Skocz do zawartości

Interwencja I.10.4 Inwestycje przyczyniające się do ochrony środowiska i klimatu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, agrarmrc napisał(a):

Dezinformacja podsycanie strachu to najlepsze metody manipulacji społeczeństwem.... Ja najprawdopodobniej będę miał 18 pkt. i jak wyjdzie to będzie dobrze a jak nie to mam to w głębokim poważaniu...

Dobre podejście. Jak czytam że ktoś bierze opryskiwacz 800 l za 60 tyś brutto bo punkty to powodzenia 

• Like 1
Opublikowano
11 minut temu, sw_kamil napisał(a):

Ja mam 23 i raczej wątpię czy coś z tego wyjdzie , a poniżej 20 to już w ogóle nie ma szans . Ostatnio słyszałem wypowiedź kogoś z ministerstwa że do tego naboru pieniędzy nie dołożą 

Rozmawiałem z doradcą i połowa wniosków które pisze ma 22 pkt, tak więc ten jeden punkt więcej może być na wagę złota. 

U mnie wyszło 24

Z czego nie dużo wniosków jest na pełną kwotę dofinansowania. 

W poprzednich naborach po jakim czasie od zakończenia naboru  ogłaszano ile zostało wniosków przyjętych? 

Opublikowano
3 minuty temu, Mateusz1q napisał(a):

a co ma wiara do tego ? IMO każdy dostanie bo przesuną kasę po co tracicie kasę na te punktowane pierdoły 

Jak już się załapiesz na środki to możesz te pierdoły aneksować

• Thanks 1
  • Haha 2
Opublikowano
22 minuty temu, sw_kamil napisał(a):

Ja mam 23 i raczej wątpię czy coś z tego wyjdzie , a poniżej 20 to już w ogóle nie ma szans . Ostatnio słyszałem wypowiedź kogoś z ministerstwa że do tego naboru pieniędzy nie dołożą 

Przy wymianie eternitu też zapewniali, że to jednorazowy nabór.

Przy wykazie poplonów wpisujecie międzyplon ozimy?

Opublikowano
3 minuty temu, Lokoloko napisał(a):

Na pewno ktoś będzie miał 18 pkt nie dostanie ty miałeś 20 pkt głupoty aneksujesz i dostaniesz? No chyba tak nie będzie 

Opublikowano

Odnośnie potwierdzenia własności ciągnika- w rolnictwie 4.0 musiałem załączyć ( w poprawkach) DR ciągnika w którym ma być zamontowana nawigacja - tutaj może być podobnie

Opublikowano
16 minut temu, damianek2019 napisał(a):

Dobre podejście. Jak czytam że ktoś bierze opryskiwacz 800 l za 60 tyś brutto bo punkty to powodzenia 

Powodzenia w czym ? Zazdrościsz ze nie stac Cie na taki czy o co chodzi ? 

Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, Lokoloko napisał(a):

Jak aneksujesz to punkty lecą w dół i wypadasz poza listę którą dostanie środki. Chyba że dostaną wszyscy. Poczytaj tematy z innymi naborami. Też co niektórzy brali opryskiwacze i siewniki z komputerami dla punktów żeby np ciągnik przeszedł. A później aneksy że rezygnują z tych maszyn. I dostawali pismo zwrotne że jeśli zrezygnują to punkty się zmniejsza i wypadają poza liste. 
Według mnie to nie powinno byc aneksów zmiany maszyn. Jeśli już to np zmiana wyposażenia lub szerokości. 

38 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Powodzenia w czym ? Zazdrościsz ze nie stac Cie na taki czy o co chodzi ? 

Może nie zazdrości ale gdzie tu sens i logika taki opryskiwacz na kilka  ha zbóż ? Tylko w Polsce takie przeinwestowanie w maszyny w stosunku do areału. Niektórzy sami sobie pętle na szyi wiążą biorąc maszyny na które bez dofinansowania nigdy by sobie pozwolić nie mogli. Później przychodzi jakaś awaria za kilka czy kilkanaście tys i maszyna idzie w kąt bo bez dofinansowania rolnik nie może jej naprawić bo budżet nie pozwala. Według mnie trzeba mierzyć siły na zamiary a nie brać co popadnie bo unia daje 

Edytowane przez krzychu121
  • Like 4
Opublikowano
Godzinę temu, agrarmrc napisał(a):

Dezinformacja podsycanie strachu to najlepsze metody manipulacji społeczeństwem.... Ja najprawdopodobniej będę miał 18 pkt. i jak wyjdzie to będzie dobrze a jak nie to mam to w głębokim poważaniu...

Dokladnie, popieram👍

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, krzychu121 napisał(a):

Może nie zazdrości ale gdzie tu sens i logika taki opryskiwacz na kilka  ha zbóż ? Tylko w Polsce takie przeinwestowanie w maszyny w stosunku do areału. Niektórzy sami sobie pętle na szyi wiążą biorąc maszyny na które bez dofinansowania nigdy by sobie pozwolić nie mogli. Później przychodzi jakaś awaria za kilka czy kilkanaście tys i maszyna idzie w kąt bo bez dofinansowania rolnik nie może jej naprawić bo budżet nie pozwala. Według mnie trzeba mierzyć siły na zamiary a nie brać co popadnie bo unia daje 

Jak kogoś stać to w czym problem? Biorę 800l za 67 tyś zł brutto bo to moja fanaberia żeby był komputer i hydraulika, a jak się uda załapać to zapłacę około połowę z tego, nawet będąc na ryczałcie. Jak ktoś finansowo chce przyoszczędzić to może 800l znaleźć i za 20 tyś zł z dyszami 75% redukcji, a zapłaci dychę. Nawet na małe gospodarstwo to nie są duże pieniądze dzisiaj, chociaż jeszcze jakieś maszyny będzie musiał dobrać żeby to minimum 20 tyś zł było do programu.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, krzychu121 napisał(a):

Według mnie to nie powinno byc aneksów zmiany maszyn. Jeśli już to np zmiana wyposażenia lub szerokości. 

