Skocz do zawartości

Interwencja I.10.4 Inwestycje przyczyniające się do ochrony środowiska i klimatu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 11.09.2024 o 11:25, porcelanowy83 napisał:

tutaj już masz cenę od pośrednika, u głównego dystrybutora ok 10k taniej. Jeśli w przyszłości zamierzasz stosować ISOBUS, to warto dopłacić do lepszej navi, jeśli nie, wystarczy pewnie i ten Seaverken.

Opublikowano
2 godziny temu, Celownik07 napisał:

moze jak ktos bierze dofinansowanie za calosc 200k to i moze moze (choc teraz te wnioski wygladaja na zasadzie: /checkbox/dalej>/opis/dalej>/dodaj załacznik/dalej>potwierdz>wyślij. a potem prowadzacy prowadzi za raczke ja sa jakies poprawki, uzupelnienia, wyjaśnienia).

Ale jak np. ja chce zalapac sie na minimum te 20-25k (i pewnie duzo osob 50k nie przekroczy) to musialbym miec bałagan na strychu zeby tyle zapłacić.

Uczciwiej by chyba było brać % od wielkości dofinansowania, choć wtedy tych małych by olewali i robili duze wnioski. nie ma złotego środka tu.

warto za te 25k zakładać sobie homonto? lepiej  kupić używkę i pier**lić te wtmagania

Opublikowano

tam nie ma zadnych wymagan. szkolenie, utrzymanie 5lat wszystkiego + nie sprzedanie. majac 30+ lat zakladam ze jeszcze 5 lat sie pobawie w gospodarza. Prostrzy program za tuska sie juz chyba nie trafi. Jak to mówią "Panie za darmo dajo to trza brać"

Opublikowano

Trzeba trzymać chodowle na bronę talerzową ?

Jak na młodego rolnika brałem opryskiwacz taki zwykły budżetowy to na ochronę środowiska mogę wziąść z komputerem?

Opublikowano
22 minuty temu, Bolo3 napisał:

Trzeba trzymać chodowle na bronę talerzową ?

Jak na młodego rolnika brałem opryskiwacz taki zwykły budżetowy to na ochronę środowiska mogę wziąść z komputerem?

...zacznij zakupy...od słownika...

• Haha 1
Opublikowano

Agregat Strip-till do której grupy należy ? 

-Agregaty uprawowo-siewne z nawożeniem wgłębnym

czy

Agregat do siewu bezpośredniego (bezorkowa uprawa gleby), w tym do siewu w mulcz

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, ziomekq napisał:

Agregat Strip-till do której grupy należy ? 

-Agregaty uprawowo-siewne z nawożeniem wgłębnym

czy

Agregat do siewu bezpośredniego (bezorkowa uprawa gleby), w tym do siewu w mulcz

spacer.png

takie coś na fb jest i armir odpowiedziało na kilka pytań tu link :

https://www.gov.pl/web/arimr/zalatw-sprawenajczesciej-zadawane-pytania?fbclid=IwY2xjawFaMoFleHRuA2FlbQIxMQABHRaWVJd2FDq6endv15v2GgXVh3J0ctFJ9oHlOwAImt2iGLZME0D3__MCEg_aem_y0kLKWpre0wHv7UmRyPQRg

Edytowane przez naczilu
Opublikowano
Dnia 12.09.2024 o 20:41, Celownik07 napisał:

@Bolo3 po obejrzeniu tego filmiku cofam wczesniejsza moja  wypowiedz.  Posluchaj od 26:30 ( a najlepiej calosc). Jezeli otrzymasz punkty za DJP musisz to utrzymac ( do 85%) w innym przypadku nie. Tak samo z uprawami ogrodniczymi. 

