Skocz do zawartości

Interwencja I.10.4 Inwestycje przyczyniające się do ochrony środowiska i klimatu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Mario81 napisał(a):

Żeby było sprawiedliwie to kto składał na maszyny które  juz posiada z wcześniejszych naborów podobnej wielkosci nie powinien tej maszyny teraz dostac. Ale znajac życie to wnioski przejda tych co 5-10 letnie opryskiwacze beda chcieli wymienic na nowe wypasione a Kowalski który ma 30 letni opryskiwacz nie dostanie bo na biardzkiego zabrakło mu punktów.

Jak ktoś ma 30 letni opryskiwacz i mu wytrzymał tyle lat to ja nie wiem co on za gospodarstwo prowadzi 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

2 godziny temu, wilkołak napisał(a):

Miejmy nadzieje że do wszystkich wystarczy , u mnie cała pula do wykorzystania , nawet przekroczona , ale zwrot wpisałem 199 tysi, , żeby zwiększyć szanse

O, o tym nie pomyślałam, w sumie zawsze in plus, bo pewnie ci co mają maksa i sporo pkt to na max biorą czyli 200 tys, a u mnie to i to przekroczone, więc dałam 200 czyli na maksa.

1 godzinę temu, malorolny121 napisał(a):

A mi to się  wydaje ze Ci cali doradzcy to g..o wiedzą.  Wielki szum zrobiony zeby plebs ruszył  z wnioskami do nich bo kasa .  Beda ze 2-3 rozpatrywac to polowa sama zrezygnuje bo juz bedzie nieaktualne potrzeby , po drugie ceny wyje..ä w kosmos ze kazdemu w piety pójdzie  ta dotacja.

Z tym się zgodzę, ceny powaliły przy tych ofertach, bo wiadomo, jak ktoś tam dostanie te 65 %, to mu te 2/3 tys już troszkę mniej bolą, a wiadomo, grosz do grosza, a ceny zostaną.

Godzinę temu, krzychu121 napisał(a):

7 lat uwiązania w grupie. Masakra 

Dlatego trzeba maszyny kupić przed rozpatrzeniem tego naboru. Jak już zaczną przychodzić pierwsze pozytywne decyzje to i ceny w górę 

To dobry pomysł, jak ktoś i tak ma kupić, a pieniądze z programu to wiadomo są in plus. Bo z tego co pamiętam, to przysługuje zwrot na maszyny zakupione po złożeniu wniosku, więc to bardzo sensowne.

2 godziny temu, Mario81 napisał(a):

Żeby było sprawiedliwie to kto składał na maszyny które  juz posiada z wcześniejszych naborów podobnej wielkosci nie powinien tej maszyny teraz dostac. Ale znajac życie to wnioski przejda tych co 5-10 letnie opryskiwacze beda chcieli wymienic na nowe wypasione a Kowalski który ma 30 letni opryskiwacz nie dostanie bo na biardzkiego zabrakło mu punktów.

Jakiego Biardzkiego? Zobacz najpierw jakie były wymagania w szczegółowych wytycznych co do maszyn. To musiały być maszyny precyzyjne. Ja naprawdę nie wiem, pod co ludzie składając na Biardzkiego mieliby to podczepić.

Edytowane przez k6363
Opublikowano

Zgadza sie. Złożysz wniosek i możesz na swoją odpowiedzialność kupować. Jest tylko jedno ale. Maszyny wpisane we wniosek muszę być dobrane racjonalnie do tego co się ma. Wtedy można kupić i będzie pewne że w razie rozpatrzenia pozytywnie wniosku agencja zgodzi sie  na te maszyny. Jak ktoś ma swoich 3 ha ornych a reszta na gębę i składa na płóg 4 Skiby w obrocie to niech zapomni że agencja się mu takie coś zgodzi 

• Like 1
Opublikowano
k6363 napisał:

Jakiego Biardzkiego? Zobacz najpierw jakie były wymagania w szczegółowych wytycznych co do maszyn. To musiały być maszyny precyzyjne. Ja naprawdę nie wiem, pod co ludzie składając na Biardzkiego mieliby to podczepić.

To chyba nie wiesz jakie są wymagania dla danych maszyn ...

Opublikowano (edytowane)

I ma rację...Jak znalazł ,,cielaków" stado to sie kasy nabrał 😎

Ciekawe co tam nawypisywał bo komentarze z poprzednich naborów widziałem nieciekawe 🙆‍♂️

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
21 minut temu, damianek2019 napisał(a):

Papuf ten łysy z tiktoka na live mówił że za wniosek kasował 3 tyś netto plus 3%od sumy dofinasowania ponoć zrobili kilka stówek. Teraz siedzi się śmieje i po brodzie głaszcze 

Tak teraz sobie na to popatrzeć to 28000 wniosków. Przyjmijmy średnio 2.5 tys za sam wniosek. ( jak napisałeś on 3 netto, inni nawet po 5 czy 7 netto, część za 1 - 2 netto a część sama. ). Więc myślę że te 2.5 tys za wniosek będzie mocno zaniżone. Ale niech będzie. To mamy 70 milionów netto za samo wypełnienie wniosków. Lekko licząc. A większość tych ,,naciągaczy” bierze jeszcze prowizję 2-3% od sumy. To kolejne kilkadziesiąt milionów. Wcale się nie dziwię że  wszystkie większe biura zabiegały tak mocno o składanie wniosków. Tą są ogromne łatwe pieniądze 

• Like 3
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, agrarmrc napisał(a):

To chyba nie wiesz jakie są wymagania dla danych maszyn ...

