Skocz do zawartości

Interwencja I.10.4 Inwestycje przyczyniające się do ochrony środowiska i klimatu

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Godzinę temu, masa24 napisał(a):

np wpisywano że jest produkcja zwierzęca a jej nie ma , zaznaczono kategorie punktowana a nie ma maszyny z danej kategorii , wpisują areał upraw ogrodniczych i zbierają punkty a takich upraw nie było 

Ok dzięki. Nawet nie byłem świadomy, że tak się da. 
No to czekamy co to z tego wyjdzie. 

Opublikowano
Godzinę temu, maniek0987 napisał(a):

To taki wniosek, który ma zaznaczone coś czego nie ma to leci do kosza, czy spadek punktów?

Poprawki, w razie nie uzupełnienia punkty lecą.

Opublikowano

Może być tak, że już odrzucają wnioski ? Znajomy niby złożył wniosek i mówił, że dostał pismo, że mu odrzucił. Ile punktów miał i co dokładnie to nie wiem, bo nie pytałem. Zastanawiam się, czy prawdę mówił 😅

Opublikowano
44 minuty temu, ROLOMAZ napisał(a):

Może być tak, że już odrzucają wnioski ? Znajomy niby złożył wniosek i mówił, że dostał pismo, że mu odrzucił. Ile punktów miał i co dokładnie to nie wiem, bo nie pytałem. Zastanawiam się, czy prawdę mówił 😅

Parę postów wstecz wrzuciłem taka tabelkę i były tam informacje o odrzuconych wnioskach.

Opublikowano
5 godzin temu, maniek0987 napisał(a):

To taki wniosek, który ma zaznaczone coś czego nie ma to leci do kosza, czy spadek punktów?

Według Pana z armiru  trafi po weryfijacji na właciwe miejce. Jako przyklad mi podał zbiornik na deszczówkę, wszyscy wpisali a nie mozna go współużytkować.

Tam szanują pracę i się nie spieszą

Opublikowano
W dniu 14.03.2025 o 10:57, SlawekSS86 napisał(a):

Ja dostałem uzupełnienie braków formalnych do zbiornika naziemnego 9m3 - zgłoszenie/pozwolenie lub oświadczenie starostwa, że nie wymaga zgłoszenia. Przy pozwoleniu dodatkowo projekt budowlany, a przy robotach budowlanych kosztorys budowlany.

U mnie w starostwie nie wymagają zgłoszenia zbiornika, ale w 14 dni nie wystawią oświadczenia, chyba że podam im jakąś podstawę prawną na jakiej to mają zrobić ;)

Pozostaje zrobić zgłoszenie i przerzucić piłkę do ich ogródka - albo przyjmą albo odpiszą, że zgłoszenie jest nie wymagane.

Wniosek na 27pkt

Sie naszukalem tego,dlaczego oprocz projektu zezwolenia kosztorys za rb mowisz ze ma byc? 

Opublikowano

W moim starostwie wymagają pozwolenia na naziemny zbiornik na deszczówkę. Po telefonie do agencji otrzymałem informację że agencja wie o tym bo otrzymali już wiele telefonów o tym że większość starostw wymaga pozwolenia na zbiornik i prowadzone są rozmowy z ministerstwem ale na dzień dzisiejszy nie mają żadnych ustaleń więc wymagają to co starostwo.

• Sad 1
Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, d4rek napisał(a):

Sie naszukalem tego,dlaczego oprocz projektu zezwolenia kosztorys za rb mowisz ze ma byc? 

Bo to standard agencji przy budowlance - jak jest wymagane pozwolenie, to automatycznie projekt budowlany. Jak są roboty budowlane (pozwolenie/zgłoszenie) to wymagają kosztorysu, chyba że są z góry przyjęte wskaźniki cenowe jak w przypadku tych płyt za m2.

I nie mówię, że ma być, tylko cytuję pismo co wymaga oddział mazowiecki dla zbiorników.

Edytowane przez SlawekSS86
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Postawiłem silosy na Rmg to mam kosztorys  zarobić do zgłoszenia? Zdrowo to popier.olone oby to w wordzie bylo i od reki a nie po KNR'ach?

