Skocz do zawartości

Usługa koszenia a wypadek na polu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
46 minut temu, Desperado napisał:

Tak tak, i pewnie podatek jeszcze płacisz i jeszcze zarobek za***isty? ci na wielkie areały to jadą po kosztach i taka prawda.

podatek oczywiście płacę  to około 20 - 30 minut koszenia za miesiąc a jak bierzesz kompleksowo z odwozem to wygląda to nie tak groszowo a jak masz własne paliwo to całkiem przyzwoicie 

7 minut temu, Uziu92 napisał:

jechać na usługę i zaraz sprzęt ro***bac bo ktoś zapomniał wspomnieć o przeszkodach... niech się trafi w piątek albo sobotę i się okaże że nie da się zrobić szybko bo nie ma części i masz przestój i po zarobkach bo teraz koszenia kilka dni i jak nie Ty to inny skosi, ktoś nie będzie czekać aż naprawisz sprzęt. Druga sprawa zarobek pójdzie w naprawy, idź pan w UJ z takim przerzutem kasy, każdy zarobi tylko nie ty.

napiszę kolego jeszcze raz Ślepy siedzi w domu a nie po nocy na kombajnie sam nie wyobrażam sobie żeby za przypierdolenie w przeszkodę obwiniać usługobiorcę .A kogo obwinić jak złośliwie wieszają śruby na QQ jako pożywka dla sieczkarni ?

29 minut temu, robert1226 napisał:

Przecież to ty w całym forum szukasz zaczepki , do ciebie nie pisałem w tym temacie, a ty żeś się przypaletał i szukasz zwary , ciekawe czy na żywo byś tak kozaczył. 

Bo to zwykle jest tak że pies na łańcuchu głośno szczeka a jak mu zdjąć łańcuch to ogon między nogi i do budy - nikogo nie prowokuję ot tak mi się przypomniało że to reguluje przyroda 

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, v11 napisał:

sam nie wyobrażam sobie żeby za przypierdolenie w przeszkodę obwiniać usługobiorcę .A kogo obwinić jak złośliwie wieszają śruby na QQ jako pożywka dla sieczkarni ?

No chyba teraz żartujesz równając te dwie sprawy, czym innym jest niepowiedzenie o przeszkodzie na polu, przez co można uniknąć awarii i kosztów, a czym innym złośliwe zawieszenie żelastwa przez uj wie kogo, może nawet konkurencję, bo i tego wykluczyć się nie da.

Opublikowano (edytowane)

A tak poważnie, to coś mi się zdaje że jeden i drugi robi sobie takim tokiem gadania niezłą reklamę przed konkurencją w dodatku za darmo na forum, udając dobrodusznych usługodawców, że za takie rzeczy w razie rozwalenia definitywnie z winy rolnika, rolnik nie odpowiada, to się naprawdę rzadko zdarza żeby rolnik nie powiedział o przeszkodach, na pewno rolnikowi nie zależy na przestojach i robieniu sobie problemów, no cóż reklama dźwignią handlu a rolnik się skusi na takie bajeczki, Przecież nie powie zawczasu że w razie czego upierdyli rolnika bo nikt go nie weźmie.  xD

Edytowane przez Desperado
Opublikowano
52 minuty temu, v11 napisał:

napiszę kolego jeszcze raz Ślepy siedzi w domu a nie po nocy na kombajnie sam nie wyobrażam sobie żeby za przypierdolenie w przeszkodę obwiniać usługobiorcę .A kogo obwinić jak złośliwie wieszają śruby na QQ jako pożywka dla sieczkarni ?

