Skocz do zawartości

Usługa koszenia a wypadek na polu

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Witam Mam taki przypadek-wczoraj miałem usługę koszenia kukurydzy i operator(87 lat, ojciec usługodawcy) kosił mi w nocy i uderzył w studzienkę melioracyjną wystającą poza ziemię ponad pół metra. Są jakieś straty i usługodawca zwala tylko winę na mnie. Jak to wygląda teraz? Ja nie powiedziałem może o tej studzience, ale też nikt mnie nie pytał o przeszkodach na polu.
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)

Operator 87 lat? a kto go wsadzał i wysadzał na siku z kabiny?  🙆‍♂️ a studzienkę jednak było Twoim obowiązkiem oznaczyć, kukurydza jest na tyle wysoka i szybkość jazdy duża, że nawet i młody operator może się na to nadziać, także ten tego, zapłacisz za uszkodzenie maszyny, bądź oc z gospodarstwa. Nikt nie pytał o przeszkodach? no weź, a jakbyś brony zostawił albo co inne to też nie z Twojej winy bo nie pytał? dlatego nie jeżdżę na żadne usługi kombajnem kamieni nie zbierają, graniczniki nie wie gdzie ma i wykłócaj się później że to może moja wina że kamlota kombajn połknął na czyimś polu.

Edytowane przez Desperado
  • Like 1
Opublikowano

pierwsze co to powinieneś pokazać ta studzienkę zanim dzień dobry powiedziałeś operatorowi, ale tak to jest jak ludzie nie myślą, skąd miał wiedzieć że tam jest coś takiego i tym bardziej jak miał zobaczyć w qq.

• Like 4
Opublikowano
2 godziny temu, wyrebski1 napisał:

No też mi mówił o OC tylko trzeba napisać oświadczenie, że przyznaje się do winy. A jak ubezpieczalnia odmówi, a on ma gotowe oświadczenie z moją winą! Idzie do sądu i przegrywam

No ktoś musi mu pokryć koszty naprawy, tak naprawdę z Twojej winy, bo nie poinformowałeś o przeszkodzie.

• Thanks 1
Opublikowano

Wiadomo, teraz operatorzy kombajnów będą mówić swoje. Moim zdaniem studzienka była na tyle widoczna z góry, że można było wcześniej zareagować, ale jak kombajnista pod 90 lat to wiadomo...

Opublikowano

Macie wszyscy rację ale doświadczony operator sam z siebie też się pyta o możliwe przeszkody na polu . Zawsze się z tym spotykam czy to przy kukurydzy czy przy Holmerze.

Opublikowano

Ja robie tak jak ktoś wyżej napisał, siejąc kukurydze przeszkody objeżdżam z dużym zapasem żeby było widać że coś jest w tym miejscu na rzeczy... Co do tego że powinno się powiedzieć czy zapytać to jednak często pośpiech, zmęczenie i odmóżdżenie po kilkugodzinnej jeździe powoduje że jeździmy bezmyślnie na automacie, nawet oczywiste rzeczy ulatują z głowy. Potwierdze też że kosząc kukurydze nierealne jest zobaczyć taką przeszkode...może w dzień na pierwszym hektarze ale później od tych łodyg idzie dostać oczopląsu, nie da się intensywnie wpatrywać z pełnym skupieniem.

Opublikowano

Taaaa, bierz sierpa i se koś jak nie umiesz zadbać żeby ktoś maszyny nie rozdupcył na twoim polu.

6 minut temu, kapec22 napisał:

Dobra wola czy mu zapłacisz, powinien mieć ubezpieczenie na kombajn od takich przypadków

Opublikowano

Tyle lat kosze kukurydzę i nikt mnie o przeszkodach a zwłaszcza o słupach na działce nikt nie informuję o studzienkach czy kamieniach i jakoś niczego nie skosilem .

Jak operator ogarnięty to widzi że rzędy kukurydzy się rozjeżdżają czy kończą , nawet jakby nawet największą fujara siała te kukurydzę to przez studzienkie prosto nie pojechał tylko ja ominoł , a jak dziadek pojechał prosto to jego problem .

• Like 3
Opublikowano

ten co nie rozjebał za grube tysiące maszyny u kogoś na polu nie zrozumie tego co tego doświadczył. Także zawsze dwa fronty. A prawda jest taka że gość straci nie tylko to co na naprawę i części wyda ale także to co mógłby zarobić w tym czasie a tu trzeba remontować.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Kurna...nawet jak się ktoś u nas na gównie pośliznie i nogę se złamie to odpowiada za to właściciel...gospodarstwa, 

Jest oc gospodarstwa to cza zgłosić i tyle...co tu dyskutować ..

Nie ma zgody to do sądu ...tu nikt nie rozstrzygnie czy na studzience powinna stać goła baba i machać recami, czy kierowca był za stary....😆

Edytowane przez 12Pafnucy
  • Like 1
  • Haha 2