Skocz do zawartości

Interwencja I.10.4 Inwestycje przyczyniające się do ochrony środowiska i klimatu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, lysonzi1 napisał(a):

Potwierdzam, tez brałem sporo ofert i handlowcy nie wyrabiają. Swoją drogą jaki siewnik do kukurydzy polecacie 6 rzędowy? 

Handlowcy chcą.sprzedawac a nie pisać oferty :) . Jakbyś z zadatkiem szedł to inaczej juz gadają. 

Co.do siewnika to Kuhn kosma z tańszych a droższy to kuhn maxima. Trochę tańsze jest Gaspardo. Dawniej popularny był Monosem ale jakoś teraz ciszej się zrobiło o tej marce.

Opublikowano
15 minut temu, Marl napisał(a):

Handlowcy chcą.sprzedawac a nie pisać oferty :) . Jakbyś z zadatkiem szedł to inaczej juz gadają. 

Co.do siewnika to Kuhn kosma z tańszych a droższy to kuhn maxima. Trochę tańsze jest Gaspardo. Dawniej popularny był Monosem ale jakoś teraz ciszej się zrobiło o tej marce.

siewniki przejdą?

Opublikowano (edytowane)

Ale do qq bo oni razem i nawóz sieją do zboża agregaty siewne juz nie tylko siewniki do poplonów.

No chyba żeby na talerzowce i deklarował ze będzie się bez orkowo robić to może i by przeszło ale potem mogą wymagać w dopłatach aby właśnie tak siać.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano

Co do siewnika to mój doradca mówi że może być nabudowany siewnik (bez podsiewacza nawozu). Tylko musi mieć talerze w agregacie i mieć redlice talerzowe. 

Skąd tyle punktów nabrać bez grupy i dobrostanu😂

Opublikowano
49 minut temu, Badwolf napisał(a):

Co do siewnika to mój doradca mówi że może być nabudowany siewnik (bez podsiewacza nawozu). Tylko musi mieć talerze w agregacie i mieć redlice talerzowe. 

Skąd tyle punktów nabrać bez grupy i dobrostanu😂

No dobra czyli siewnik na talerzówce ale mówią, że i brona aktywna przejdzie.

Opublikowano
6 godzin temu, Strongman napisał(a):

Ale do qq bo oni razem i nawóz sieją do zboża agregaty siewne juz nie tylko siewniki do poplonów.

No chyba żeby na talerzowce i deklarował ze będzie się bez orkowo robić to może i by przeszło ale potem mogą wymagać w dopłatach aby właśnie tak siać.

Siewnik do zboza znajomy będzie próbował. Amazone na bronie aktywnej, ze zbiornikiem dzielonym i możesz w drugiej komorze dawać nawóz. 

Opublikowano
W dniu 28.10.2024 o 19:14, Matey napisał(a):

Ja dziś dalej drążyłem pnb na zbiornik, tylko dzisiaj trafiłem na naczelniczkę. Długo to nie zajeło, 2 wnioski wypełniłem, załączyłem mapkę, czekam na decyzje starostwa. Jak mi dadzą odpowiedź to się podzielę

@Celownik07 @GRZES1545 @Roxer @thor1984 @d4rek 

mam sprzeciw. uzasadnienia nie mam ochoty wrzucać na forum ogolne,  jak ktoś chce dalej drążyć to na PW jestem

14 dni mam na odwolanie, w sumie nie bardzo mam pomysl ale rzucilem temat prawnikowi i architektowi zobaczymy co będzie. I każdemu radze sie przejść do starostwa i popytać zamiast słuchać ślepo pisarzy od wniosków

• Thanks 2
Opublikowano
7 minut temu, Matey napisał(a):

mam sprzeciw. uzasadnienia nie mam ochoty wrzucać na forum ogolne,  jak ktoś chce dalej drążyć to na PW jestem

14 dni mam na odwolanie, w sumie nie bardzo mam pomysl ale rzucilem temat prawnikowi i architektowi zobaczymy co będzie. I każdemu radze sie przejść do starostwa i popytać zamiast słuchać ślepo pisarzy od wniosków

Mati to zwykły zbiornik wilnostojacy powiedzmy 3000l i zażądali PNB ? 

Opublikowano
43 minuty temu, Matey napisał(a):

Z tego co pamiętam zbiornik 15m3? Może w przypadku mniejszych niektóre chociaż starostwa będą inaczej interpretować

Opublikowano

@Matey to kuźwa jakaś kpina jest, ciekawe co o tym mowi prawo budowlane. Daj znać co dalej, i dzięki za pamięć 🙋‍♂️

Panowie a co muslicie o maszynie takiej jak kosiarka bijakowa. Podejdzie do kategorii mulczery czy podpinacie ja gdzie indziej  ?

Opublikowano (edytowane)
W dniu 7.11.2024 o 16:29, lysonzi1 napisał(a):

Siewnik do zboza znajomy będzie próbował. Amazone na bronie aktywnej, ze zbiornikiem dzielonym i możesz w drugiej komorze dawać nawóz. 

Jaki model.amazone ma.dzielony zbiornik? Cirrus?

Na bronie wirnikowej ( model KE) nie przejdzie , raczej już trzeba kultywator wirnikowy KX lub KG. To chyba jedyna opcja, bo typowa brona wirnikowa to maszyna do uprawy po pługu...

Edytowane przez Marl
Literówka, miało być KX zamiast KE
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, GRZES1545 napisał(a):

@Matey to kuźwa jakaś kpina jest, ciekawe co o tym mowi prawo budowlane. Daj znać co dalej, i dzięki za pamięć 🙋‍♂️

Panowie a co muslicie o maszynie takiej jak kosiarka bijakowa. Podejdzie do kategorii mulczery czy podpinacie ja gdzie indziej  ?

Prawo ma luke w tym przepisie, czytalem i chyba nawet tu wrzucalem zapis. Zobacz sobie art28-31. Ja nie zglaszam nawet do swojego starostwa bo moze i nie chca sie podkladac bo temat grzany jest ostro na forum politycznym, przyjda poprawki to wale głupa ze zbiornik mobilny na kolkach bedzie, nie przejdzie to dziekuje za 4pkt. 

Kosiarka bijakowa nie przejdzie, musi byc mulczer.. mozna kombinowac aby ktos napisal oferte na mulczer na cos co jest w rzeczywistosci kosiarka bijakowa ale agencja tez ma internet i sprawdzi po modelu. mozesz  tez zapytac sprzedawcy bo moze bedzie jakis artysta magik i napisze ze zamiast np. mlotkow sa noze xyz i wal jakis tam i nagle to bedzie mulczerem :) . @GRZES1545

1 godzinę temu, anto napisał(a):

pod co podpinacie piłę spalinową?

Maszyny i urzadzenia do pielęgnacji zadrzewien. Ps. Jako ze to ochrona srodowiska to unikaj slowa splinowa- napisz lancuchowa

(Żart ;) )

@Matey wyslesz na priv ich uzasadnienie? Moze cos popatrze. 

Edytowane przez Celownik07
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Będąc na vat, trzeba wykaz maszyn, ewidencję czy nic(wystarczą w tej informacji o gospodarstwie)

W zestawieniu w parametrach technicznych podajecie model i producenta jak do zakupu będ,ie inny?

P.s. w informacji o poplonach to międzyplon wpisywać?

Edytowane przez makowiaczek