylko polityków głupich tu i tam.  Wytwarzanie opału ze surowców które w danym kraju są tak by być jak najbardziej nie zależnym od innych krajów nie jest głupie.

Temat atomu to kilkadziesiąt lat się ciągnie , w Żarnowcu było planowane na 1991-1992  więc to nie temat z ostatnich paru lat, a unia niech da wybór a nie przymus pod dyktat państwa które najwięcej miesza  w UE.

Edytowane przez Pigmei
Opublikowano (edytowane)

Pewnie niech da wybór. Ale w wielu miejscach po prostu ludzie są zbyt głupi i im wyboru nie można dawać. Chcą palić wunglem który gdyby rząd nie dopłacał do kopalni kosztował by po 3 tys tona. To gdzie tu sens i logika? Głupkom czasami trzeba coś kazać. Nie wspominam już o szkodach górniczych zatruciu środowiska itd za które też rząd musi płacić.

Pewnie wiele pomysłów unii jest głupich ale tym się nie należy przejmować tak jak z tym rzekomym zakazem produkcji aut spalinowych. Głupi panikował mądry wiedział, ze to tylko kwestia czasu jak się zaczną wycofywać i się wycofują. O nakazie jedzenia robaków nie wspomnę. 

Jak już pisałem w wielu domach jeszcze piece kaflowe stoją tych domów nie opłaca się remontować mieszkają tam biedni ludzie których nie stać na remont na nowy dom i na kary i co im unia zrobi?

Niestety spora część społeczeństwa jest głupia nie dawno widziałem jak jakiś nie wiem z której partii poseł w sejmie krzyczał, że na Mazowszu zakaz palenia w piecach jest czy zaraz ma być. No to do kogo on krzyczał. Właśnie do głupków.

Mam prawie 4 ha lasu u rodziców piec na drewno 2018 rok kamen taki aby po pół metra polana wchodziły by nie trzeba było za dużo piła ciąć w drugim domu kominek defro z płaszczem wodnym też pół metra szeroki aktualnie zamówiony i mam na ujnie wywalone. A z lasu drewno jeszcze sprzedaje. 

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)

Nowy dach hehehe. Grześ z gry o plon tak chatkę ogarnął robili dach po przedłużali okapy i wjechał styropian.

W wielu starych domach jest problem dzisiaj z modernizacją ogrzewania, ociepleniem. A to okap za krótki a to komin słaby lub go nie ma, kratek wentylacyjnych tez brak jak szczelne okna wstawisz kolejny problem. I kolejne wydatki.

Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

To dałeś ciała

dziadek budował dom wg takiego projektu , kiedyś to było wystarczająco 

1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Mało ale może więcej nie mógł bo okapy itd.

dokładnie, to mały parterowy murowany dom bez poddasza użytkowego z dachem 2 spadowym , szczytów na poddaszu też nie ma co ocieplać 

a moja wypłata też nie jest po to by do tego sie dokładać i na to oszczędzać 

program też mi nie zrefunduje rozwiązania tych problemów 

Opublikowano

Pewnie niech da wybór. Ale w wielu miejscach po prostu ludzie są zbyt głupi i im wyboru nie można dawać. Chcą palić wunglem który gdyby rząd nie dopłacał do kopalni kosztował by po 3 tys tona. To gdzie tu sens i logika? Głupkom czasami trzeba coś kazać. Nie wspominam już o szkodach górniczych zatruciu środowiska itd za które też rząd musi płacić.

Pewnie wiele pomysłów unii jest głupich ale tym się nie należy przejmować tak jak z tym rzekomym zakazem produkcji aut spalinowych. Głupi panikował mądry wiedział, ze to tylko kwestia czasu jak się zaczną wycofywać i się wycofują. O nakazie jedzenia robaków nie wspomnę. 

