Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

co będzie lepsze na usztywnienie przy nawożeniu żyta hybrydowego około 140N medax max około 0,38kg (taka dawka bo tak mi wychodzi z opakowania jak bym kupił 3kg) czy moddus 0,38l, przy założeniu że nie będę dodawał CCC ?

Opublikowano

moddus zwykły to chyba nawet dawkę ma do 0,3, ja w tamtym roku stosowałem 0,17l  i jakieś 120kg N i tylko na dołku delikatnie położyło, ale myślę ze te 0,3 powinno wystarczyć

Opublikowano
Dnia 28.03.2021 o 19:03, przemek111447 napisał:

kiedy z T1 i R1 wjezdzacie?

Dzisiaj rozcinałem żyto to już możnaby wjechać, ale pogoda na najbliższe kilka dni jest średnia.

A kosa na miotłę to oczywiście Axial, aż końcówki żyta przypala, lecz raczej bez wpływu na plon.

Opublikowano

Poradzicie jak alternatywnie poprowadzić regulacje żyta gdy fazę pierwszego kolanka prawdopodobnie przepuszczę? 
A mówię tak bo wczoraj było kilka dni za wcześnie na pryskanie dziś już się zrobiło 10-11st i będzie  się schładzać, w nocy koło zera. I taki scenariusz jak nic się nie zmieni to na conajmniej tydzień zapowiadają. 
Myślę w najbliższym możliwym terminie Moddus do 0,4l a potem drugi raz albo Medax (choc tego nigdy nie stosowałem) albo etefon. 

Mysle czy zapobiegawczo nie uciąć trochę azotu. Planowane było pod 180-190kg ale w obecnej sytuacji wolę zebrać mniej ale stojącego niż by miało się wywalić nawet z plonem tone większym. 

A może jakieś inne sugestie? Będę wdzięczny. 

Opublikowano
Dnia 1.04.2021 o 10:40, tobago napisał:

Poradzicie jak alternatywnie poprowadzić regulacje żyta gdy fazę pierwszego kolanka prawdopodobnie przepuszczę? 
A mówię tak bo wczoraj było kilka dni za wcześnie na pryskanie dziś już się zrobiło 10-11st i będzie  się schładzać, w nocy koło zera. I taki scenariusz jak nic się nie zmieni to na conajmniej tydzień zapowiadają. 
Myślę w najbliższym możliwym terminie Moddus do 0,4l a potem drugi raz albo Medax (choc tego nigdy nie stosowałem) albo etefon. 

Mysle czy zapobiegawczo nie uciąć trochę azotu. Planowane było pod 180-190kg ale w obecnej sytuacji wolę zebrać mniej ale stojącego niż by miało się wywalić nawet z plonem tone większym. 

A może jakieś inne sugestie? Będę wdzięczny. 

u mnie żyto przy 140 kg N się zamyka :) . Potem czy dam 140 czy 180 poza lżejszym portfelem nie ma różnicy w plonie , średnio zbieram 8-10 t 

Opublikowano

Patrząc na prognozy długoterminowe to kwiecień zimny szczególnie noce okolice zera lub przymrozki a właśnie u mnie można by już z herbicydem jechać czy tam u innych że skracaniem tylko co z tych zabiegów przy takich temperaturach

Opublikowano

ja jak odchwaszczałem na jesieni to 4 lata ostatnie cały czas poprawki , aż wkońcu się wkurzyłem i teraz wszystko wiosną leci axial/mustang lub puma i chwastox

Opublikowano (edytowane)

No właśnie jak wcześniej oprysk jesienią wykonywałem to trzeba było poprawki robić wiosna lub bywało tak że przez pleśń uprawa wypadała, problemów z miotła nie mam tylko dwuliścienne temu przeszedłem na wiosenny oprysk Mustangiem Forte i jestem zadowolony. Mustangiem można i w późniejszej fazie ale wolę wcześniej wykonać zabieg tylko właśnie decydują temperatura lub wiatr 

Edytowane przez Roki212
Opublikowano

To było robić jednoliścienne na jesień, to się robi wcześnie i wtedy dobra skuteczność. Teraz żyto samo zagłuszy, a to czy pleśń będzie to się nie patrzy bo tak samo może wymarznąć i co byśmy nie robili zabiegów na jesień? 

Ja w tamtym roku musiałem robić na wiosnę odchwaszczanie pierwszy raz od 10 lat to nigdy więcej. 

• Like 1
Opublikowano

zagłuszy nie zagłuszy jak opryskam np mustangiem to wiem że nawet wrazie gdzieś wyłoży małe placyki albo itp to nie robi sie tam zaraz herbapol tylko czysto jest