A prawda jest taka że jak by sprawa oparła się  o sąd,  to każdy sąd zasądzi że kombajnista powinien być o takich stałych przeszkodach poinformowany , to nie jest że ufo tam wpadło i właściciel o tym nie wiedział.  Siałem rzepak teraz u gościa,  to pierwsze co to powiedział żebym uważał na studzienkę  kanalizacyjną ( była równo z ziemią, i na dodatek zakurzona tak że raczej nikt kto 1 raz by wjechał na to pole , to by jej nie zauważył.  Oznaczył ją tyczkami i tyle 

• Like 1
Opublikowano

proste pytanie kto z was podpisywał umowę na usługę na kilkaset ha - uważacie że na rękach was będą nosić i z baldachimem od słońca chronić ? -dostajesz aplikację np e- agronom z mapkami i wyznaczonymi kawałkami do skoszenia i zboże ma być skoszone i dostarczone i właśnie za to porządnie płacą żeby mieć spokój a nie użerać się i pier**lić z usługodawcą .Na usłudze u drobnych rolników nie zrobisz 15 ha na dzień bo 20 kawałków a to przyczepy pełne a to jeszcze nie rozładowane jeszcze często  nie włączysz wysypu a już przyczepa pełna bo 4t da się załadować  nie wspominam o wyładunku w jeździe - paliwa i motogozin na silniku nie wiele mniej jak na dużym kawałku gdzie skosisz 40 ha  jedyna różnica to motogodziny na bębnie i trochę więcej paliwa a zarobiono 100% więcej .A z tym sądem to umowa jest podstawą a nie widzimisię -a ciekaw jestem który z tych domokrążców wiejskich ma opłacone OC usługi międzysąsiedzkiej jak się zapali w trakcie zbioru to kto ma odpowiadać ? A kto ma odpowiadać jak na polu koleiny po utopionych opryskiwaczach po jaja  i idzie prawie heder urwać to kto odpowiada .Jeszcze widać nie byliście ja konkretnej usłudze i konkretnego zleceniodawcy Jest nawet zapis w umowie że przestój na wypadek awarii nie dłuższy jak 24 h lub dostarczenie kombajnu zastępczego  a jeżeli usługodawca zwróci uwagę że np kosa lub noże w sieczkarni są do wymiany to jeżeli tego sam nie zmienisz to ci to wymieni wezwany serwis i potrącą z wynagrodzenia - to zwykle tyczy usługodawców którzy handlują kombajnami i każdy chce wydusić z maszyny jak najwięcej .Kogoś może to przerażać a mi to pasuje -usługę robimy na poziomie i dostajemy wynagrodzenie albo nie robimy nic 

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Desperado napisał:

Synku nie strasz mnie na żywo, bo co najwyżej na żywo możesz się osrać i tyle, jedź koś studzienki i udawaj że nic się nie stało, nic mi do tego. Ja w każdym razie na pewno bym nie odpuścił rolnikowi jakbym rozwalił maszynę z jego winy.

Przecież właściciel tej studzienki nie wybudował i to nie jego studzienka....

Zresztą tak samo jak i słupy i hydranty 

Co innego pniaki czy drzewa

Edytowane przez slonju77
Dodanie tekstu
Opublikowano

Z całym szacunkiem dla tego operatora ale w tym wieku operować taką maszyną to już chyba lekka przesada. Czasu nie oszuka, refleks, wzrok i sprawność fizyczna już nie ta. W tym wieku to usiadłbym pod parasolem i popatrzył lub poszedł z pieskiem na spacer.

Opublikowano
6 godzin temu, v11 napisał:

