Skocz do zawartości

Problem z silnikiem w MF6455

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pewien problem z silnikiem ciągnika MF6455 - Perkins 1104-44T. Dwa lata temu zrobiłem remont - , sprawdzenie zużycia silnika, wymiana pierścieni, panewek, remont pompy Delphi, wymiana wtrysków, regeneracja turbo. Po tej zabawie silnik odżył i tak wytrzymał do ostatniej soboty. Nagle zaczął nierówno chodzić, dymić trochę na biało, stracił moc. Kurwica mnie wzięła, ale trudno, pojechałem z diagnostyką. I wyszło: sprężanie kolejno 31,5, 31, 31,5, 32, od strony ssącej turbina sucha, wtryski sprawdzone, pompa w tej chwili w sprawdzaniu i nie wiem jeszcze czy jest OK. Zakładam, że pierdzielnęła, bo jeśli nie ona to nie mam pojęcia co. Przepracowała od remontu jakieś 400 mth.

I teraz wątpliwości. Czy pompa mogła wyzionąć ducha po takim przebiegu? Podejrzewać paliwo? Założyć dodatkowy filtr paliwa (jest tylko jeden)? Mam też wątpliwość co do oleju. Wlałem około 8-8,5 litra. Instrukcja mówi o pojemności 8 litrów. Tymczasem wskaźnik pokazuje mi stan jakiej 2 razy wyżej niż kreska maksimum. Zakładam, że trochę oleju pójdzie w nowy filtr, trochę w układ, ale to mi wygląda na jakieś 2 litry za dużo. A może mam bagnet wskaźnika oleju z jakiejś innej parafii?

Tak, przed odpaleniem. Zmieniam olej w wielu pojazdach i rozrzut miedzy danymi instrukcyjnymi, a rzeczywistością to z reguły +- 0,5 litra. Tu zaś wygląda na dużo więcej. Na razie nie spuszczam. Zrobię to po uruchomieniu, wtedy będzie jasne.

Bagnety miały rózne w zależności od maszyny na bagnecie masz nr katalogowy i trzeba by szukać czy do tego nr silnika idzie ten. Koledze w komatsu tylko że 1004 też kiedyś tak odwaliło to w zbiorniku miał takie kluchy oczyścił to wszystko i wrócił do żywych możesz przedmuchać węże czy są drożne i czy pompka zasilająca czy dobrze podaje filtry powietrza paliwa itd sprawdzone?

Wymiana pierścieni to żaden remont chyba, że w skrócie to opisałeś i poszły tłoki i tuleje.

Jeśli przybywa oleju i nie jest on koloru kawy z mlekiem to sprawdź pompkę paliwa szczelność membrany. I uszczelnienie pompy wtryskowej od strony rozrządu. Z tego co piszesz mogła paść pompa wtryskowa. I ja bym spokojnie czekał na wyniki jej kontroli. A potem myślał dalej. Jeśli okaże się ok.

Układ paliwowy i zbiornik nie zaszkodzi  oczyścić i sprawdzić sprawdź też odpowietrzenie zbiornika.

Edytowane przez hubertuss

Odpowiadając na pytania:

- układu zasilania paliwem jeszcze nie sprawdzałem. O tym zadecyduje wynik sprawdzenia pompy paliwa.

- oleju nie przybywa

- gdyby przewody były niedrożne to po wymianie filtra paliwa nie zapaliłby tak szybko (wystarczyło jakieś 6-7 przekręceń wałem korbowym)

- wymienione tylko pierścienie (złuszczone powierzchnie). Gładzie cylindrów były jeszcze ze śladami honowania, bez progów, bez rys. Obecne wyniki sprężania świadczą o kondycji tego układu. Pompka paliwowa jest elektryczna i nie ma połączenia z układem olejowym (miską olejową)

Objaw polegający na nierównej pracy silnika (moim zdaniem pracuje na 3 cylindrach) i jednocześnie po zweryfikowaniu wtrysków i układu korbowo-tłokowo-głowicowego i turbiny wskazuje, że odpowiedzialna musi być pompa. Byłbym zdumiony, gdyby się okazało, że jest OK i byłbym równie zdumiony, gdyby okazało się, że padła po około 400 mth od remontu.

Na razie to mam jeszcze jedną zagwozdkę. Mocno przytarła się rurka łącząca zbiorniczek wyrównawczy płynu chłodzącego i chłodnicę. Po numerach katalogowych rurka na zdjęciach firm oferujących części ni chu chu nie przypomina tej u mnie. Już mi się kur... nudzi odsyłanie niewłaściwych części przysyłanych zgodnie z numerami katalogowymi (dwa razy zła uszczelka pokrywy rozrządu, raz niewłaściwa uszczelka chyba pod głowicę, raz czujnik temperatury cieczy).

Edytowane przez Pszkot

No i jestem zdumiony. Po skontrolowaniu pompy okazało się, że właściwie nic jej nie jest. Dla pewności wymieniony został jeden element i tyle. Po zamontowaniu pompy i uruchomienia silnika takie same objawy. Zdjąłem kolektor wydechowy i dymi na biała z jednego (pierwszego) cylindra (choć test sprężania taki sam jak dla innych cylindrów). Muszę ściągać głowicę.

Właściwie to powinienem ogłosić konkurs na odgadnięcie co było przyczyną problemów z silnikiem. Ni ch..a nikt by nie wygrał.

Zdjąłem głowicę bo oczywiście podejrzenie było skierowane na ewentualne przedmuchy, może jakiś problem z tłokiem itp z nikłą nadzieją, że to może być prawda (za wysokie sprężanie w teście cylindrów). Po ściągnięciu pierwszy cylinder mokry od niespalonego paliwa, ale miałem rację, ani przedmuchów, ani problemów z tłokami, pęknięciami, zaworami i ch*j wie czym jeszcze. Zupełnie zrezygnowany tak zupełnie bezmyślnie odkręciłem zaślepkę kolektora ssącego żeby zobaczyć dolot do pierwszego cylindra. I k**wa BINGO !!!!!!!!!! W dolocie SZMATA!!!!

Mija prawie dwa lata od remontu silnika. Przez prawie dwa lata jeździłem ze szmatą w dolocie. Skąd się ona tam wzięła nie mam pojęcia, w każdym razie nie jest moja. Nie wiadomo nawet komu zrobić awanturę i obciążyć kosztami ponad 2000 zł. Walić to, napije się dzisiaj i tyle mojego.

• Like 1