Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ja odpuszczam jak temperatura przy gruncie 2-3 stopnie. Chyba tylko jedna noc cieplejsza ale już w wtorek przymrozki. Można bardziej zaszkodzić jak zrobić pożytku w zbożu. 

Jak pogoda się utrzyma końcówka następnego tygodnia ma być już o wiele cieplejsza. Kolanko w jęczmieniu 0.5cm oderwane a w życie i pszenżycie dopiero się odrywa od węzła więc jest jeszcze czas na spokojnie. Nawet jak trochę w jęczmieniu ucieknie to powinno być oki. Jakiejś dużej presji grzyba też nie ma powoli pojawia się mączniak na dolnych liściach 

Opublikowano
39 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Jarek nie jest źle. Po żniwach puści się na petkusa, plus jakaś zaprawa i po 140 za kwintal jako kwalifikat😉

W tym roku nie będę miał żyta na sprzedaż bo siałem C2 hybrydy. Wiec przykro mi. Jak coś będę miał pszenżyto dwie odmiany, jęczmień ozimy dwie odmiany, pszenicę, trochę ziarna na poplony. Zapraszam.

Opublikowano

Taka rada dla Ciebie. Pamiętaj że kłamstwo ma krótkie nóżki... Ja wolę sprzedawać dobry towar i mieć co roku stałych klientów plus dużo nowych których głównie mam od starych klientów. Wiem że tego nie zrozumiesz ale mi to koło ptaka lata co myślisz i piszesz.

Opublikowano

Ja na t1 zastosuje duett na start, tylko pytanie kiedy to pryskać, kolanko jest przy samym węźle krzewienia, ale temperatury nie są rewelacyjne nocami, ale jak patrzę na pogodę to dopiero koło 15 kwietnia będzie git, od 5 do 12 kwietnia cały czas od -1 do 1 stopnia nadają, później może być lipa z pryskania, bo faza ucieknie 🫤 najlepiej chyba będzie środa/ czwartek wyjechać, poniżej wrzucam rozkład temperatury i jedno z moich pól z żytem hybrydowym stanos 😊

Screenshot_20250329-184643.png

IMG_20250327_140553080.jpg

Opublikowano
Godzinę temu, lexiflexi napisał(a):

Ja na t1 zastosuje duett na start, tylko pytanie kiedy to pryskać, kolanko jest przy samym węźle krzewienia, ale temperatury nie są rewelacyjne nocami, ale jak patrzę na pogodę to dopiero koło 15 kwietnia będzie git, od 5 do 12 kwietnia cały czas od -1 do 1 stopnia nadają, później może być lipa z pryskania, bo faza ucieknie 🫤 najlepiej chyba będzie środa/ czwartek wyjechać, poniżej wrzucam rozkład temperatury i jedno z moich pól z żytem hybrydowym stanos 😊

Screenshot_20250329-184643.png

IMG_20250327_140553080.jpg

Na Interii to nie ma co patrzeć na pogodę bo tam sprawdzalność 10% i 3 razy na dobę zmieniają 

Opublikowano
W dniu 29.03.2025 o 07:55, JarekBazydlo napisał(a):

Taka rada dla Ciebie. Pamiętaj że kłamstwo ma krótkie nóżki... Ja wolę sprzedawać dobry towar i mieć co roku stałych klientów plus dużo nowych których głównie mam od starych klientów. Wiem że tego nie zrozumiesz ale mi to koło ptaka lata co myślisz i piszesz.

Każdy tak mówi, ja też kupiłem zboże miało być po centrali, może i było ale zapierdzielilem pole stokłosa, wyczyncem ten gościu powinien lepa dostać wiedział co sprzedawał. Niby zboże na ręce czyste było ale jednak syf był. Więc jaki jest morał? Lepiej 100zl dołożyć i nie nerwowac się.

