Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Chciałbym (prawdopodobnie dopiero w przyszłym roku) pobudować mały magazyn na zboże. Wymiary budynku mniej więcej 6x14, niestety ilość miejsca mnie ogranicza. 

Może jest ktoś kto ostatnio coś budował? Jak to wygląda od strony prawnej, wystarczy zgłosić przed budową w gminie?  Jak jest z odległością od sąsiedniej działki? Z tego co wyczytałem to 3m jeśli nie będę miał okien,czy jest możliwość żeby to obejść np. za zgodą sąsiada? 

Z jakimi wydatkami się liczyć na materiał? 

Opublikowano (edytowane)

Jeżeli dasz słupy w środku tak żeby rozpiętość nie była wiekszaa niż 6m nie wyższy niż 6m to nie potrzebujesz nawet zgłoszenia , do 150 m kwadratowych bez zgłoszenia ani pozwolenia przy powyższych wymaganiach dla gosp. rolnych, co do granicy toi powiedzieli że nie ma ograniczeń aby woda z dachu do sąsiada się nie lała

Edytowane przez JD1052
Opublikowano

Tak z tą rozpiętością masz rację, doczytałem teraz. I tak pewnie zechcę to podzielić na trzy oddzielne części i w środku będą ściany więc to nie problem. Wysokość jest do 7m więc tutaj też problemu nie będzie. Tylko ta odległość od granicy mnie zastanawia. Skąd masz takie informacje że może być w granicy?

Chyba dalej najtańszą opcją są pustaki i wykonanie jak najwięcej we własnym zakresie? Opłaca się w ogóle teraz materiał na dach ciąć ze swojego drewna?

Opublikowano

6x 24m . Hala 22000 z transportem. W założeniu tylko blacha na dachu. Montaż przez firmę. Powinno w 55-60tys zamknąć. Może mniej. Dokładnie nie wyliczę bo robią jeszcze kilka innych pierdół

20240305_162801.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał:

6x 24m . Hala 22000 z transportem. W założeniu tylko blacha na dachu. Montaż przez firmę. Powinno w 55-60tys zamknąć. Może mniej. Dokładnie nie wyliczę bo robią jeszcze kilka innych pierdół

Żadnych zgłoszeń nie trzeba? Po prostu jak chcę to stawiam?

Opublikowano

W świetle przepisów nie.

Ale ja poszedłem do kierownika wydziału budowy podpytać co i jak,  a że akurat kończę urzędowo ostatnią budowę to powiedział bym przyniósł mapę, 

Nakreślił rzut budynku, podpisał na czerwono formułkę -

Budowa wiaty związanej z produkcją rolną o powierzchni zabudowy do 150m², przy rozpiętości konstrukcji 6,0m i wysokości do 7m, na dz. ew. nr... zwolniona z wydania pozwolenia na budowę, bądź zgłoszenia.

Data pieczęć podpis.

Potrzebne to nie jest, ale jak mam to śpię spokojniej.

Tylkk tu mowa w temacie o ścianach z pustaka.

Lepiej zapytać lub doczytać jak tam jest z fundamentem,  i coć mi się zdaje że tam mogą być 3 ściany 

Nie zagłębiałem się w szczegóły bo mi tylko dach potrzebny. I nie łączę dwóch istniejących budynków fizycznie, choć dachy będzie pod dach wchodził.

6 godzin temu, Bartek933 napisał:

Ja zaczynam budowę,pozwolenie z 2021r i nie było żadnej opcji żeby budowac w granicy 

Z ciekawości zapytam - nie przeterminowało Ci się to pozwolenie?

Jest przepis określający termin rozpoczęcia budowy. Po przekroczeniu procedura od nowa.

Tylko nie pamiętam czy to było 2 lata czy 5 lat...

Opublikowano

W gminie spraw budowlanych się nie załatwia tylko w wydziale budownictwa i jeszcze trzeba pamiętać o naniesieniu budynku na mapę po skończonej budowie i pozwolenie na użytkowanie także bez geodety się nie obędzie

Opublikowano
Agrest napisał:

20240305_162801.jpg

też miałem zamawiać ale sam będę konstrukcje spawal z ipe 160.

Opublikowano

To już konkretny materiał.

Jaka rozpiętość? Z kratownicą?

Opublikowano
Dnia 18.03.2024 o 05:25, Agrest napisał:

W świetle przepisów nie.