Jak już pisałem w wielu domach jeszcze piece kaflowe stoją tych domów nie opłaca się remontować mieszkają tam biedni ludzie których nie stać na remont na nowy dom i na kary i co im unia zrobi?

Niestety spora część społeczeństwa jest głupia nie dawno widziałem jak jakiś nie wiem z której partii poseł w sejmie krzyczał, że na Mazowszu zakaz palenia w piecach jest czy zaraz ma być. No to do kogo on krzyczał. Właśnie do głupków.

Mam prawie 4 ha lasu u rodziców piec na drewno 2018 rok kamen taki aby po pół metra polana wchodziły by nie trzeba było za dużo piła ciąć w drugim domu kominek defro z płaszczem wodnym też pół metra szeroki aktualnie zamówiony i mam na ujnie wywalone. A z lasu drewno jeszcze sprzedaje. 

Problem w tym że jedni drugich uważają za głupich a nawet mądre i rozsądne idee są przekuwane na modele biznesowe, przykładów jest mnóstwo,  choćby fotowoltaika co do której kilkukrotnie znieniano zasady i pewnie nie raz za to będą się zabierać bo za tym stoją duże pieniądze .

Opublikowano

Dotują raczej wungiel do elektrowni, który te muszą sprzedawać po kilka stówek bo taka jest cena rynkowa. NA tym indiwidualnym kopalnie akurat zarabiają.

Wszystko fajnie, niech zakaża tego węgla czy nałożą podatek CO2 to co się stanie z innymi surowcami na ciepło? Śmiech mnie bierze jak widzę wyliczenia ile to będzie podatku na węgiel od 2027r jakby w ogóle pomijano co z innymi surowcami. Sęk w tym, że to system naczyń połączonych, nie da sie wywindować ceny jednego surowca nie ruszajac pozostałych, bo zwyczajnie wszyscy się rzucą na pellet nawet do kopciuchów, to samo z drewnem czy gazem. Nie liczcie, że za pellet będzie ekonomiczniejszy - wręcz przeciwnie. Gdzieś czytałem, że z drewna potrafi wiecej szkodliwych substancji być niż z węgla - takie to ekologiczne.

Po drugie z tym ociepleniem też trzeba policzyć czy to się opłaci - z dofinansowaniem na pewno, ale bez? Sciany, dach, okna, drzwi lekko ze 200tys przy wiekszym domu. Zaoszczędzimy tone czy dwie opału i kiedy te 200tys się zwróci? Raczej nie za życia.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ale kto uwalił fotowoltaikę.? PIS bo wmówił wyborcom, że sieci przeciążone. A skoro nie opłacało się tak prywatnym to te same panele po tych samych lokalizacjach zaczęły montować państwowe giganty ogłaszając się tu i tam, że ziemię wynajmą bezpośredni oni lub firmy działające w ich w imieniu. Zamiast na pojedynczych dachach po kilka kw zaczęły obok powstawać farmy na hektarach po kilkadziesiąt kw i wtedy już sieci nie były przeciążone. A wyborców trzeba było ogłupić by państwo firmy zarabiały a nie oni by potem rząd miał z czego dać te plusy.

Jak tu wyli ludzie, że fotowoltaika to zło bo sieci nie wytrzymują a jak państwowy prąd z państwowych farm to już wytrzymują.

Co do węgla na węglu dla prywatnych gosp zarabiają pośrednicy nie kopalnie. Kopalnia do niego tak samo dokłada. Po odejściu rządu pisu na biurku Sasina zostały wnioski na dopłatę do kopalń na 7,7 mld zł.

I teraz wracamy do głupoty ludzkiej. Przez lata wmawiano ludziom, że tylko wungiel odnawialne źródła i wszystko inne to zło wielkie. Duda mówił węgla mamy na 200 lat podczas gdy świat od niego odchodzi tam gdzie nawet tej diabelskiej ujni nie ma tez odchodzą a my wungiel. A teraz płacz, że trzeba podatki płacić. A no trzeba jak się było głupim i w głupoty wierzyło to trzeba.

