Skocz do zawartości

Interwencja I.10.4 Inwestycje przyczyniające się do ochrony środowiska i klimatu

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
46 minut temu, Strongman napisał(a):

Jak by komu było coś naprawdę potrzebne ,ale brać aby brać,ile na olx prasoowjarek po 5lat za 200k no i kto to kupi jak juz duża cześć tylko zwozi przyczepami w pryzmę.

Taka moda nastała. 
A z drugiej strony coraz więcej gospodarstw trzyma całym rokiem krowy na uwięzi więc pobór paszy jest cały czas taki sam więc i pryzma dobra

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, GRZES1545 napisał(a):

Tobie dogodzić to beczkę soli trzeba zjeść. 

Dobre czasy się skończyły na takie maszyny jak Ty chcesz, teraz wszystko związane z rolnictwem precyzjnym i ekologia.

Stara Łunia nie mogła przeżyć że chłopy kupują bomety, agromasze i inne maszyny, masę polskich przyczep, pras ...

To wymyślili ,...

a że mają swojego w naszym rządzie  ....

Edytowane przez pawel885
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, pawel885 napisał(a):

Stara Łunia nie mogła przeżyć że chłopy kupują bomety, agromasze i inne maszyny, masę polskich przyczep, pras ...

To wymyślili ,...

a że mają swojego w naszym rządzie  ....

Da sie ten program I naszymi maszynami obronić, zależy tylko co kto potrzebuję. 

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Marcin_1992_2008 napisał(a):

Trochę chore te tabelę bo jak patrzę to bym musiał wymienić na mniejszy sprzęt niż mam

8 minut temu, wilkołak napisał(a):

Według tabel to bym prawie nic nie mógł kupić z tego co mam

Święta prawda.

Jakoś nikt nie widzi że większa maszyna daje więcej czasu i koszt uprawy dużo mniejszy mniej paliwa mniej spalin chore te tabelki

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
19 godzin temu, sw_kamil napisał(a):

Sprzęt z którym miałby współpracować ciągnik mam już w gospodarstwie . Ciągnik wyposażony w nawigację z kontrolą sekcji zmiennym dawkowaniem i programem do zarządzania , w którym tworzymy mapy aplikacyjne, wysyłamy zdalnie do ciągnika , a ciągnik poprzez isobus steruje dołączonymi maszynami( w moim przypadku , rozsiewacz, opryskiwacz , siewnik punktowy)

Dokumentacja z wykonanej pracy jest na bieżąco rejestrowana w programie do zarządzania. 

Fakt że zwrotu jest 200 tys , a tak wyposażony ciągnik kosztuje grubo ponad 500tys , ale jak by się udało to lepiej zapłacić niecałe 400tyś niż prawie 600

I tu jest odpowiedź dlaczego mało ludzi na ciągnik składało. Jeśli ktoś potrzebuje tych wszystkich opcji to wporzadku ale 90% nie potrzebuje section control za które trzeba zapłacić kilkadziesiąt tysi, nawigacja kilkadziesiąt, isobus, elektrozawory. Nie mówię, że nie jest to potrzebne, zależy do kogo skierowane ale wiem, że taki ciągnik wypasiony to wg podstawy te 200-250k może się cenowo różnic 

Opublikowano
14 godzin temu, GRZES1545 napisał(a):

Trochę dziś pojeździłem po okolicznych handlowcach maszyn. Wszędzie jest ruch i to spory, oferty po nocach piszą jak mówią, także zainteresowanienw Lubelskim duże, niektórzy doradcy już nie biorą wniosków bo nie wyrabiają🤔

Potwierdzam, tez brałem sporo ofert i handlowcy nie wyrabiają. Swoją drogą jaki siewnik do kukurydzy polecacie 6 rzędowy? 

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, agrarmrc napisał(a):

Teoretycznie nie ma obowiązku arimr patrzeć na tabele w tym naborze ale będą patrzeć racjonalność zakupu. a co to znaczy ???

Teoretycznie znaczy to co piszesz, choć nie tylko.

Dziwicie się że są tabele, a gdyby ich nie było to na 5ha ludzie brali by opryskiwacze ciągane 2000l czy rozsiewacze 2t gdzie tu logika? 

4 minuty temu, robi57362 napisał(a):

z moich obliczeń wyszło że dotacje 200 k dostanie niecałe dwie osoby na powiat, a na szkoleniu bylo już 16 chętnych plus ci co nie byli ,to najlepiej na tym wyjdą firmy wypełniające wnioski

Od początku tu to piszemy.

Opublikowano

z moich obliczeń wyszło że dotacje 200 k dostanie niecałe dwie osoby na powiat, a na szkoleniu bylo już 16 chętnych plus ci co nie byli ,to najlepiej na tym wyjdą firmy wypełniające wnioski

Wniosków podejrzewam, że będzie coś ok 10k. Dostanie co drugi. Do 18-20pkt odpadna, powyżej dostaną, z czego cześć z większą ilością pkt odrzucą, bo coś im będzie we wnioskach się nie spinać. Na koniec dorzucą coś kasy i  realnie 80% dostanie. Taka mam wizję tego.