proste pytanie kto z was podpisywał umowę na usługę na kilkaset ha - uważacie że na rękach was będą nosić i z baldachimem od słońca chronić ? -dostajesz aplikację np e- agronom z mapkami i wyznaczonymi kawałkami do skoszenia i zboże ma być skoszone i dostarczone i właśnie za to porządnie płacą żeby mieć spokój a nie użerać się i pier**lić z usługodawcą .Na usłudze u drobnych rolników nie zrobisz 15 ha na dzień bo 20 kawałków a to przyczepy pełne a to jeszcze nie rozładowane jeszcze często  nie włączysz wysypu a już przyczepa pełna bo 4t da się załadować  nie wspominam o wyładunku w jeździe - paliwa i motogozin na silniku nie wiele mniej jak na dużym kawałku gdzie skosisz 40 ha  jedyna różnica to motogodziny na bębnie i trochę więcej paliwa a zarobiono 100% więcej .A z tym sądem to umowa jest podstawą a nie widzimisię -a ciekaw jestem który z tych domokrążców wiejskich ma opłacone OC usługi międzysąsiedzkiej jak się zapali w trakcie zbioru to kto ma odpowiadać ? A kto ma odpowiadać jak na polu koleiny po utopionych opryskiwaczach po jaja  i idzie prawie heder urwać to kto odpowiada .Jeszcze widać nie byliście ja konkretnej usłudze i konkretnego zleceniodawcy Jest nawet zapis w umowie że przestój na wypadek awarii nie dłuższy jak 24 h lub dostarczenie kombajnu zastępczego  a jeżeli usługodawca zwróci uwagę że np kosa lub noże w sieczkarni są do wymiany to jeżeli tego sam nie zmienisz to ci to wymieni wezwany serwis i potrącą z wynagrodzenia - to zwykle tyczy usługodawców którzy handlują kombajnami i każdy chce wydusić z maszyny jak najwięcej .Kogoś może to przerażać a mi to pasuje -usługę robimy na poziomie i dostajemy wynagrodzenie albo nie robimy nic 

OK nawet mógłbym zrozumieć to co piszesz, umowa, kontrakt, duża kasa w jednym miejscu, ale nie wmawiaj mi że zaczniesz jeździć do małych po kilka, kilkanaście hektarów i masz gdzieś czy ci powie czy nie gdzie przeszkody są na polu, i jak rozwalisz maszynę za grubą kasę z jego winy to masz to gdzieś, jeszcze go przeprosisz   :P a na pewno nie uwierzę że operator sam to jest w stanie wyłapać na jakiś kawałkach czy ogródkach bo i takie obsiewają gdzie kukurydza jak las do tego ciągnik za nim z tyłu żeby obkosić, w nocy, wymęczony tymi przejazdami cały dzień, dzieciom powiedz że wszystko wypatrzysz bez informacji czy tam coś jest czy nie. Jeszcze jedno, ty o koszeniu zboża, zboże a kukurydza chyba robi trochę różnicę. OC pewnie żaden nie płaci z małych dorobkiewiczów na kombajnach, ale już sieczkarnie pewnie tak, a to i tak OC samo nic za wiele nie da, AC masz na ten cel? wątpię,bo to jest już zupełnie inna składka.

3 godziny temu, slonju77 napisał:

W nocy i bez jego wiedzy mu postawili coś na jego polu, że nie wie co ma? dobrze się czujesz? jedź na usługi i rozwal maszynę to zaraz ci rura zmięknie.

Opublikowano
8 godzin temu, mysza103 napisał:

A prawda jest taka że jak by sprawa oparła się  o sąd,  to każdy sąd zasądzi że kombajnista powinien być o takich stałych przeszkodach poinformowany , to nie jest że ufo tam wpadło i właściciel o tym nie wiedział.  Siałem rzepak teraz u gościa,  to pierwsze co to powiedział żebym uważał na studzienkę  kanalizacyjną ( była równo z ziemią, i na dodatek zakurzona tak że raczej nikt kto 1 raz by wjechał na to pole , to by jej nie zauważył.  Oznaczył ją tyczkami i tyle 

W sądzie to po pierwsze zapytają o uprawnienia i wszelkie inne papiery na wykonywanie usług. Gdy wszystko będzie w porządku (w tym przypadku na 99% nie jest) dopiero będą  dochodzić reszty.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, slonju77 napisał:

Ja tylko mówię że prawnie to nie jest właściciela więc w sądzie to różnie może być... ktoś Cię pytał o zdanie czy się zgadzasz na słupy na Twoim polu???

Źle rozumujesz, jest przeszkoda na Twoim polu o której wiedziałeś a nie poinformowałeś i ktoś uszkodził sobie drogi sprzęt, to co tu dochodzić czyje to jest, jest na Twoim polu i tyle. Na coś płaci się OC z gospodarstwa i to z tego powinno być pokryte. Ludzie postawcie się na miejscu operatora, wypatrzysz jeden z drugim wszystko? a po drugie w większości tymi maszynami jeżdżą wynajęci pracownicy i co on ma płacić z pensji za maszynę bo ktoś zapomniał powiedzieć co ma na polu?