Edytowane przez d4rek
Opublikowano

Tak jak piszesz ,obowiązuje zezwolenie na budowę . Ja zrobiłem zgłoszenie i korektę , teraz wystąpie o zezwolenie na budowę ( zbiornik wolnostojacy -absurd)

Opublikowano

Ja mam 21 pkt, ale chyba patrząc po Waszych postach, to chyba nie nastawiam się - troszkę teraz żałuję, że na odwał nie wzięłam czegoś z chemiczną ochroną, a tak 6 pkt poleciało. Trudno - myślę, że sprawdzają od 26 pkt, bo żeby nie robić sobie dodatkowej roboty, a potem jak już pula, to będą schodzić niżej z punktami, aż w końcu zapełnią pulę. Myślę, że wiele grup uwalą, bo tam na dużej ilości rzeczy można się było wywalić, a reszta, to z uwagi na zainteresowanie będą też szukać, albo zmniejszać maszyny zgodne do areału. Pieniędzy raczej nie dosypią, ale wiele wniosków poleci, bo doradcy wpisywali byle co, w tym te uprawy, albo wyliczali przy zwierzętach DJP sumy takie, by się zgadzało do wyższych punktów. Tak więc zobaczymy, nie nastawiam się chyba, bo i nie ma po co.

Opublikowano
1 godzinę temu, Capitan58 napisał(a):

potrzebują pozwolenia na budowę zbiornika

typowo w pismie jest ujęte ze "pozwolenie na budowe"? czy ze inny dokument ze starostwa?

jaki zbiornik (m3)?

Opublikowano
W dniu 25.03.2025 o 15:14, casefarmer napisał(a):

Ja na poprzednią modernizację d kupiłem zbiornik na deszczówkę to żadnych pozwoleń czy zgłoszeń nie wymagali, zrobiłem zdj tabliczki znamionowej i tyle

Bo to była poprzednia modernizacja. Teraz na ochronę środowiska masz mieć dokument ze starostwa że nie mają sprzeciwu, a jak mają sprzeciw to rób pozwolenie na budowę.

temat znany już od października, ale spokojnie, tam wcześniej jeden pisał że nie trzeba pnb, że są wyroki sądów w podobnych sytuacjach a to również jest wykładnia prawa 😂

• Like 1
Opublikowano

nie jeden tylko ja i nie podniecaj się tak już bo ci na zdrowie szkodzi . swoje zdanie podtrzymuję .nie odpowiadam za indywidualny kretynizm każdego urzędnika . 

Opublikowano

Ze starostwem się podniecacie że są wyroki i tak dalej ... urzędnik jak będzie chciał to i tak zrobi po swojemu, w Polsce nie ma precedensu ... np. rejestracja pojazdu idziesz danego dnia do jednej babki i nie chce zarejestrować bo brakuje papierów a na drugi dzień do innej z tymi samymi papierami i przechodzi bez problemu ... to jest państwo w państwie a wy dostajecie "rozwolnienia" ... chyba że batalia sądowa z urzędem ...

• Like 1
Opublikowano

Po prostu źle się zestarzały pewne posty, nie kumam po co było przeinaczać rzeczywistość, urzędników nazywać the billami, jak czas pokazał kto miał rację

Ale fajnie że o zdrowko pytasz, nie narzekam

Wracając do pnb, warunki zabudowy złożone, pewnie pozwolenia do poprawek nie dostanę no ale trudno

Opublikowano
13 godzin temu, Celownik07 napisał(a):

typowo w pismie jest ujęte ze "pozwolenie na budowe"? czy ze inny dokument ze starostwa?

jaki zbiornik (m3)?

Zbiornik 2m3, każde starostwo interpretuje inaczej, dlatego agencja wymaga dokumentu, który uprawia do postawienia zbiornika, taki dokument to pozwolenie na budowę, zgłoszenie lub informacja na piśmie,  ze zbiornik nie wymaga zgłoszenia ani pozwolenia. U mnie niestety starostwo wymaga pozwolenia na budowę, więc wizyta u architekta, u którego na dzień dibry płacę 1500 za mape, i pewnie ok 3000 za projekt budowlany. A to wszystko dla 1 pkt

• Sad 1
Opublikowano

Jeśli zrobiłem zgłoszenie na zbiornik i mam na tej kartce od zgłoszenia pieczątkę przyjęcia to wystarczy ? Bo mówili mi że żadnych dokumentów nie wysyłają że się zgadzają czy coś w tym stylu 

Opublikowano

Po terminie 21 dni, że brak zastrzeżeń/uwag ze strony starostwa. Na dachy miałem ksero mojego zgłoszenia i na nim pieczątka że nie zgłaszają sprzeciwu, i to uzupełniałem więc tu może być podobnie.