Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wymienilem filtr oleju baka na wymienny i mam problem z duzym cisnieniem oleju , podobno trzeba zmienic tez zawor cisnienia oleju na pompie i pytanie mam zwyczajnie kupic nowy czy do filtra wymiennego powinien byc inny ? Rozbieralem stary zawor ale brak tam podkladek wiec zbytnio nie mam jak zmniejszyc tego cisnienia na starym zaworze .

Opublikowano
57 minut temu, skarpetahanzo napisał:

Własnie a ten zawor hylmeta wyglada inaczej jest krotki , to jest specjalnie pod wymienne filtry zrobiony zawor ?

Bąk musi mieć wyzsze ciśnienie żeby dobrze działał.

Przy puszkowym nie ma strat i masz wysokie.

Ja bym wolał bąka zostawić.

Opublikowano
9 minut temu, jacus napisał:

manometr jest dobry czy indyjski ??

wlasnie wstalem wiec moge sie mylic-ale to nie dokladajac podkladek zmniejsza sie cisnienie ??

Raczej dobry przy baku bylo 4 bary a teraz trudno powiedziec skale mam do 6 i tak wskazowka pokazuje na rozgrzanym ani drgnie , a co do podkladek widzialem posty gdzie pisali ze dajac podkladki zwieksza sie cisnienie wlasnie 

Opublikowano

a olej jaki jest ?? 6 na rozgrzanym to za duzo..

mialem juz robic remont 60 ale cos mnie tchnelo i zalozylem na chwile stary polski manometr...z 0,5 zrobilo sie nagle 4..temu pisze o sklepowych  manometrach..

jutro sprawdze. nie bede wyrokowal ale wydaje mi sie ze sie doklada. nie chce mi sie sprawdzac ide znowu spac 😂.

tam jest trzpien i sprezyna ktora go dociska do gladzi, jesli pokrywa jest dalej to sprezyna jest slabiej sciskana..

mam pare zaworow ,jutro zobacze czy maja podkaldki, tez mialem kiedys baka..

Opublikowano

to zalezy czy podkladke dajesz pod sprezyne czy w obudowe..

kupowanie nowego zaworu to zostaw na koniec- mam pare zbednych w garazu ..to ostatnia rzecz ktora sie moze zepsuc.

Opublikowano

Czyli podkladke mam dac pod zawór na obudowie tak by oddalic zawór troche, dobrze rozumie? Pisalem tez do agrozeto i odpisali mi ze nowy zawor ale ten od 3 cylindrowego zetora 52 mam założyć 

Opublikowano

ten zawor ktory wczoraj ogladalem to od innego ciagnika byl 😂 tam mozna tak regulowac .

znalazlem od zetora-ale tylko obudowe, wiec nie wiem czy tam byla jakas podkladka czy nie.

rzeczywiscie zawor od 52 jest inny-jaka roznica to nie wiem ,ale jesli pompa jest taka sama  jak 4 cylindrowym a smarowania troche mnie to musi byc na mniejsze cisnienie ,

w kaliszu sie znaja bardzo dobre wiec tak zrob..koszt chyba nie jest duzy.

czy podlozenie podkladki pod zawor cos by dalo ?? trzeba by to dokladnie sprawdzic- gdzie trzpien blokuje przeplyw oleju..

Opublikowano
Dnia 12.02.2024 o 15:22, skarpetahanzo napisał:

Witam wymienilem filtr oleju baka na wymienny i mam problem z duzym cisnieniem oleju , podobno trzeba zmienic tez zawor cisnienia oleju na pompie i pytanie mam zwyczajnie kupic nowy czy do filtra wymiennego powinien byc inny ? Rozbieralem stary zawor ale brak tam podkladek wiec zbytnio nie mam jak zmniejszyc tego cisnienia na starym zaworze .

