Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, mysza103 napisał(a):

Też mam podobnie , działka 1,72 ha , Ja obrabiam z tego 1,22 ha , a sąsiad 0,50 ha , i tak jest od co najmniej 40 lat , i odkąd istnieją dopłaty to tak jest że sąsiad pisze o dopłaty na te 0,50ha , a ja na resztę 1,22 ha , i zawsze było wszystko ok 

Dodam jeszcze ze na tą działkę ani sąsiad nie ma własności , ani ja nie mam 

Ja mam 1,2 ha a na ewniosku granica idzie na prawie połowie pola. Mi pokazuje 60 coś arów, a że niby reszta jest sąsiada. Od zawsze uprawiamy te 1,2 ha. Tak jest w akcie notarialnym, na Geoportal, tylko ewniosek ma jakieś przesunięcie tu. No i jestem w plecy już drugi czy trzeci sezon. Dopłatę za pół pola bierze dzierżawca sąsiada. A agencja ciągle coś jej nie pasuje z poprawieniem tego. W tym roku zaznaczyłem jak ma być i była w końcu kontrola krzyżowa. Jak nie poprawią to znowu zaznaczę jak ma być i przed końcem terminu składania pojadę do agencji niech sobie sprawdzają czy im teraz odpowiada bo z jakiej okazji mam obcego typa sponsorować na swoim polu 

Edytowane przez STIG13
Opublikowano

@STIG13 Wzywasz-wzywacie geodete wkopuje słupki i tworzycie nową miedzę i po temacie nieważne kto jak uprawia od lat tylko jak jest w dokumentach. A ponad pół hektara to chyba warto.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Geodeta był i jest tak jak ma być i jak każdy z nas ma w akcie notarialnym. Bo robili jakiś czas temu z pewnej firmy aktualizacje w gminie. I po tym był błąd na Geoportal. Zgłosiliśmy w gminie że jest źle, przyjechał geodeta. Zmierzył i powiedział że każdy uprawia jak ma być i poprawią. Na Geoportal jest poprawione. Agencja nie aktualizuje 

Edytowane przez STIG13
Opublikowano

po lewej stronie w aplikacji ewniosek masz LPIS ,tam masz wszystkie dane działek itp. jeśli coś jest źle trzeba to opisać i zgłosić przez tą właśnie zakładkę ,masz obowiązek to przejrzeć i zaktualizować dane do zgłaszanych działek ,

Opublikowano

I to zrobiłem. Zaznaczyłem, dodałem opisałem rozbieżności. Potem był telefon że coś tam im nie pasuje i żeby to usunąć z wniosku i sobie zaznaczyć te pół pola. Dlatego w tym roku chcę zrobić to samo ale wcześniej i pojechać żeby sobie sprawdzili. 

Opublikowano
1 godzinę temu, STIG13 napisał(a):

Ja mam 1,2 ha a na ewniosku granica idzie na prawie połowie pola. Mi pokazuje 60 coś arów, a że niby reszta jest sąsiada. Od zawsze uprawiamy te 1,2 ha. Tak jest w akcie notarialnym, na Geoportal, tylko ewniosek ma jakieś przesunięcie tu. No i jestem w plecy już drugi czy trzeci sezon. Dopłatę za pół pola bierze dzierżawca sąsiada. A agencja ciągle coś jej nie pasuje z poprawieniem tego. W tym roku zaznaczyłem jak ma być i była w końcu kontrola krzyżowa. Jak nie poprawią to znowu zaznaczę jak ma być i przed końcem terminu składania pojadę do agencji niech sobie sprawdzają czy im teraz odpowiada bo z jakiej okazji mam obcego typa sponsorować na swoim polu 

No i tak trzeba robić , niech przyjezdżają i robią kontrole krzyżową , masz papiery że to twoje , uprawiasz to co w papierach , ewentualnie jak coś będą chcieli ucinać to się odwołać i niech sobie geodetę sprowadzają i mierzą na swój koszt

Opublikowano (edytowane)

4 godziny temu, onRolnik napisał(a):

zrobili cię w balona bo muszą to zweryfikować i rozpatrzyć takie zgłoszenie , lecą w kulki bo im się nie chce 

też w tym roku zgłosiłem takie rozbieżności i w decyzji przyszło że łąka jest poza mko mimo że  jest użytkowana ... i zero dopłat do tej działki , może kos wie jak się odwołać by daną działkę przywrócili do mko ?

Edytowane przez jan88
Opublikowano
karol19920 napisał:

Poplony można likwidować po 15 lutego?

poplony mogłeś likwidować po 15 października. Międzyplony ozime po 15 lutym

Też czekałem żeby je zlikwidować, ale od wczoraj -7°C. I takie prognozy na najbliższe 2 tygodnie😬

Opublikowano
W dniu 9.02.2025 o 13:18, mysza103 napisał(a):

O czym piszesz? i jakie jeszcze dodatkowe szkolenia mają być 

kurs ze stosowania ŚOR metodą fumigacji - ponoć w zachodniopomorskim PIORIN ma do sprawdzenie ponad 2000 podmiotów (firmy i osoby prywatne), kóre nabyły fosforek glinu, czy mają takie zaświadczenie. 

Opublikowano
W dniu 9.02.2025 o 13:18, mysza103 napisał(a):

O czym piszesz? i jakie jeszcze dodatkowe szkolenia mają być 

Jeśli nie stosujesz tego środka to nie musisz mieć dodatkowego szkolenia (metodą fumigacji) mi powiedzieli koszt 350 zł to szkolenie ,a koledzy tu piszą że 500 zł 

IMG_20250211_164946~2.jpg

Opublikowano

Patrzcie, organizacje ekologiczne które zjadły zęby na na szantażach i wyłudzaniu miliardów euro i dolarów, zarzucają rolnikom wyłudzanie🤣🤣🤣

https://www.topagrar.pl/articles/aktualnosci/ekolodzy-rolnicy-wyludzaja-miliardy-euro-na-ekoschematy-2526958

Opublikowano
1 godzinę temu, ziomster napisał(a):

kurs ze stosowania ŚOR metodą fumigacji - ponoć w zachodniopomorskim PIORIN ma do sprawdzenie ponad 2000 podmiotów (firmy i osoby prywatne), kóre nabyły fosforek glinu, czy mają takie zaświadczenie. 

1 godzinę temu, Azor07 napisał(a):

Jeśli nie stosujesz tego środka to nie musisz mieć dodatkowego szkolenia (metodą fumigacji) mi powiedzieli koszt 350 zł to szkolenie ,a koledzy tu piszą że 500 zł 

A , no to normalne szkolenie metodą fumigacji , bo tu wcześniej było pisane że szkolenie samo nie wystarczy 

Opublikowano

strumień kasy zasili budżet państwa. ja juz gadkę mam ułożoną, na gospo w tygodniu siedzi tylko teściowa - już poinstruowana co ma robić i mówić jak przyjdą "niezapowiedziani".

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano
15 godzin temu, mysza103 napisał(a):

A , no to normalne szkolenie metodą fumigacji , bo tu wcześniej było pisane że szkolenie samo nie wystarczy 

chodziło pewnie o szkolenie ze stosowania ŚOR przy użyciu sprzętu naziemnego (popularnie zwane chemizacyjnym) - ono nie wystarczy