Skocz do zawartości

Interwencja I.10.4 Inwestycje przyczyniające się do ochrony środowiska i klimatu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 minut temu, masa24 napisał(a):

Według arimr jest to inwestycja trwale związana z gruntem i tak masz zaznaczyć we wniosku  niezależnie od tego co pisze starostwo . 

To jak to rozumieć, kto ma kompetencje w tym jak powinno być respektowane prawo budowlane ? 

• Like 1
Opublikowano

@GRZES1545ARMiR stanowi prawo, jest alfą i omegą we wszystkich kwestiach... co takie starostwo może wiedzieć o prawie budowlanym??? weź ty ich nie rozśmieszaj takimi pytaniami. A we wniosku wpisałem że inwestycja jest trwale związana z gruntem bo co się bede z koniem kopał😉

Opublikowano

We wniosku inwestycja polegająca na montażu zbiornika jest określona jako trwale związana z gruntem i tak się zaznacza we wniosku . Kwestia czy trzeba pozwolenie zgłoszenie czy nic to sprawa starostwa .  Może we wniosku być zaznaczone jako trwałe związane z gruntem jednocześnie z pismem ze starostwa że inwestycja nie wymaga pozwolenia czy zgłoszenia 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Czy jeśli wziąłem zaliczkę to mogę maszynę wziąć na finansowanie/kredyt ? Czy nie ?

Edytowane przez sad95
Opublikowano

Jezeli brałeś zaliczkę z agencji a teraz i tak mimo wszystko korzystasz jeszcze z kredytowania to lepiej wogole zastanów się nad sensem takiej inwestycji.

• Haha 1
Opublikowano
34 minuty temu, Pawel29 napisał(a):

Jezeli brałeś zaliczkę z agencji a teraz i tak mimo wszystko korzystasz jeszcze z kredytowania to lepiej wogole zastanów się nad sensem takiej inwestycji.

Co?😆

Opublikowano
49 minut temu, Pawel29 napisał(a):

Dlaczego tak myślisz,  np finansowanie fabryczne wychodzi atrakcyjnie. Tym bardziej że mamy tutaj zwrot kosztów 65 lub 80%.

Opublikowano
36 minut temu, full_divix napisał(a):

Dlaczego tak myślisz,  np finansowanie fabryczne wychodzi atrakcyjnie. Tym bardziej że mamy tutaj zwrot kosztów 65 lub 80%.

I w moim przypadku mam inwestycje na kilkaset tysięcy i to w ciągu pół roku a nie 2 lata tyle ile można realizować to 

Opublikowano

Kredyt jest dla mądrych ludzi.. Nie rozumiem czego się tutaj bać. 

4 godziny temu, Pawel29 napisał(a):

Zobacz jak ma zwrot 65% i 200tyś to inwestycja wyniesie w zaokrągleniu 310k  + 70 tyś vat czyli całość trzeba na początek mieć 380tyś.
A zaliczki jest tylko 100tyś wiec tylko 1/4. Nie każdy ma w kieszeni 280k żeby wyłożyć i czekać na zwrot. 
A przy kredycie bierzesz hurtem wszystko na raz. Masz możliwość wynegocjować lepsze ceny u dilera albo lepsze finasowanie. Więc wpłacasz 100 z zaliczki bierzesz 280 kredytu. Vat oddajesz po miesiącu albo 3 i zostaje Ci 210 kredytu. Składasz o zwrot 100 i powiedzmy w pół roku go dostaniesz.
Zostaje 100k kredytu, który sobie spokojnie spłacasz. 
A to wszystko przy założeniu, że nie miałeś swojego wkładu. 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Witam. Otrzymałem zaliczke planuje zakupy i niektóre maszyny/urzadzenia sa tansze niz w przedstawionych wczesniej ofertach. Czy musze kupic te maszyny w tej samej cenie co na ofercie czy moge kupic tańsze?

Edytowane przez kuki125
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, damianek2019 napisał(a):

Orientuje się ktoś które miejsca wniosków rozpatrują teraz u mnie 20 pkt i 160.. 

Mamy 24 punkty i miejsce 8xxx  , cisza !

Edytowane przez Wicherek
  • Sad 1
Opublikowano
5 godzin temu, kuki125 napisał(a):

Witam. Otrzymałem zaliczke planuje zakupy i niektóre maszyny/urzadzenia sa tansze niz w przedstawionych wczesniej ofertach. Czy musze kupic te maszyny w tej samej cenie co na ofercie czy moge kupic tańsze?

Możesz tańsze... albo droższe z jakimś gratisem.

Opublikowano
5 godzin temu, Wicherek napisał(a):

Mamy 24 punkty i miejsce 8xxx  , cisza !

Bozia nie rychliwa ale sprawiedliwa... cwaniakowałeś rok temu to teraz nie dostaniesz!!!

Nie krzycz taki żarcik😁

A co taki niecierpliwy jesteś?? ja też mam 24punkty miejsce coś koło 7400, na tą chwile się nie łapie na dofinansowanie i jakiś miesiąc temu dostałem dopiero pierwsze, o dziwo na razie nic wielce się nie czepiają.

Opublikowano
W dniu 4.11.2025 o 07:38, Wicherek napisał(a):

Ja jestem spokojny tylko odpowiadam damiankowi jaka jest sytuacja, mam kolegę który ma miejsce 20xxxi    i    mówi  " zobaczysz że dostanę   "

Wszyscy dostaną, spokojnie. Tylko haczyk jest taki że Ci na samym końcu listy dostaną w okolicach 2030roku jak wszystkie pieniądze spłyną z niewykorzystanych programów . 

• Like 4
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Daro20 napisał(a):

Co to może być za wiadomość zatytułowana "inna korespondencja"?

Jak przysyłają umowę to jest podpisane umowa?

Ja dostałem przed chwilą informację że jestem 5300 któryś na 6839. Prawdopodobnie też dostałeś informacje o miejscu na liście. Swoją drogą duży przeskok, bo we wrześniu byłem w okolicach 7400 

Edytowane przez karoliwa
  • Like 2
Opublikowano
23 minuty temu, karoliwa napisał(a):

Ja dostałem przed chwilą informację że jestem 5300 któryś na 6839. Prawdopodobnie też dostałeś informacje o miejscu na liście. Swoją drogą duży przeskok, bo we wrześniu byłem w okolicach 7400 

Dokładnie, u mnie przeskok o 2000miejsc do przodu 😉