Skocz do zawartości

Interwencja I.10.4 Inwestycje przyczyniające się do ochrony środowiska i klimatu

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, pawelol111 napisał(a):

Jaki model raucha i jakie wyposazenie?

Axis 50.2 hydrauliczny napęd tarcz , waga,system ważenia na tarczach , sekcje ,isobus itd nie wiem czy cos jeszcze da sie dołożyć … w amazone na pewno plandeka zamykana hydraulicznie to podziękowałem i windcontrol system pomiaru wiatru koło 20tys taki bajer ale ostatecznie zrezygnowałem z tego chociaż jakby było trzeba w każdej chwili można dołożyć 

Opublikowano
48 minut temu, Capitan52 napisał(a):

Ktoś ma może rozsiewacz za-v 1400 z amazone ? Chciałbym go na isobusie, z wagą i limiterem.

Mam
po pierwszym sezonie polecam :P

a co będzie dalej " czas pokaże"

Opublikowano
10 godzin temu, john_deere7430 napisał(a):

Axis 50.2 hydrauliczny napęd tarcz , waga,system ważenia na tarczach , sekcje ,isobus itd nie wiem czy cos jeszcze da sie dołożyć … w amazone na pewno plandeka zamykana hydraulicznie to podziękowałem i windcontrol system pomiaru wiatru koło 20tys taki bajer ale ostatecznie zrezygnowałem z tego chociaż jakby było trzeba w każdej chwili można dołożyć 

Z jakim ciagnikiem będzie to pracować 5 ton nawozu , pewnie 250 KM , mam taki ale 3 tony i bez wagi , ona niepotrzebna w tym modelu

Opublikowano
Godzinę temu, wilkołak napisał(a):

Z jakim ciagnikiem będzie to pracować 5 ton nawozu , pewnie 250 KM , mam taki ale 3 tony i bez wagi , ona niepotrzebna w tym modelu

W tej chwili 7430 musi sobie radzić te 3,5-4 tony się wsypie , ewentualnie 8r jakby chcieć sypać do pełna ale to raczej nie jest odpowiedni ciągnik do takiej roboty😅  . Ale coś średniego mam zamiar kupić najprawdopodobniej będzie to 7r lub 6r250 to będzie chodzić z tym rozsiewaczem 

Opublikowano
7 minut temu, wilkołak napisał(a):

Tak odległe pola  że tak duzy, 3 tony nie wystarczył by

Pola blisko nawet bardzo blisko że nie ciągam się z przyczepami na pola i ładowarka tylko z bazy załadunek , różnica w cenie nie jest jakaś duża żeby brać znowu 3t , jakbym nie miał w planach większego ciągnika to pewnie byłby znowu 3t bo taki też wystracza w zupełności ale zawsze to 1-1,5t więcej się wsypie i jakby nie patrzeć będzie trochę szybciej a wiadomo jak to teraz z czasem jest , zabiegów dużo z pracownikami coraz słabiej , także jak jest jeszcze taka możliwość to staram się ułatwiać Sobie robotę 

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Capitan52 napisał(a):

Ktoś ma może rozsiewacz za-v 1400 z amazone ? Chciałbym go na isobusie, z wagą i limiterem.

Ja mam swojego od 2022. Jest na isobusie z wagą i właśnie z limiterem z jednej strony i plandeka reczna. Tarcze v3 czy jak to tam sie zwie i ja mam ta druga ramę bodajże do 3200 moge go powiększyć, bo aktualnie jest 2000. Przez ten czas nic sie z nim nie dzieje. Wtedy kosztował mnie 12400 euro netto cena ta jest bez sterownika

Edytowane przez maniek0987
Opublikowano
3 godziny temu, john_deere7430 napisał(a):

Pola blisko nawet bardzo blisko że nie ciągam się z przyczepami na pola i ładowarka tylko z bazy załadunek , różnica w cenie nie jest jakaś duża żeby brać znowu 3t , jakbym nie miał w planach większego ciągnika to pewnie byłby znowu 3t bo taki też wystracza w zupełności ale zawsze to 1-1,5t więcej się wsypie i jakby nie patrzeć będzie trochę szybciej a wiadomo jak to teraz z czasem jest , zabiegów dużo z pracownikami coraz słabiej , także jak jest jeszcze taka możliwość to staram się ułatwiać Sobie robotę 

Ale tak duzy traktor to jedynie na ścirnisko , na zamrzniety rzepak szerokie koło niszczy go , nie mówiąc w pszenicy N2 i N3

Opublikowano
Michall51 napisał:

48 minut temu, Capitan52 napisał(a):

Mam
po pierwszym sezonie polecam :P

a co będzie dalej " czas pokaże"

Sekcje masz?

Opublikowano
6 godzin temu, wilkołak napisał(a):

Ale tak duzy traktor to jedynie na ścirnisko , na zamrzniety rzepak szerokie koło niszczy go , nie mówiąc w pszenicy N2 i N3

Planuje przejść na ścieżki 36m także ta opona 710 nie zrobi aż takiej szkody , poza tym ugniatanie gleby mniejsze jak na wąskich , teraz z opryskiwaczem jeżdżę na 650 i te ścieżki to wcale nie ma tragedii ale miałem plan zrobić ciągnik jeden typowo do rozsiewacza i opryskiwacza na rozstawie 225 i oponach max 520 ale często rozsiewacz i opryskiwacz potrzebny w jednym czasie a ciągnik spod opryskiwacza to nie jest odpinany przez cały rok także chyba zostanę przy szerokich oponach 

• Like 1
Opublikowano

O to może coś się ruszy, rozmawiałem wczoraj z przedstawicielem od maszyn to teoretycznie do końca marca te wnioski co są w puli mają rozpatrzyć lub wgl zacząć ale jak to w agencji bywa wszyscy dobrze wiemy

Opublikowano
Godzinę temu, micgal39533 napisał(a):

O to może coś się ruszy, rozmawiałem wczoraj z przedstawicielem od maszyn to teoretycznie do końca marca te wnioski co są w puli mają rozpatrzyć lub wgl zacząć ale jak to w agencji bywa wszyscy dobrze wiemy

Z tym hurrra optymizmem to bym się wstrzymał. Mi diler od maszyn również w listopadzie ubiegłego roku opowiadał, że do końca roku, rolnicy mieszczący się w limicie, mają mieć umowy podpisane

Opublikowano

@roni9411Trzeba było zapytać panią czy kiedyś rozsiewała mocznik gdy wiatr napieprzał, a deszcz i jego skala też ma istotne znaczenie... wstaw zapytanie na czata GPT on to ci ładnie opisze😁

Opublikowano (edytowane)
W dniu 25.01.2026 o 17:51, sad95 napisał(a):

Ja raucha też kupiłem ale wersje 8.2 to za 23 Netto 😀

Co w wyposażeniu i dlaczego nie 14.2, za szeroki??

Teraz, Shaun napisał(a):

Edytowane przez Shaun