Opublikowano
32 minuty temu, lysonzi1 napisał(a):

Potwierdzam, tez brałem sporo ofert i handlowcy nie wyrabiają. Swoją drogą jaki siewnik do kukurydzy polecacie 6 rzędowy? 

Biedni ci handlowcy . Do tej pory był zastój ze sprzedażą i nie mieli robić , to teraz wystawienie ofert jest ciężka praca 

• Haha 2
Opublikowano
GRZES1545 napisał:

4 minuty temu, robi57362 napisał(a): z moich obliczeń wyszło że dotacje 200 k dostanie niecałe dwie osoby na powiat, a na szkoleniu bylo już 16 chętnych plus ci co nie byli ,to najlepiej na tym wyjdą firmy wypełniające wnioski Od początku tu to piszemy.

wiem czytałem ale nie udzielałem się bo apka nie działał,mobilna ledwo co chodziła a siedzieć przy laptopie na af to marnowanie czasu

lysonzi1 napisał:

Wniosków podejrzewam, że będzie coś ok 10k. Dostanie co drugi. Do 18-20pkt odpadna, powyżej dostaną, z czego cześć z większą ilością pkt odrzucą, bo coś im będzie we wnioskach się nie spinać. Na koniec dorzucą coś kasy i  realnie 80% dostanie. Taka mam wizję tego.

oj w poniedziałek mialem info że jest jyz 12 tys

mi wychodzi 25 albo 27 pkt,bo jedno kryteriom jest nie jasne u mnie

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, mzk napisał(a):

Jak otworzyć :Informacje o gospodarstwie " i importować dane?

obraz.png.0f98d2d904cafa9a09f1e58480e8a84d.png

import działek robisz w PUE w ewniosku - wysłane kampania 2024-> podgląd wniosku

tu masz plik z mniejsza ilosca makr /zalacznik/

Godzinę temu, robi57362 napisał(a):

gdzie było to szkolenie i skad sie o nim dowiedziales? MODR widze od wrzesnia nie aktualizuje harmonogramu

obraz.png

Informacja-I_10_4.xlsb

• Thanks 2
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, GRZES1545 napisał(a):

Teoretycznie znaczy to co piszesz, choć nie tylko.

Dziwicie się że są tabele, a gdyby ich nie było to na 5ha ludzie brali by opryskiwacze ciągane 2000l czy rozsiewacze 2t gdzie tu logika? 

Jest logika jak ktoś ma pole 15km od domu to zajedzie raz i zrobi zabieg czy zawiezie raz obornik a nie dwa razy tę samo ilosć,zresztą nie tylko tabelki tam trzeba ale i jaki ciągnik się ma do danej maszyny.

I taka ta ekologia latać 10 razy a nie raz ile paliwa więcej i spalin.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
1 minutę temu, Strongman napisał(a):

Jest logika jak ktoś ma pole 15km od domu to zajedzie raz i zrobi zabieg czy zawiezie raz obornik a nie dwa razy tę samo ilosć,zresztą nie tylko tabelki tam trzeba ale i jaki ciągnik się ma do danej maszyny.

Jak ktoś już korzystał z jakiegoś programu to wie że jest szansa otrzymać zgodę na większą maszynę, trzeba tylko mieć czym uzasadnić. 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, robi57362 napisał(a):

A jak Ty to policzyłeś? Powiatów w Polsce jest 314 w tym wszystkie powiaty grodzkie (miasto na prawach powiatu) nie wiem jak dzielnice Warszawy liczą. 
Więc 2 sztuki na powiat to 600 osób w Polsce a jest kasy na ok 5000 wniosków na pełną pulę. 

Może na gminę Ci chodziło? Jest ok 2500 w PL to by się zgadzało. 
Moim zdaniem będzie tak, że i tak dorzucą kasy jak będzie dużo chętnych, tak jak w 4.0. 

5 minut temu, Strongman napisał(a):

To jak masz mało ha a pola rozrzucone to piszesz to w uzasadnieniu i wtedy biorą poprawkę na to. 

To zależy od osoby na jaką trafisz. Mi ciężko było przepchnać 2000L na 34 ha to pisałem, że mam buraki i pryskam mikro dawkami i z 10 razy na polu jestem a na pszenicy to z 7 razy bo oczywiście każdy zabieg oddzielnie a nie mieszanie zupy ze wszystkiego i poszło. Także nie ma co się zrażać tą tabelą tylko brać co się chce bo a nóż trafi się na osobę co Ci to puści. 
Kolega kolegi złożył na 165 koni a areał nie przekracza 30ha i poszło bo trafił na gościa co mówi, że dobrze wie jak jest na wsi, że dużo dzierżaw na gębę a ciągnik się bierze na 20 lat a przez ten czas areał wzrośnie. 

• Like 4
  • Thanks 1