Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał(a):

ile ha . takiego żyta 8+ kosisz ? mi ciężko bizonem przebic 4 tony na godzine , dziś kosiłem populacje 4 + to z półtorej godziny męczyłem  ziarno suche ale słoma od dołu około 17.00 jakby rosy złapała , zabiłem beben a potem to na 3/4 hedera a i tak bęben miał ciężko kosiłem z sieczkarnią , wczoraj przenżyto  około 5-5,5 tony to 1,40 h kosiłem ha .

2 godziny hektar 

Obroty 1000-1050 schodzi do 850 nawet 

Słomę zostawiam

8 minut temu, grzegorzw1971 napisał(a):

Jaka klasa ziemi? Nawożenie? Bardzo ładny wynik, gratuluję 

Npk tylko tyle co z obornika 80t/ha 

2x250 saletry 

Regulacja raz przed kloszeniem 

Klasa ziemi 5

• Confused 1
Opublikowano
W dniu 2.08.2025 o 20:06, szymon09875 napisał(a):

2 godziny hektar 

Obroty 1000-1050 schodzi do 850 nawet 

Słomę zostawiam

Npk tylko tyle co z obornika 80t/ha 

2x250 saletry 

Regulacja raz przed kloszeniem 

Klasa ziemi 5

Wysiew ziarna wg normy podanej na worku? (Ciekawe ile by pszenicy było na tej samej ziemi i przy tym nawożeniu)

Opublikowano
12 minut temu, szymon09875 napisał(a):

2 j.s/ha 

Pszenicy nie udało mi się u mnie zrobić więcej jak 6 ton 

U mnie Ziemia 4b i 5, i teraz lepiej 8 ton żyta 550 u mnie,czy 6 pszenicy po 780 ?

Opublikowano

Raczej odradzałbym nastawianie się, że co roku będzie 8 ton żyta. 

Kwestia struktury zasiewów w gospodarstwie i miejsca w magazynie. Musisz zdecydować co Ci bardziej pasuje, bo przychód przy tych założeniach jest podobny.

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, grzegorzw1971 napisał(a):

U mnie Ziemia 4b i 5, i teraz lepiej 8 ton żyta 550 u mnie,czy 6 pszenicy po 780 ?

to już musisz wiedzieć sam. Posiej kawałek na próbę i zobacz czy Ci to pasuje. Ja wybieram żyto z tego względu że nie sprzedaje zboża, a hybrydowe żyto na pasze się nadaje bardzo dobrze, a drugi powód to słoma która jest o wiele lepsza niż z pszenicy 

Opublikowano

Najważniejsze czy na tej samej ziemi wyjdzie podobny plon. Minus żyta to cena skupu i materiał siewny,plus że nie np pH jak słabe to i tak coś będzie,żyta i siebie nie pryskam na chwasty i jest ok i jak coś to można słomę też sprzedać. Pszenica cena zawsze 150-200 więcej w skupie,ale pH musi być,i pod korzeń i chwasty pryskać i nie jest pewne czy będzie 

Opublikowano (edytowane)

Żyto f2 na tym samym polu przy tej samej ochronie i nawożeniu daje 0,5 do 1t mniejszy plon w zależności od roku i odmiany.

Testowane kilkukrotnie.

Z tym że ja o żyto dość dbam ( 2x grzyb 2x skracanie, npk jesienią podobnie jak pod pszenicę, a z wiosny koło 350 saletry.

I wówczas F1 daje srednio 8, F2 7 z groszem.

Uprawy ekstensywnej nie prowadziłem nigdy, więc nie wiem jakie będą różnice jak się zasieje na zaniedbanym i niewynawozonym polu bez ochrony przed chorobami.

Ale szczerze, jak ktoś tak chce działać, to niech się postara od zaufanego sąsiada pewne F2 i sieje to f2, bo w jego przypadku lepiej dac za materiał siewny stówę niż 5 stów.

Edytowane przez nunu85
Opublikowano

Jedna jednostka F1 plus 50 % masy żyta F1, F2 i plon wychdzi bardzo zbliżony. Od dwóch lat robiłem porównania i wychodzi bardzo zbliżony plon. Czyli jeśli jednostka siewna waży 38 kg żyta F2 dodaje 57 kg. Nie ważę mtz tylko sieje tak jak leci. W tamtym roku plon średni 8,1 tony w tym roku jeszcze nie skoszone. 

Opublikowano
W dniu 5.08.2025 o 10:05, krychu napisał(a):

Jedna jednostka F1 plus 50 % masy żyta F1, F2 i plon wychdzi bardzo zbliżony. Od dwóch lat robiłem porównania i wychodzi bardzo zbliżony plon. Czyli jeśli jednostka siewna waży 38 kg żyta F2 dodaje 57 kg. Nie ważę mtz tylko sieje tak jak leci. W tamtym roku plon średni 8,1 tony w tym roku jeszcze nie skoszone. 

U mnie zawsze drugi siew hybrydy to - 1000kg i już z 6 rok się to potwierdza, czyli jakby nie patrzeć to warto kupic materiał f1 bo jednak różnica w plonie pokrywa koszt nasion, ja jak sieje hybryde z moich nasion to daje jej 110/115kg z początku siałem 100kg ale jednak na górkach trochę obsady brakowało 

• Like 1