Opublikowano
27 minut temu, Wpaw napisał(a):

Każdy tak mówi, ja też kupiłem zboże miało być po centrali, może i było ale zapierdzielilem pole stokłosa, wyczyncem ten gościu powinien lepa dostać wiedział co sprzedawał. Niby zboże na ręce czyste było ale jednak syf był. Więc jaki jest morał? Lepiej 100zl dołożyć i nie nerwowac się.

To zboże było czyszczone chyba na jakieś wialni a nie ma Petkusie?

Opublikowano
13 minut temu, JarekBazydlo napisał(a):

To zboże było czyszczone chyba na jakieś wialni a nie ma Petkusie?

Może i w przetaku, miało być czyste nie było.

Opublikowano

Dlatego mówię że kłamstwo ma krótkie nóżki. Wystarczy raz coś nie tak zrobić i można stracić wielu kupców. Dlatego nie warto kombinować w tym kierunku.

Ja wczoraj szykowałem łubin dla klienta. Jutro będę szykował dla kolejnego i kończył szykować dla siebie. 

IMG20250329110548.jpg

IMG20250329110528.jpg

Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, Wpaw napisał(a):

Tylko tak samo mozesz zakupic kwalifikowany material siewny. ustawowo dopuszczone jest 0,3% obcnych nasion a nawet od 0.5%. Wiec 300-500 g obcych nasion mozesz miec w 100 kg kwalifikowanego materialu siewnego.

Nikt Ci nie zagwarantuje ze jest w 100% czyste, a tym bardziej jak kupujesz po centrali

Edytowane przez ahten
dopisek
Opublikowano
14 minut temu, ahten napisał(a):

Tylko tak samo mozesz zakupic kwalifikowany material siewny. ustawowo dopuszczone jest 0,3% obcnych nasion a nawet od 0.5%. Wiec 300-500 g obcych nasion mozesz miec w 100 kg kwalifikowanego materialu siewnego.

Nikt Ci nie zagwarantuje ze jest w 100% czyste, a tym bardziej jak kupujesz po centrali

No jak? Było napisane że czyszczone, to nie widział że rośnie mu stokłosa? Jasne takie nasiona ciężko odwiac 

Opublikowano

Nie wyobrażam sobie kupować ziarno do siewu od innego a w szczególności od nieznajomego rolnika. Jak ciężko z kasą to kupcie na hektar kwalifikat i po roku macie kilka ton własnego materiału 

Opublikowano (edytowane)

Widzę sami eksperci, nie po to było płacone za czyste do siewu żeby w domu drugi raz to odwiewać. Po prostu trafi się gnida i sprzeda gówno. Jeszcze jedna sprawa nasiona z centrali są dość drogie a zboże tanie kto umie liczyć wie o co chodzi. 

Edytowane przez Wpaw
Opublikowano

Ja ma taką dzierżawe dokładnie 1 hektar bardzo dobrej ziemi. Co roku kupuje nasiona z centrali jakieś dobrej firmy i produkuje sobie materiał siewny. Trzeba jakoś radzić w ciężkich czasach.

Opublikowano

Także zawsze coś kupuje z centrali, zawsze coś sobie zostawiam na następne siewy. Najgorsze jest to że rolnik robi w bambuko drugiego A jadą na tym samym wózku.

Opublikowano

Staram nie bawić się w jakiś handel detaliczny. Nie mam czasu i nerwów żeby czyścić, pakować w worki, odbierać telefony, wysłuchiwać tysiące pytań i jeszcze jakieś pretensje albo teksty żeby zaworkować czy nawet przywieźć pod dom. Czasami jak zostanie bo za dużo sobie zostawiłem  z tona, trzy to się ogłosze ale to ostateczność.

Opublikowano

U mnie różnie z tym bywa jak jest dobry klient to się sprzeda coś do siewu, a tak to bydło przeważnie wszystko zje, pszenicę to ludzie biorą dla kur gołębi. Od żniw sprzedałem z 10 ton pszenicy po stówce za metr i już nie mam A klienci dzwonią to znaczy znajomi okoliczni.