Te ich ceny sa chore. Ale jak sama napisala- wolnosc rynkowa,

wiec niech trzepie frajerow. 

sprawdzałeś ceny firm prywatnych jakie chcą za ochronę srodowiska lub jakie ceny były za 4.0 lub chociaż stara modernizacje ? wklejasz screeny z naszej grupy które wstawiany bo inaczej byś w życiu tego nie znalazł a sugerujesz ze ktoś jest naciagaczem gdzie ceny za 5 letnie prowadzenie są i tak niższe ze 20 -30. % od innych ? sprawdź ceny a następnie nazywaj naszych klientów frajerami

Opublikowano

Nie interesuja mnie ceny  rynkowe bo sam sobie ogarniam interesujace mnie tematy. Pamietam komentarze pod zamieszczonym cennikiem tez nie byly pochlebne. Posilkuje sie ogólodostepna wiedza z calego internetu- rowniez z waszej grupy , bo rozumiem ze mowa o "dotacje arimr" pani Danuty Predko. ta grupa to nie jedyne zrodlo informacji, ale zawsze jakis punkt zaczepienia do rozwinięcia tematu. Na co dzien zajmuje sie zupelnie czyms innym. W kolejnym poscie w tym temacie napisalem ze wnioski o 20k a 200k powinny byc traktowane procentowo moim zdaniem, zeby bylo uczciwie- choc wtedy kazdy by bral duze wnioski a nie male. Zwaz moja sytuacje- chce maszyny za max 25k a wam musialbym zostawic 5-7k ( nie pamiętam cennika) tak samo jak ktos co bierze pod korek za 200k - a program wydaje sie latwy jak budowa cepa.  Nie ma co rozwijac tematu, bez urazy. 

Opublikowano
Dnia 11.09.2024 o 11:30, Celownik07 napisał:

Panowie taki mały protip odemnie. Zobaczcie na screen ponizej.. chociaz nabór na int.13.4 nie rozpoczety (bedzie 17wrzesnia dopiero start) to JUŻ mozna wypelnic sobie wniosek w wersji roboczej (tak samo było z wymianą pokryc dachowych). Nie wiem od kiedy wersja robocza jest dostępna ale podejrzewam że i w naszym przypadku tej interwencji już spokojnie można się logować koło 10 października (START 23PAŹ) i sobie na spokojnie uzupełniać wniosek. Wszelkie wątpliwości bedziemy rozwiewać w tym wątku i do rozpoczecia naboru bedziemy już wszystko mieli (takie pobożne życzenie).

Drugi protip: bierzcie maszyny z każdej kategorii spełniające wymagania, bo za każdą są punkty. Może (podkreślam) może przejdzie "motyka" (jak się dobrze uzasadni) za pare groszy a punkty się uzbiera :] .

obraz.png

Gdzie ten wniosek sie znajduje ?

Opublikowano

,,Nieprzepuszczalna tkanina techniczna do przykrycia pryzmy obornika,, mając produkcję zwierzęcą od 60 djp rozumiem że to daje 6 punktów? do tego w gospodarstwie potrzebuje jeszcze nowy rozsiewacz nawozów myślę że kolejne cztery punkty wlecą ciekawe czy na 0,7 tuzu dostanę platformy do przewozu bel🤔 jak myślicie? w zasadach doboru maszyn nie ma platform do bel

Opublikowano

11 minut temu, xxxlukaszxxx napisał:

Czy na 10ha mogę jakoś uzasadnić talerzówkę 3m ?

np że robisz kilka razy tą talerzówką w tym programie talerzówka tylko do obornika więc musisz mieć zwierzęta lub umowę na obornik 

Ciekawe jak z prasą bo tylko na tuzy a ja mam 1.5ha tuza a reszte siane trawy i lucerne 

Opublikowano
11 godzin temu, Badwolf napisał:

Ciekawe ile będzie podań na 1 które dostanie pozytywną decyzję. Sam też zaatakuje ten program😂

10 :  1       !             stawiam na 40 tys.  wniosków  , i tylko jedna grupa zarobi     !

Opublikowano

Dzwoniłem do agencji ale na razie za wiele sami nie wiedzą,czy np ładowacz czołowy do ciągnika się łapie,a jeśli bym wpisał prasę,platformę bel,owijarke i zgrabiarke to za każdą maszynę z tej grypy jest przyznane 6 punktów czy łącznie za wszystkie 6 ? Nie potrafili mi na to pytanie odpowiedzieć.