Suche drewno na pewno nie emituje więcej szkodliwych substancji niż węgiel to są właśnie te głupoty którymi karmi się społeczeństwo. 

Pewnie, ze wielu domów nie opłaci się ocieplać i się nie da i ludzie dalej w nich będą mieszkać bo co z nimi zrobić. Więc ci normalni mają gdzieś te wrzaski i strachy ujnią a ci głupi siedzą i sami wrzeszczą. Tak jak podąłem przykład z tym zakazem aut spalinowych od 2035/

Opublikowano (edytowane)

Co do fotowoltaiki, duże farmy tak jak i wiatrowe podłączone są pod przystosowane do tego sieci średniego napięcia i w porozumieniu z operatorem sieci  a nie jak indywidualni niskiego i tu jest podstawowa różnica w wydolności.

Dodatkowo widać jak operatorzy zachowują się w dni bardzo słoneczne i gdy prądu jest stanowczo za dużo w sieci czyli napięcie rośnie do górnej dopuszczalnej granicy, elektrownia nie zmniejszy mocy by zaoszczędzić, ratują sie odłączeniani FV  od sieci na podstawie umowy z operatorami lub wysyłaniu prądu poza sieć i granice nawet dopłacając do niego .  

Węgiel, hmm pomijając Azję  która co rusz nową kopalnię otwiera bo mają braki to tak eko  Niemcy  częściowo wrócili  do węgla po utracie dostępu do gazu ze słynnego gazociągu, przy czym warto zwrócić uwagę że z węgla samego prądu mają procentowo dużo mniej niż my  i  wedle ich deklaracji od węgla całkowicie nie odejdą w ciągu następnych przynajmniej  15 lat, a tu nawet nie ma czym tego  zastąpić, no chyba że to jest robione pod interes zwany importem zielonej energii spoza kraju.

Tak wiem teraz można FV z bankiem energii montować i problem z grubsza znika ale nie było, jest to stałe i pewne źródło energii dla zwykłego Kowalsiego

Wiele domów i gospodarstw będzie bazować na tym co mają dostępne do opalania  i będzie tak jak z obowiązkiem posiadania choćby szamba a nie wszyscy je mają co też wiemy.

Edytowane przez Pigmei
Opublikowano

No tak, słowo klucz to dobrej jakości sezonowane drewno...., a co bedzie za 10 lat to się zobaczy tak jak z ekogorszkiem było :P. Z tym odchodzeniem świata od węgla to ostrożnie,  w 2023 roku jego zużycie było rekordowe i trend bedzie kontynuowany, te śmieszne unijne nakazy i zakazy są tylko śmieszne.  Że też Ci głupi ludzie nie chcą zakładać tych wygodnych tanich i ekonomicznych Pomp, o z tymi ludzmi? No debile jakieś.  O głupotę ludzi bym akurat nie posądzał wiekszośc potrafi liczyć. Wiekszośc gopodarstw w PL nadal jest tym ogrzewane i jakie widzisz tanie rozwiązanie aby nagle to zastąpić? Jesteśmy jednym z najbiednieszych społeczeństw w UE z jednocześnie najzimniejszym klimatem. Z aut się wycofują, bo europejskie koncerny nalegają.

• Like 1
Opublikowano

Co do ferm fotowoltaiki to znajomy 3 ja pola wynajął tam nie ma żadnej linii średniego napięcia inna farma może 1 ha obok wsi nie ma linii średniego napięcia. Unipasz w Siemiatyczach farma na 300 kw 4 falowniki nie ma linii średniego napięcia także coś ci tam ciemnoty nawciskali.

Co do sterowania siecią w słoneczne dni to nie ważne czy prąd pochodzi z paneli domowych czy firmowych państwowych firm energetycznych zasady są te same. Mało tego te na domach przy odpowiednim napięciu w sieci się wyłączają. Więc to żaden argument.