Ale ja poszedłem do kierownika wydziału budowy podpytać co i jak,  a że akurat kończę urzędowo ostatnią budowę to powiedział bym przyniósł mapę, 

Nakreślił rzut budynku, podpisał na czerwono formułkę -

Budowa wiaty związanej z produkcją rolną o powierzchni zabudowy do 150m², przy rozpiętości konstrukcji 6,0m i wysokości do 7m, na dz. ew. nr... zwolniona z wydania pozwolenia na budowę, bądź zgłoszenia.

Data pieczęć podpis.

Potrzebne to nie jest, ale jak mam to śpię spokojniej.

Tylkk tu mowa w temacie o ścianach z pustaka.

Lepiej zapytać lub doczytać jak tam jest z fundamentem,  i coć mi się zdaje że tam mogą być 3 ściany 

Nie zagłębiałem się w szczegóły bo mi tylko dach potrzebny. I nie łączę dwóch istniejących budynków fizycznie, choć dachy będzie pod dach wchodził.

Z ciekawości zapytam - nie przeterminowało Ci się to pozwolenie?

Jest przepis określający termin rozpoczęcia budowy. Po przekroczeniu procedura od nowa.

Tylko nie pamiętam czy to było 2 lata czy 5 lat...

W ciągu dwóch lat musi rozpocząć budowę. Czyli najlepiej podbić dziennik budowy w PIMBie 

Opublikowano

dzwoniłem do wydziału budownictwa w starostwie zapytać o ten budynek gospodarczy to mi Pani powiedziała 

że nic nie trzeba tylko po wybudowaniu zrobić inwentaryzację geodezyjną i nanieść na mapkę.

Opublikowano

Chciałbym zbudować trochę większy jednospadowy garaż na samochód o wymiarach 5,6x9,6m. wysokość 5m. Garaż ten będzie przylegał do istniejącego garażu też jednospadowego. Mam możliwość chyba taniego wypożyczenia metalowych szalunków - koszt z blachami ustalającymi szerokość to ok. 800zł. 

Jeden znajomy wisi mi przysługę więc razem zestawilibyśmy te szalunki potem gruszka z pompą, konstrukcja dachu drewniana.

Potrzebowałbym tylko porady jaka grubość muru i jakie zbrojenie - znajdę gdzieś w internecie dokumentację wykonawczą takiego budynku tj. muru/zbrojenia?

Opublikowano

Witam. Podjąłem decyzję o budowie hali łukowej na magazyn zbożowy oraz ewentualnie maszyny. Hala będzie o wymiarach 18x30x7 całość pokryta blacha. Prawdopodobnie będzie ustawiona na żelbetowy murze oporowym o wysokości 2m. Troszkę zwlekalem z decyzją i dopiero teraz złożyłem pierwsze dokumenty o pozwolenie na budowę. Z racji tego że zależy mi na czasie aby zakończyć budowę przed tegorocznym żniwami a czekając za pozwoleniem jest to mało prawdopodobne pomyślałem czy nie mógł bym zacząć budowy tego obiektu na zgłoszenie a przed upływem 180 dni miał bym już pozwolenie. Czy ktoś już przerabiał taki temat z stawianiem hali na murze oporowym? Co napisać w zgłoszeniu budowy? Za wszelkie sugestie będę wdzięczny. 

Opublikowano

Masz już  warunki zabudowy?

Pozwolenie na budowę w takim wypadku do 3 miesięcy.

Ja na dwa budynki pozwolenie dostałem tuż po zakończeniu lub tuż przed końcem budowy.

Kwestią czy masz sąsiedztwo i jakie

Opublikowano (edytowane)

Właśnie czekam za warunkami zabudowy. Ale to tylko formalność. W ciągu miesiąca powinny być. Co do sąsiedztwa to w najbliższym nie ma problemu a pozostali "sąsiedzi" mieszkający u mnie w okolicy to różnie to może być. Dlatego wolał bym zacząć budowę na zgłoszenie a nie całkowicie na partyzanta że jakoś to będzie. Firme co będzie stawiała konstrukcje nic nie interesuje czy jest pozwolenie czy nie. Wskazuje miejsce gdzie ma stać i tam stawiają. A pracę betonowe to nie będzie problemu żeby robili ewentualnie bez. Tylko wiadomo wszystko na moją odpowiedzialność 

Edytowane przez koyack