Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Lepiej poszukać 6290

Więcej koni, większy tylny most, większa waga ale i nieznacznie większy promień skrętu

Uwagę to tak jak na wszystkie

Stan instalacji elektrycznej

Skrzynia jak pracuję, rewers czy nie szarpie, tu trzeba go dobrze rozgrzać, półbiegi ma w miarę płynnie zmieniać 

Gdy jest załączona blokada 4x4 i ustawimy przycisk ehr podnoszenia na pozycję podnoszenie, powinna się blokada rozłączyć, zgaśnie pomarańczowa kontrolka

Jak cofniemy na neutral wtedy blokada mostów się załączy 

Położyć się pod przednią oś, zobaczyć stan tulei głównych osi a także sprawdzić stan tulei łączących wałek ataku z wałem napędowym

Ogólnie baw się wszystkim jak dziecko

Pedał hamulcy rozłącz i sprawdź czy hamuje na dwa koła 

Jak szybko jedziesz i hamujesz powinien załączyć się przedni napęd 

A tak to najlepsza seria mf, pierwsza z rewersem bezsprzegłowym, ostatnia z pompą wtryskową sterowaną mechanicznie w silnikach 6 cylindrowych

Z wad to może trochę mała masa, i pojemność silnika

Dlatego jeśli szukasz woła roboczego do pola to wtedy szukał bym renault ares 

• Thanks 1
Opublikowano

A możecie podpowiedzieć jak posprawdzać półbiegi? Nie miałem z tym styczności, mamy 4270 i jak go kupowaliśmy zależało nam żeby był ciągnik jak najbardziej prosty, 6270 już ma trochę tej elektroniki i chciałbym to wszystko posprawdzać. Wiem już że warto byłoby jakoś podnieść przód i sprawdzić luz na moście lub chociaż wziąć smarownice i sprawdzić czy da się smarować. W 4270 tego nie sprawdziłem i to był błąd 

Zwłaszcza że 6270 jest z ładowaczem. Mamy koło 40h lekkich gleb myślę że starczy ta moc 6290 już większy koszt 

Ta seria wszystkie mają 32 x 32 biegów? 

Opublikowano

Normalnie 

Ma zmieniać płynnie, odczuwalne szarpnięcie będzie to nie uniknione, ale nie może kierowca trzymać się kierownicy by nie spaść z fotela

Ze skrzynią to nie wiem czy nie było i 16x16 

Rewersy miały i mechaniczne na lince

6290 wcale nie jest droższy 

A 135 koni na lekkiej ziemi powinien poradzić sobie z bezorkowcem 2.5m

Opublikowano

Jak jest tur to żaden problem sprawdzić przód. Podnosisz go na turze jedno z kół lekko dotyka ziemi bo oś wahliwa bierzesz za nie szarpiesz tył przód i wszystko widzisz.

Przy zakupie wszystkiego do końca nie sprawdzisz bo nie rozgrzejesz go jak w polu. Jak od handlarza to pełna faktura na sumę jaką zapłaciłeś i z lawety od razu na pole.

Użyj wszystkich półbiegów podnośnika wom sprawdź załączanie patrz czy nie będzie jakichś błędów na skrzyni czy ehr. Nic nie bezie migało. I to wszystko. Jak możesz sprawdzić wiekowy już ciągnik o raczej nie znanym przebiegu. Tylko pomiary na złączach diagnostycznych itd ale kto się na to zgodzi przy sprzedaży?

Fakt faktem, że te ciągniki a zwłaszcza przekładnie mają dobrą opinię ale też są już w wielu wypadkach wypracowane.

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Jak jest tur to żaden problem sprawdzić przód. Podnosisz go na turze jedno z kół lekko dotyka ziemi bo oś wahliwa bierzesz za nie szarpiesz tył przód i wszystko widzisz.

Przy zakupie wszystkiego do końca nie sprawdzisz bo nie rozgrzejesz go jak w polu. Jak od handlarza to pełna faktura na sumę jaką zapłaciłeś i z lawety od razu na pole.