Co do węgla i Niemiec. Oni podobnie jak my w przypadku węgla padli ofiarą zachwytu ruskim gazem i atomem. A teraz musza się ratować węglem bo też błądzili jak my z węglem. Ja nie mam nic przeciwko kopalniom tylko niech to będzie rentowne a z tym w PL coraz gorzej. Turów o który pis tak walczył to też straty z roku na rok.

Opublikowano
4 minuty temu, Dastan napisał:

No tak, słowo klucz to dobrej jakości sezonowane drewno...., a co bedzie za 10 lat to się zobaczy tak jak z ekogorszkiem było :P. Z tym odchodzeniem świata od węgla to ostrożnie,  w 2023 roku jego zużycie było rekordowe i trend bedzie kontynuowany, te śmieszne unijne nakazy i zakazy są tylko śmieszne.  Że też Ci głupi ludzie nie chcą zakładać tych wygodnych tanich i ekonomicznych Pomp, o z tymi ludzmi? No debile jakieś.  O głupotę ludzi bym akurat nie posądzał wiekszośc potrafi liczyć. Wiekszośc gopodarstw w PL nadal jest tym ogrzewane i jakie widzisz tanie rozwiązanie aby nagle to zastąpić? Jesteśmy jednym z najbiednieszych społeczeństw w UE z jednocześnie najzimniejszym klimatem. Z aut się wycofują, bo europejskie koncerny nalegają.

Może i zużycie węgla na świecie rośnie ale w większości przypadków to jest podyktowane ekonomią a nie polityką jak u nas. Zużycie rośnie bo biedne kraje się rozwijają i im się opłaca go wydobywać i spalać nam nie koniecznie zwłaszcza wydobywać.

Gdybym musiał palić w domu węglem co jest bez sensu to już bym poszedł w coś innego. A jako że mam swój las to akceptuje dokładanie do pieca wybieranie popiołu itd ale gdybym miał jeszcze bulić za węgiel to dziękuję 

To czy ludzie potrafią liczyć czy ich po prostu nie stać na te pompy ciepła to jeszcze inna historia. Pompa z panelami może być dobrym źródłem ogrzewania tylko kogo na to stać. 

Jeśli zaś chodzi o auta to koncerny naciskają bo ludzie tego nie chcą a tak się tych ludzi straszyło a tu proszę strachy na lachy.

Opublikowano

Kopalnie sprywatyzować i zlikwidować związki zawodowe, to na pewno polepszy rentowność. Dziś 60% ceny to pensje, a efektywnośc pracy jest dramatycznie niska. Bez dopłąt pewnie i tak się nie obejdzie, ale będą mniejsze.

Opublikowano
2 minuty temu, Pigmei napisał:

To że w twoich okolicach tak jest nie znaczy ze tak jest wszędzie  :P więc z ciemnotą to tak delikatniej proszę .

A co u ciebie jakieś linie chyba starodawne ,ze trzeba aż pod średnie napięcie. A zdawało by się u mnie Podlaskie zacofanie a tu proszę farmy pod zwykłe linie podpinają.

Opublikowano
6 minut temu, Dastan napisał:

Kopalnie sprywatyzować i zlikwidować związki zawodowe, to na pewno polepszy rentowność. Dziś 60% ceny to pensje, a efektywnośc pracy jest dramatycznie niska. Bez dopłąt pewnie i tak się nie obejdzie, ale będą mniejsze.

Zaraz się rozkrzyczą politycy określonych partii, ze Tusk polskie wyprzedaje. A związki zawodowe człowiek wojna wybuchnie na Śląsku. To już tylko zamknąć. Ponad to na świecie wiele węgla wydobywa się z odkrywek a nie drogich kopalni głębinowych.

