Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, Tomek90 napisał:

Perzu nie zwalczysz po siewie, jedynie przyhamujesz opryskiem na wiosnę co jest kosztowne i nie wiem czy ma rejestracje w życie Attribut. 

Oprysk na perz teraz na zielone liście glifosatem, 3 tyg pole nie ruszane, następnie głęboka orka. 

Będzie polowa września musisz wziąść usługę albo zagęścić glebe aby nie potopić nasion bo nie masz kiedy czekać aby gleba osiadła, druga sprawa czekając na samoczynne osiadanie gleby jest ryzyko przesuszenia gleby jesli nie popada, siew w suchą glebe ciężkie wschody i uszkodzenie ziarniakow przez szkodniki (łokaś - 2lata tak miałem i przezedzona obsada). 

Polifoska pod pług. 

Odchwaszczanie 0.35 expert met (nie wiem z jakimi chwastami masz problem jak przytulia to 0.15 diflufenikan) 

Tyle na jesień, zrobisz to, to można planować zima co wiosna. 

Tylko u nas perz po podorywce suchy. Głównie perz rumianek i miotła u nas na polu. Innych chwastów nie widzę. Czyli polifoska na głębokie oranie? Nie przed samym siewem pod kultywator z wałkami?  

Opublikowano
1 godzinę temu, Anek1492 napisał:

Czyli teraz nie dawać polifoski 6? Przed siewem? 

Wczesny siew 🤔 kujawsko-pomorskie planujemy siać koło 15 września będzie dobrze?  Na chwasty pryskać teraz czy po zasianiu zboża? 🤔 Po siewie nie zniszczy nam? 🤔 Może mógłby Pan doradzić nas w sprawie oprysku na chwasty? Co najlepiej się sprawdzi? Nie ukrywam, że pole dość mocno zachwaszczone (rumianek, miotła zbożowa oraz perz) a czytam, że to bardzo ważne by dobrze odchwascic pole 🤔 stosowany był w zeszłych latach huzar który już nie działa 🤔

Kuj-pom, jaki powiat?

Opublikowano

Siej hybryde, oprysk rób jesienią, jak juz masz npk to daj pod korzeń, choć u siebie sprawdziłem i nigdy nie daje, lepiej wychodzi dać wiosną pogłównie 

Opublikowano
1 godzinę temu, Mikua napisał:

Siej hybryde, oprysk rób jesienią, jak juz masz npk to daj pod korzeń, choć u siebie sprawdziłem i nigdy nie daje, lepiej wychodzi dać wiosną pogłównie 

To na jesień nie sypać jednak nic? 🤔 Wszystko wczesną wiosną?

Opublikowano
5 minut temu, Tomek90 napisał:

Syp, bo fosfor nie przemieszcza się w glebie, czyli jak dasz na górę i nie wymieszasz to roślina z jego nie korzysta. 

Martwi nas trochę fakt że będzie sypniete teraz np nawozem i głęboka orka nie spowoduje, że nawóz będzie za głęboko? 🤔 Czy lepiej zamiast głębokiej orki kultywator

Opublikowano
41 minut temu, Tomek90 napisał:

Syp, bo fosfor nie przemieszcza się w glebie, czyli jak dasz na górę i nie wymieszasz to roślina z jego nie korzysta. 

Jeszcze muszę Pana zapytac i się upewnić jak mogę. Expert met (środek na chwasty) spokojnie możemy zastosować jak żyto już wzejdzie tak?  Dobrze rozumiem opis z jednej ze stron tak? 

Opublikowano
12 godzin temu, Tomek90 napisał:

Rzepak siales pierwszy populacyjny czy mieszańcowy?? 

a czy on sieje w ogóle coś pierwszy raz? Nawet nigdy ojcu nie pomagał? Zaorać, zasiać, opryskać. Ewentualnie uprawić jak nie ma zestawu siewnego. Nawóz pod korzeń i odchwaścić. Wystarczy. Przy życie hybrydowym nie musisz robić jakiś dodatkowych zabiegów, pilnować terminów. Ewentualnie skrócić, i fungicydy dać. Co tam więcej potrzeba zrobić? 

12 godzin temu, Anek1492 napisał:

Po 2 tygodniach po orce sypnieny nawóz po czym zostanie zjechane kultywatorem z walkami i planujemy posiać i zabronowac.

Ja bym tyle nie czekał, bo to może być już pył kompletny. Plus dodaj wałowanie po siewie. Pożycz od kogoś jak nie masz wału. 

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, Leszy napisał:

a czy on sieje w ogóle coś pierwszy raz? Nawet nigdy ojcu nie pomagał? Zaorać, zasiać, opryskać. Ewentualnie uprawić jak nie ma zestawu siewnego. Nawóz pod korzeń i odchwaścić. Wystarczy. Przy życie hybrydowym nie musisz robić jakiś dodatkowych zabiegów, pilnować terminów. Ewentualnie skrócić, i fungicydy dać. Co tam więcej potrzeba zrobić? 

Ja bym tyle nie czekał, bo to może być już pył kompletny. Plus dodaj wałowanie po siewie. Pożycz od kogoś jak nie masz wału. 

Po siewie chcieliśmy zabronowac 🤔 delikatnie kultywatorem zjechać pole? 🤔

Edytowane przez Anek1492
Opublikowano
6 godzin temu, Anek1492 napisał:

Jeszcze muszę Pana zapytac i się upewnić jak mogę. Expert met (środek na chwasty) spokojnie możemy zastosować jak żyto już wzejdzie tak?  Dobrze rozumiem opis z jednej ze stron tak? 

Expert na szpilkę jak tylko żyto wychodzi najlepsza skuteczność. 

Dosyć tani środek na miotle, a odpowiednio stosowany jest skuteczny. Na dwuliscienne chwasty wiosna poprawka za 50zl, ale jak mocne żyto to może zagłuszy? 

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich

W tym roku przeprowadzilem sie na wioske (woj. lubelskie) i chcialbym zajac sie uprawa intensywna ale mam malo wiedzy na ten temat, mamy do dyspozycji 5ha w dwoch kawalkach kombajn bizon z056 i podstawowe maszyny uprawowe. Jak na chwile obecna ojcu wychodzi jedynie ok 2t/ha zyta ale jedyne co robi na polu to daje azot i herbicydy na chwasty a poplonow pole nie widzialo juz baaardzo dlugo. Czy wogole jest sens probowac bawic sie w poplony i sianie zyta hybrydowego przy takiej sytuacji na polu ?  

Edytowane przez mateuszy
Opublikowano (edytowane)

Kws florano czy kws berado? Ziemia mozaika  od 3a do 4b. W większości 3B i 4A. Jest kilka kwaśnych miejsc z pH ok.5. przedplon to jęczmień jary. Żyto ostatnio było z 15lat temu. Mam do zasiania ok.9 ha. Jak z nawożeniem w tych chorych czasach, bo udało mi się kupić tylko 2t polifoski 8 i 2t saletry 34 na te 9ha żyta?

Edytowane przez lobudek
Opublikowano

Mam do zasiania hektar słabego pola - około 40 arów to 6z a reszta 5b - 6. Chciałbym spróbować hybrydy. Na tak słabej glebie warto jest w nią inwestować? Z opinii przeczytanych na AF najbardziej polecaną odmianą na bardzo słabe ziemie jest KWS Serafino, ale niestety nigdzie w okolicy nie idzie go dostać. Warto decydować się na inną odmianę czy jednak zasiać populację?