Edytowane przez Desperado
Opublikowano

W sądzie nie byłoby to takie oczywiste w żądaną ze stron. Kierując pojazdem trzeba wiedzieć w co się wjeżdża, jak nie można zrobić tego bezpiecznie to trzeba prosić o pomoc inną osobę itp. 

Jakby zamiast studni był śpiący pijaczek, to wina byłaby na 90% operatora. 

W okolicy kiedyś strażacy z państwowej straży cofnęli w uprawę zboża gdzie leżał lokalny menel po czym ten zmarł i wina była według sądu wyłącznie kierowcy wozu strażackiego.

Opublikowano

Podejrzewam że ten dziadek to stary wyga i doświadczony operator, wątpię by właściciel sieczkarni posadził na taki sprzęt jakiegoś niedołęgę i jeszcze po nocach, tu niejeden z tych dzisiejszych mądrali w tym wieku sam się nie wyszcza nawet, bo w młodym wieku a już odpierdzielają takie cyrki że szok.

Opublikowano

Dla właściciela kukurydzy pewnie najlepsza opcja żeby budżet nie ucierpiał i wyjść z twarzą to skorzystać z OC.  

Ubezpieczyciel pewnie znajac życie znajdzie powód żeby nie wypłacić pieniędzy, ale to już nie wina właściciela kukurydzy. 

Wersją optymalną to AC na sprzęt usługodawcy i OC gospodarstwa u uslugobiorcy i niech się gryzą dwie firmy ubezpieczeniowe.

Opublikowano
8 minut temu, Desperado napisał:

Podejrzewam że ten dziadek to stary wyga i doświadczony operator, wątpię by właściciel sieczkarni posadził na taki sprzęt jakiegoś niedołęgę i jeszcze po nocach, tu niejeden z tych dzisiejszych mądrali w tym wieku sam się nie wyszcza nawet, bo w młodym wieku a już odpierdzielają takie cyrki że szok.

Skaczesz rzucasz się wyzywasz , a nawet nie zrozumiałeś że to był kombajn nie sieczkarnia .

13 godzin temu, Desperado napisał:

Robocop synku uspokój się coś słabo jak siedzisz na forum, sieczkarnie jeszcze tną.

Opublikowano

Duuuża różnica na sieczkarni bardziej patrzy jak na przyczepie usypuje , a sieczkarnia jak wszystko sprawne to się sama prowadzi w rzędach,  zaś w kombajnie operato obserwuje tylko co się dzieje z przodu także dużo większe szanse na zobaczenie czegokolwiek.

Opublikowano
3 godziny temu, slonju77 napisał:

Ja tylko mówię że prawnie to nie jest właściciela więc w sądzie to różnie może być... ktoś Cię pytał o zdanie czy się zgadzasz na słupy na Twoim polu???

7 godzin temu, slonju77 napisał:

Prosty przykład dla porównania ;

Wypieprzasz się na śliskim chodniku , w sądzie winnym okazuję się właściciel posesji bo nie odśnieżył chodnika , lub nie oznakował że chodnik może być śliski , a przecież chodnik nie jest jego więc winnym powinien być pieszy .

12 godzin temu, v11 napisał:

Następny przykład ;

Stajesz samochodem pod jakimś budynkiem który jest remontowany , ale budynek nie jest wogóle zabezpieczony jakąś siatką czy nie ma żadnej informacji że w tym miejscu trwają prace remontowe .  W pewnym momencie spaduje ci na ten samochód pustak , i jak się w tedy zachowujesz - żądasz odszkodowania od tych co przeprowadzali remont i nie oznaczyli tego miejsca jako potencjalne ryzyko takiego zdarzenia ? , czy stwierdzasz że to jest wyłącznie twoja wina , boś głupi , i postawiłeś tam samochód ?