Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Poszukuję eksperta który znajdzie błąd w ustawieniu aparatów wiążących prasy 203-224 (aparaty są te same). Mechanik pracujący na tym całe życie nie może znaleźć problemu więc prosiłbym o numer do kogoś kto może sobie z czymś takim poradzić . Pozdrawiam 

Opublikowano
30 minut temu, slavvek napisał:

Ale co się dzieje się? I oba tak?

nie, mam 203 ale aparaty są takie same jak w 224. Nie mogę dojść o co chodzi, a już nie jedna osoba próbowała.

Mianowicie prasa nie dowiązuje. Wszystko jest ustawione poprawnie, iglice idą do góry i są 2 sznurki, jeden na iglicy drugi na palcu. W momencie gdy powinno nastąpić zawiązanie to jeden sznurek ,,ucieka,, a ten pierwszy idzie dalej sam. Tak jakby sznurek był o sekunde za późno podany albo się mijają i nie zawiązuje, sznurki wychodzą po prostu luźne. Co jeszcze dziwniejsze, na pusto nie puści żadnego sznurka, wiąże jeden za drugim a ze słomą nie zwiąże żadnego. Regulacje robione z książką, wszystko krok po kroku sprawdzone, od noży, po supłacz, sznurek, iglice, palce, wałki, zgniot maksymalnie poluzowany. Pomysłów brak, takiego przypadku jeszcze nie miałem.

Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał:

Palec nie trzyma....

Ja bym podszlifowal.

Się fajtają nawet nowe i sznurka nie trzymają.....

To musi się ładnie domykać 

no właśnie palec trzyma, regulowany był w jedną jak i w drugą stronę, chwytacz też był regulowany. wszystko z takich rzeczy jest ogarnięte, nie tutaj jest problem.

Opublikowano

Jak się przedstawia kwestja synchronicacji (zapłonu), czasami przesunięcie łańcucha głównego o jeden ząnaczenie, w tak leciwej maszynie może być to kwestkia występującego nadniernie luzu na jakimś podzespole (tarcz na wale aparatów, tarczy krzywkowej, sterującej).

Opublikowano
9 godzin temu, 12Pafnucy napisał:

Jak by trzymał to by supełek był ..

Nie domknięty i sznurek ucieka.

tylko dlaczego na pusto robi każdy? 

supełek robi, nie dowiązuje do niego sznurka

7 godzin temu, agrofix224 napisał:

Jak się przedstawia kwestja synchronicacji (zapłonu), czasami przesunięcie łańcucha głównego o jeden ząnaczenie, w tak leciwej maszynie może być to kwestkia występującego nadniernie luzu na jakimś podzespole (tarcz na wale aparatów, tarczy krzywkowej, sterującej).

to też było sprawdzone i zapłon jest jak najbardziej okej, luzy też były regulowane, palce również, bez zmian niezależnie od ułożenia

Opublikowano

Problemem może być sznurek. Te prasy były projektowane pod sporo grubszy i bardziej miękki. Obecne sznurki są strasznie cienkie i bardzo twarde. Bardzo ciężko jest ustawic tak, żeby chciała wiązać. U mnie tak było, że nie mogliśmy za nic jej ustawić, żeby wiązała aż ojciec znalazł jeszcze dwa kłębki starego sznurak gdzieś z początku lat 2000 i nagle zaczęła wiązać. Oczywiście u Ciebie może być inny powód ale od niejednej osoby słyszałem, że jest problem z dobrej jakości sznurkiem.

Opublikowano
22 minuty temu, 12Pafnucy napisał:

Bo ma lżej przytrzymać.

tylko wtedy sznurek nie zostawał by na palcu, gdzieś jest problem ze złapaniem drugiego sznurka. Jedyna opcja to albo supłacze albo palce, chociaż wszystko jest teoretycznie dobrze

19 minut temu, mariusz4321 napisał:

Problemem może być sznurek. Te prasy były projektowane pod sporo grubszy i bardziej miękki. Obecne sznurki są strasznie cienkie i bardzo twarde. Bardzo ciężko jest ustawic tak, żeby chciała wiązać. U mnie tak było, że nie mogliśmy za nic jej ustawić, żeby wiązała aż ojciec znalazł jeszcze dwa kłębki starego sznurak gdzieś z początku lat 2000 i nagle zaczęła wiązać. Oczywiście u Ciebie może być inny powód ale od niejednej osoby słyszałem, że jest problem z dobrej jakości sznurkiem.

identycznie myślałem , na 4 rodzajach sznurka sytuacja jest bez zmian.

Opublikowano

Na próbę można kupić kłębek sznurka do pras wielkogabarytowych. On jest prawie takiej samej średnicy jak kiedyś sznurki do małych kostek. Moja prasa obecnie wiąże tylko na sznurku Case IH bo inne które są w lokalnym sklepie się nie nadają.