Trzeba wiedzieć co się robi. Typy maszyn zostają tylko np. zmieniam producenta rozsiewacza do nawozu a wstępne parametry pozostają. Albo opryskiwacz. Robię na prawie full a później najwyżej będę aneksował bo zrezygnuje z oświetlenia gdzie nie jest konieczne do punktów jak maszyna zdrożeje.

U mnie idzie opryskiwacz 400/12 a fanaberie robię z zachodnią glebogryzarką za 30tys. netto jak dadzą

Edytowane przez agrarmrc
Opublikowano
24 minuty temu, Roxer napisał(a):

Jak kogoś stać to w czym problem? Biorę 800l za 67 tyś zł brutto bo to moja fanaberia żeby był komputer i hydraulika, a jak się uda załapać to zapłacę około połowę z tego, nawet będąc na ryczałcie. Jak ktoś finansowo chce przyoszczędzić to może 800l znaleźć i za 20 tyś zł z dyszami 75% redukcji, a zapłaci dychę. Nawet na małe gospodarstwo to nie są duże pieniądze dzisiaj, chociaż jeszcze jakieś maszyny będzie musiał dobrać żeby to minimum 20 tyś zł było do programu.

Ja tam nie mam z niczym problemu. Tylko napisałem jak to wygląda. Jak wygląda wyciąganie kasy z rolników za w większości przypadków nie potrzebne im rzeczy. Jakby nie trzeba było brać komputera to 90% tych co teraz trochę się tym podnieca że będzie miało opryskiwacz czy rozsiewacz z komputerem , nie wzięło by takiej maszyny z komputerem. Jakby była im taka maszyna potrzebna to już dawno by kupili z takim wyposażeniem za dużo mniejsze pieniądze. Teraz gdy ,,trzeba” dobrać komputer to i ceny poszły do góry za takie wyposażenie. Ale każdy robi co uważa. I jak napisał ma taką fanaberię to bierze. Ja za tą kwotę co napisałeś wziąłbym opryskiwacz, rozsiewacz i jeszcze by zostało na coś innego. Wolę mieć rozsiewacz dobrej firmy za  25 netto z siewem granicznym aby złapać punkty niż np ten sam rozsiewacz za 60-70 netto z komputerem. Bo mi komputer nie potrzebny. Mam kilka lat już stary rozsiewacz lely w który wchodzi 1200 kg i dla mnie w zupełności wystarcza. A za różnicę w cenie dobrać talerzówkę. I tak z innymi maszynami. Dla mnie liczy sie kupienie kilku maszyn żeby mieć park maszynowy na tip top niż kupić 3-4 maszyny na wypasie z których będę korzystał tylko chwilę w ciągu roku a już z wyposażenia to całkiem przez chwilę. A resztę maszyn latać i pożyczać lub wynajmować usługę 

Opublikowano
46 minut temu, krzychu121 napisał(a):

Ja tam nie mam z niczym problemu. Tylko napisałem jak to wygląda. Jak wygląda wyciąganie kasy z rolników za w większości przypadków nie potrzebne im rzeczy. Jakby nie trzeba było brać komputera to 90% tych co teraz trochę się tym podnieca że będzie miało opryskiwacz czy rozsiewacz z komputerem , nie wzięło by takiej maszyny z komputerem. Jakby była im taka maszyna potrzebna to już dawno by kupili z takim wyposażeniem za dużo mniejsze pieniądze. Teraz gdy ,,trzeba” dobrać komputer to i ceny poszły do góry za takie wyposażenie. Ale każdy robi co uważa. I jak napisał ma taką fanaberię to bierze. Ja za tą kwotę co napisałeś wziąłbym opryskiwacz, rozsiewacz i jeszcze by zostało na coś innego. Wolę mieć rozsiewacz dobrej firmy za  25 netto z siewem granicznym aby złapać punkty niż np ten sam rozsiewacz za 60-70 netto z komputerem. Bo mi komputer nie potrzebny. Mam kilka lat już stary rozsiewacz lely w który wchodzi 1200 kg i dla mnie w zupełności wystarcza. A za różnicę w cenie dobrać talerzówkę. I tak z innymi maszynami. Dla mnie liczy sie kupienie kilku maszyn żeby mieć park maszynowy na tip top niż kupić 3-4 maszyny na wypasie z których będę korzystał tylko chwilę w ciągu roku a już z wyposażenia to całkiem przez chwilę. A resztę maszyn latać i pożyczać lub wynajmować usługę 

Opryskiwacza używasz przez chwilę? Sądzę, że to najczęściej używana maszyna. I na dodatek to przez nią przepuszczamy najwięcej kasy.

• Like 2