To w takim razie jestem ciekawa pod co ludzie podczepiali te najtańsze opryskiwacze, bo ja na jaki bym nie patrzyła, to każdy z tych w wypisie raczej nie mógłby podpasować do tych ,,najtańszych"

Edytowane przez k6363
Opublikowano
3 minuty temu, krzychu121 napisał(a):

Tak teraz sobie na to popatrzeć to 28000 wniosków. Przyjmijmy średnio 2.5 tys za sam wniosek. ( jak napisałeś on 3 netto, inni nawet po 5 czy 7 netto, część za 1 - 2 netto a część sama. ). Więc myślę że te 2.5 tys za wniosek będzie mocno zaniżone. Ale niech będzie. To mamy 70 milionów netto za samo wypełnienie wniosków. Lekko licząc. A większość tych ,,naciągaczy” bierze jeszcze prowizję 2-3% od sumy. To kolejne kilkadziesiąt milionów. Wcale się nie dziwię że  wszystkie większe biura zabiegały tak mocno o składanie wniosków. Tą są ogromne łatwe pieniądze 

Chyba czas się przebranżowić.

Godzinę temu, Wicherek napisał(a):

28000 chwastowników wyprodukować to jest wyzwanie  !

Ja tez nie wpisałem, także może się wyrobią. 🤣

Opublikowano
k6363 napisał:

To w takim razie jestem ciekawa pod co ludzie podczepiali te najtańsze opryskiwacze, bo ja na jaki bym nie patrzyła, to każdy z tych w wypisie raczej nie mógłby podpasować do tych ,,najtańszych"

Pierwszy z tabeli. 75% redukcji znoszenia. Jest tabela rozpylaczy które spełniają ten warunek przy określonych warunkach brzegowych. A czy beczka będzie z Tolmetu czy z innej markowej firmy to ona nie spowoduje redukcji znoszenia.

Ja mam wpisany Tolmet. A do niego wezmę eżektory 2 strumieniowe jakieś ceramiczne. Jak dostanę dofinansowanie będę przeglądał tabele. A że dysze będą kosztować 1/4 opryskiwacza to już inna bajka ...

• Like 1
Opublikowano
20 minut temu, krzychu121 napisał(a):

Kolega w lokalnym ODR sklada na rozrzutnik 6 ton i talerzowka 3m.

Talerzówka cena 32 tys, pewnie chwastownik 5 tys, rozrzutnik nie wiem.ceny ale najtaniej to bedzie z 70 tys zl. Ceny netto.

Koszt wniosku w ODR ,- 2800 Brutto, na FV

• Thanks 1
Opublikowano
Wicherek napisał:

Godzinę temu, makowiaczek napisał(a):

Największym wygranym programu będzie...

JARMET ze swoimi chwastownikami😂

28000 chwastowników wyprodukować to jest wyzwanie  !

Ja mam dexwala 🤣

wilkołak napisał:

Miejmy nadzieje że do wszystkich wystarczy , u mnie cała pula do wykorzystania , nawet przekroczona , ale zwrot wpisałem 199 tysi, , żeby zwiększyć szanse

Ja 199400 więc byłeś bardziej przebiegły o ile mamy tyle samo pkt 😅

Opublikowano
23 minuty temu, agrarmrc napisał(a):

Pierwszy z tabeli. 75% redukcji znoszenia. Jest tabela rozpylaczy które spełniają ten warunek przy określonych warunkach brzegowych. A czy beczka będzie z Tolmetu czy z innej markowej firmy to ona nie spowoduje redukcji znoszenia.

Ja mam wpisany Tolmet. A do niego wezmę eżektory 2 strumieniowe jakieś ceramiczne. Jak dostanę dofinansowanie będę przeglądał tabele. A że dysze będą kosztować 1/4 opryskiwacza to już inna bajka ...

Hmm, no chyba że tak, ale ja i tak nie rozpatrywałam opryskiwacza. Ale ciekawy myk

17 minut temu, DanielFarmer napisał(a):

Ja mam dexwala 🤣

Ja 199400 więc byłeś bardziej przebiegły o ile mamy tyle samo pkt 😅

Ja lekko żałuję, że się zgapiłam z tym 199 tys, no ale trudno się mówi.

Opublikowano
8 godzin temu, k6363 napisał(a):

Hmm, no chyba że tak, ale ja i tak nie rozpatrywałam opryskiwacza. Ale ciekawy myk

Ja lekko żałuję, że się zgapiłam z tym 199 tys, no ale trudno się mówi.

Nie wczytywałeś się w szczegóły? Tak niektórzy robili ze wszystkimi maszynami...po najlżejszej Lini oporu.