Użyj wszystkich półbiegów podnośnika wom sprawdź załączanie patrz czy nie będzie jakichś błędów na skrzyni czy ehr. Nic nie bezie migało. I to wszystko. Jak możesz sprawdzić wiekowy już ciągnik o raczej nie znanym przebiegu. Tylko pomiary na złączach diagnostycznych itd ale kto się na to zgodzi przy sprzedaży?

Fakt faktem, że te ciągniki a zwłaszcza przekładnie mają dobrą opinię ale też są już w wielu wypadkach wypracowane.

Kolego Hubertuss dobrze kojarzę że ty jesteś gdzieś z Wielkopolski? Jeśli tak zgodziłbyś się wiadomo nie za nic skoczyć z nami obejrzeć ten ciągnik? 

Opublikowano (edytowane)

Ja jestem z podlaskiego. A obejrzeć jak obejrzeć. Wszystkiego nie sprawdzisz choćby nie wiem ilu mechaników było grunt to się nie napalać i patrzyć chłodnym okiem. Co nie zmienia faktu, ze nawet jak oględziny wypadną dobrze i jesień przejeździ to np na wiosnę nie będzie trzeba do skrzyni zajrzeć bo się np sprzęgło któreś zacznie ślizgać lub trzeba będzie je uszczelnić  To już swój przebieg i wiek ma. 

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

Ja jestem z podlaskiego. A obejrzeć jak obejrzeć. Wszystkiego nie sprawdzisz choćby nie wiem ilu mechaników było grunt to się nie napalać i patrzyć chłodnym okiem. Co nie zmienia faktu, ze nawet jak oględziny wypadną dobrze i jesień przejeździ to np na wiosnę nie będzie trzeba do skrzyni zajrzeć bo się np sprzęgło któreś zacznie ślizgać lub trzeba będzie je uszczelnić  To już swój przebieg i wiek ma. 

A to coś pomyliłem że z Wielkopolski. Juz się nauczyłem żeby się za bardzo nie podniecać bo potem się przymyka oko na zbyt wiele mankamentów 

Opublikowano

Chyba powinna być z lewej do ziemi. To jest jeszcze dość stary silnik serii 1006.

Bo widziałem film na yt "rolnik szuka" i co prawda model 6280 i pokazane było już ta odma inaczej wygląda niż co mam w 4270 puszka i gdzieś poprowadzona 

Opublikowano

Więc po oględzinach silnik wygląda że jest w bardzo dobrym stanie, nie dymi nie kopci z odmy bez przedmuchów. Skrzynia biegi zmienia całkiem przyzwoicie może jedynie trzeba wyczuć dzwignie zmiany biegów bo nie chodzi jakoś  teraz jeszcze mam pytanie bo są zakresy tylko C i D to normalne? Włącznik wałka przerobiony ale wałek działa. Świruje obrotomierz raz pokazuje dobrze raz na wolnych obrotach pod 2 tysiące. Kiedy się odpala przekręcam kluczyk i czekam aż zgasną kontrolki normalnie większość gaśnie a po chwili na raz gaśnie D i czujnik ciśnienia w skrzyni (obok ciśnienia silnika kropla w okół trybu) to normalne? Zapala się też błąd 86. I co może oznaczać czerwona kontrolka przy potencjometrze szybkości opadania podnośnika? Oraz widziałem  zapaliła się też czerwona kontrolka wykrzyknik przy potencjometrze na chwilę a sprawdzany był bez żadnej maszyny 

Opublikowano (edytowane)

Czy ktoś wie czy można zregenerować manetkę rewersu mf 6270 chodzi mi o elektronikę. Mam problem bo nie chce mi czasami ruszyć, świeci się czerwona kontrolka w wykrzyknikem.

Poza tym maszyna fajna, ekonomiczna, trzeba wymieniać okrje i filtry.

Edytowane przez Mimi88