A pro po węgla znowu problem musimy płacić Australijskiej firmie która chciała w PL odkrywki zrobić bo pis chciał ich wydymać. Australijska firma chciała zrobić na Lubelszczyźnie odkrywki. Zrobili badania a pis ich wyrzucił po podpisaniu jakichś umów i teraz jest kara. 

Opublikowano (edytowane)

Lata temu z gazem łupkowym i koncesjami na badania i wydobycie  było bardzo podobnie. Co teraz się w tym temacie dzieje to nie wiem poza tym że nie jest eko 

Edytowane przez Pigmei
Dopisek
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, hubertuss napisał:

Zaraz się rozkrzyczą politycy określonych partii, ze Tusk polskie wyprzedaje. A związki zawodowe człowiek wojna wybuchnie na Śląsku. To już tylko zamknąć. Ponad to na świecie wiele węgla wydobywa się z odkrywek a nie drogich kopalni głębinowych.

A pro po węgla znowu problem musimy płacić Australijskiej firmie która chciała w PL odkrywki zrobić bo pis chciał ich wydymać. Australijska firma chciała zrobić na Lubelszczyźnie odkrywki. Zrobili badania a pis ich wyrzucił po podpisaniu jakichś umów i teraz jest kara. 

To importowac jak tanszy...Wszystko się zgadza, ale i tak nie widzę rozsądnej alternatywy dla wegla w naszej strefie klimatycznej i jego popoulryzacji, śmiem zaryzykować, że wiekszośc pieców nadal jest nim opalanych. Nie każdy ma swój las, pellet tanszy nie jest i nigdy nie bedzie, prąd to juz w ogóle tylko dla najbogatszych.

Edytowane przez Dastan
Opublikowano (edytowane)

Lasu każdy nie ma ale drewno można kupić takie siakie czy owakie. U nas ludzie kupują inni na tym zarabiają. Ale tego towaru od groma. Nie każda część Polski ma tyle lasów ale ludzie pelet robią ze wszystkiego już chyba. Węglem pali już coraz mniej ludzi bo to się nie opłaca dużo syfu a węgiel drogi.

Co do importu a i owszem Polska importowała i chyba teraz importuje. Zaniechania w energetyce opalanej węglem i drogie wydobycie w PL będą nas zmuszały do importu. I tutaj właśnie ujnia ciśnie gamoni i populistycznych polityków by się jednak od tego importu uniezależniać by potem gamonie nie lecieli do ujni, że energii nie ma i by im pomagała bo coś znowu na świecie się porobiło i wungla ni ma. Albo drogi i się nie opłaca w piecach palić i dajcie prądu sąsiedzi.

Po wybuchu wojny okazało się że cena rynkowa węgla dla gosp domowych bez dopłat państwa bo polskiego węgla nie było to 3 tys zł i w tej cenie zamiast z Śląska da się przywieźć węgiel z ..... Australii. Statkiem przez pół świata

55 minut temu, Pigmei napisał:

Lata temu z gazem łupkowym i koncesjami na badania i wydobycie  było bardzo podobnie. Co teraz się w tym temacie dzieje to nie wiem poza tym że nie jest eko 

To był gaz z głupków a nie z łupków. Ktoś może i miał pomysł ale to chyba za droga impreza i się nie opłaca. Wypłukiwanie tego gazu z ziemi to było coś w rodzaju wydobycia złota na Alasce czy Australii dużo roboty dużo kosztów mało towaru tylko złoto drogie gaz tani. Więc plan spalił na panewce. Oczywiście podgrzewany był przez polityków.

Opublikowano (edytowane)

To zupełnie jak z autami elektrycznymi, przecież paliwo jest koszmarnie drogie i syfi na całęgo - prąd relatywnie tani i nikogo nie truje to czemu się wszyscy odwracają od tego i wolą drogie brudne paliwa kopalne?

Dodatkowoe 4mln ton pelletu? Z czego je zrobić skoro już teraz jest deficyt z drenem?

Edytowane przez Dastan