Skocz do zawartości

Interwencja I.10.4 Inwestycje przyczyniające się do ochrony środowiska i klimatu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, wilkołak napisał(a):

Te nabory to są chore, kupować bo punkty , komu potrzebny zbiornik na wode , chwastownik , dron , może jednemu na tysiąc

Nakupować bo zalega na placach a potem umowa Mercosur i UA

Opublikowano
Teraz, porcelanowy83 napisał(a):

Nakupować bo zalega na placach a potem umowa Mercosur i UA

niom, tak jest jak mówisz a ja np. nie kupię tego co potrzebuję czyli rozrzutnik obornika (bo mam go bezumownie w dużych ilościach), nie kupię opryskiwacza bo areał w dopłatach za mały jest na mnie a mam praktycznie nowy 1200litrów.
Kupować to co się może przydać potencjalnie przydać i co da się wziąć. Ja żałuję że w pierwszej modernizacji ograniczyłem się do prawdziwych potrzeb bo dziś miałbym kilka sprzętów więcej które kiedyś były zbędne a teraz by się robiły dużo ale ich nie kupię bo ceny nowych zaporowe. Wtedy brałem na rozum i zdolności kredytowe, Ci co brali co popadło dziś mają lepiej rozwinięte gospodarstwa.

1 godzinę temu, wilkołak napisał(a):

Te nabory to są chore, kupować bo punkty , komu potrzebny zbiornik na wode , chwastownik , dron , może jednemu na tysiąc

zbiornik na wodę? Do szybkiego tankowania opryskiwacza? bo z 3/4 to trochę schodzi nalać te 1200litra do opryskiwacza?
Bo taki zbiornik robi też za zbiornik ppoż w razie pożaru - u mnie było podpalenie budynku gospodarczego....
Tak wiem, to się nie zdarzy nikomu z nas.
Chwastownik - jeżeli będą z tego pkt żeby przepchać całość? Czemu nie, po 5 latach się opcha.
Dron? Tylko co oni biorą w tej kategorii bo drony to od chińczyka za 400zł do sky is the limit (na Węgrzech chyba testowali te duże do oprysków). Bo jeżeli przejdzie coś co może przydać się w innych celach to czemu nie?

• Like 2
Opublikowano

szczerze? Ja bym to olał i tak złożył wniosek - najwyżej nie dostaniesz, a jak nie chcesz płacić w ODR to poświęć te 5-6 wieczorów, poczytaj forum, popytaj, poczytaj instrukcję i złóż - jak dostaniesz - będziesz działać, jak nie dostaniesz NIE będziesz żałować że nie spróbowałeś. Jak nie spróbujesz a sąsiadom się uda to będziesz żałował.

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
12 minut temu, porcelanowy83 napisał(a):

Ja też chciałem skorzystać z tego programu ,ale za mało mi wyszło punktów a kobieta z odru powiedziała ,że nie gwarantuje że się załapię.

kawe postaw tej kobiecie że cię nie naciągała na składanie na siłę za 5tys

• Like 3
Opublikowano
3 godziny temu, porcelanowy83 napisał(a):

Ja też chciałem skorzystać z tego programu ,ale za mało mi wyszło punktów a kobieta z odru powiedziała ,że nie gwarantuje że się załapię.

Pamiętam pierwsza restrukturyzację gospodarstw gdzie za bardzo nikt nic nie wiedzial do końca łącznie z doradcami i każdy cudowal aby nabić punktów a jak się okazało później dużo osób robiło korekty aby zbic punkty i ułatwić sobie realizację biznesplan. 

3 godziny temu, Mateusz1q napisał(a):

kawe postaw tej kobiecie że cię nie naciągała na składanie na siłę za 5tys

Za 5 tys i składania na ewentualnie najniższym poziomie dofinansowania to mija się to z celem 

Opublikowano
5 godzin temu, Nikita_Bennet napisał(a):

niom, tak jest jak mówisz a ja np. nie kupię tego co potrzebuję czyli rozrzutnik obornika (bo mam go bezumownie w dużych ilościach), nie kupię opryskiwacza bo areał w dopłatach za mały jest na mnie a mam praktycznie nowy 1200litrów.
Kupować to co się może przydać potencjalnie przydać i co da się wziąć. Ja żałuję że w pierwszej modernizacji ograniczyłem się do prawdziwych potrzeb bo dziś miałbym kilka sprzętów więcej które kiedyś były zbędne a teraz by się robiły dużo ale ich nie kupię bo ceny nowych zaporowe. Wtedy brałem na rozum i zdolności kredytowe, Ci co brali co popadło dziś mają lepiej rozwinięte gospodarstwa.

zbiornik na wodę? Do szybkiego tankowania opryskiwacza? bo z 3/4 to trochę schodzi nalać te 1200litra do opryskiwacza?
Bo taki zbiornik robi też za zbiornik ppoż w razie pożaru - u mnie było podpalenie budynku gospodarczego....
Tak wiem, to się nie zdarzy nikomu z nas.
Chwastownik - jeżeli będą z tego pkt żeby przepchać całość? Czemu nie, po 5 latach się opcha.
Dron? Tylko co oni biorą w tej kategorii bo drony to od chińczyka za 400zł do sky is the limit (na Węgrzech chyba testowali te duże do oprysków). Bo jeżeli przejdzie coś co może przydać się w innych celach to czemu nie?

Za pięć lat to każdy będzie miał do sprzedania  chwastownik za połowę lub mniej ceny  !

• Like 1
Opublikowano
W dniu 9.08.2024 o 22:50, Celownik07 napisał(a):

Panowie i Panie, 23 października rusza wspomniana interwencja.

Jak ktoś zainteresowany to temat będzie temu służył. Uruchamiam go bo ... Jestem zainteresowany i chętnie będę wymieniał się informacjami. Mnie interesuje zakup rozsiewacza wapna rcw dla gospodarstwa do 10ha a który mógłby posłużyć również na uslugi- u mnie w okolicy ciężko o takowe.  Gospodarstwo na naturze 2000 dodatkowy punkt. Minimalna liczba punktów to 6. W załącznikach co można zakupić. Grupa rolników (min.3) dofinansowanie do 80%, pojedynczy rolnik do 65%. Min. Wartość zakupu 20kPLN.  Biorę po 200zl i słucham Państwa!. 

FB_IMG_1723234995815.jpg

FB_IMG_1723235001451.jpg

FB_IMG_1723235004364.jpg

FB_IMG_1723235071935.jpg

FB_IMG_1723235074876.jpg

Po weekendzie powrzucam informacje jakie uda mi się znaleźć w necie. Dla mnie świeży temat, którym się jeszcze nie interesowałem.

Napiszesz ile jest punktów za poszczególne kategorie ? 

Opublikowano (edytowane)

Moze na piachu nie na mocnej ziemi , zreszta po rzepku sie czaka wzejdą samosiewy , a po pszenicy niema czau szybko talerzówka i siew rzepaku, albo polon pod burak, czasami pod kuku

Edytowane przez wilkołak
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Celownik07 napisał(a):

np.:

obraz.png

Ja skomentowałem na grupie fb "dotacje z arimr" ze to przesada liczyć po 10 tys zl za wniosek to chcieli mnie 'zjeść" tam ludzie z kilku firm doradczych. Mówię, że wnioske prosty do "przeklikania", parametry maszyn, działki się zciaga z obszarowki, punkty sam program liczy... krótki opis gospodarstwa.

Jeden koleś napisał, że 6.tys chcą na start i potem jeszcze jakiś procent od całości dofinansowania.

Ta zamazana Pani to jest "Danka"??

Edytowane przez Marl