Kupić musisz nowy przerabiałem ten temat kilka lat temu, zawór kosztował 130 zł . Na zaworze od bąka ciśnienie 7  na gorącym . Po wymianie 6 na zimnym 5 na gorącym 2,5 na wolnych ok 550 obrotów 

Opublikowano
7 minut temu, Damianek20 napisał:

Kupić musisz nowy przerabiałem ten temat kilka lat temu, zawór kosztował 130 zł . Na zaworze od bąka ciśnienie 7  na gorącym . Po wymianie 6 na zimnym 5 na gorącym 2,5 na wolnych ok 550 obrotów 

Ok ale ten zawor kupowales taki jak daja do zetora 52-- ten na 3 cylindry ?Agrozeto napisali mi ze mam kupic z takimi numerami katalogowymi 52030710. Bo kupno zaworu takiego samego na 4 cylindry jak mam teraz jest chyba bez sensu 

Opublikowano

Zawór trzeba do filtra PP dlatego mówią o  zaworze do 5211, bo jest najbardziej rozpoznawalny z wymianą filtrów, zawór taki jest ustawiony na odpowiednie ciśnienie i nie ma znaczenia czy będzie w 3 czy 4cylindrowym silniku.

7 godzin temu, jacus napisał:

rzeczywiscie zawor od 52 jest inny-jaka roznica to nie wiem ,ale jesli pompa jest taka sama  jak 4 cylindrowym a smarowania troche mnie to musi byc na mniejsze cisnienie ,

ty jezdeś jednak mundry.  :P   xD  🙆‍♂️

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, skarpetahanzo napisał:

Ok ale ten zawor kupowales taki jak daja do zetora 52-- ten na 3 cylindry ?Agrozeto napisali mi ze mam kupic z takimi numerami katalogowymi 52030710. Bo kupno zaworu takiego samego na 4 cylindry jak mam teraz jest chyba bez sensu 

Ja kupowałem do 7211 przystawkę i do niej dali mi zawór . Do 5211 inny jest filtr i może być inny zawór ale nie musi,  ale w sklepie powinni wiedzieć jaki ci dać do tego filtra 

Edytowane przez Damianek20
Opublikowano
11 godzin temu, Bialy8011 napisał:

A czemu bąka wyrzuciłeś? 

Zaczynal tracic cisnienie , prawdopodobnie jest wyrobiony juz ma swoje lata 

1 godzinę temu, Damianek20 napisał:

Ja kupowałem do 7211 przystawkę i do niej dali mi zawór . Do 5211 inny jest filtr i może być inny zawór ale nie musi,  ale w sklepie powinni wiedzieć jaki ci dać do tego filtra 

Hmm nie wiem zamówiłem jest z ten co daja do 52 patrząc na internecie sa 2 zawory z innymi numerami katalogowymi ten od 52 co jest dawany w zestawie z filtrem i orginal do 4 cyl co ma np 6245 . Jak pisalem do mizara o ten z 52 to odpisali ze zmniejszy cisnienie nic nie pisali ze nie bedzie pasowac ,zobaczymy jak przyjdzie.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Damianek20 napisał:

Na jakiej podstawie sądzisz że jest inny filtr PP do 5211? inna jest tylko przystawka, a zawór tak samo zakręca się przy pompie jak ma 7211, z tym że 7211 do bąka miał zawór ustawiony na większe ciśnienie i to wszystko.

Edytowane przez Desperado
Opublikowano
5 minut temu, Desperado napisał:

Na jakiej podstawie sądzisz że jest inny filtr PP do 5211? inna jest tylko przystawka, a zawór tak samo zakręca się przy pompie jak ma 7211, z tym że 7211 do bąka miał zawór ustawiony na większe ciśnienie i to wszystko.

Chodziło mi bardziej o przystawkę filtr tu czy tu nie ma znaczenia jeżeli chodzi o ciśnienie jakiej jest budowy . 

13 minut temu, skarpetahanzo napisał:

Zaczynal tracic cisnienie , prawdopodobnie jest wyrobiony juz ma swoje lata 

Hmm nie wiem zamówiłem jest z ten co daja do 52 patrząc na internecie sa 2 zawory z innymi numerami katalogowymi ten od 52 co jest dawany w zestawie z filtrem i orginal do 4 cyl co ma np 6245 . Jak pisalem do mizara o ten z 52 to odpisali ze zmniejszy cisnienie nic nie pisali ze nie bedzie pasowac ,zobaczymy jak przyjdzie.

Gdzieś na necie może na czeskiej stronie widziałem że mieli nowego bąka za ponad 550 zł tyle że ja już miałem kupione wszystko i przepadło 

A to że padł bak to ciągnik pociągną syf i to jest główną przyczyną konieczności wymiany. Poprzedni właściciel tak załatwił mój ciągnik az panewka była obrobiona . Było z nim przebojów 3 miesięce zanim się ogarnęło temat .