Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiem, że temat wałkowany wielokrotnie ale mam kilka pytań a odpowiedzi nie znajduję. Otóż: wyczytałem, że stary olej można wypchnąć sprężonym powietrzem i teraz pytanie w jaki sposób?
Rozbieranie całego układu odpada. Jedynie co pozostaje to czyszczenie za pomocą układu ciągnika ale to strata kilku albo nawet kilkunastu litrów oleju a tani on nie jest. Wpadłem więc na pomysł aby wstępnie wydmuchać układ sprężonym powietrzem a następnie podłączyć pod ciągnik i wypłukać resztę.

• Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, robert1226 napisał:

No i co teraz do nagrody Nobla cie zgłosić  czy co, ??

Nie wiem co wnosi ten komentarz ale ok. Nie ma żadnej odpowiedzi na zadane pytanie. Brak jakiejkolwiek merytorycznej treści. Zadałem pytanie. Rozumiem wyrazić krytyczną opinię i zaproponować coś od siebie ale to... sory.  

Opublikowano

Według tego co gdzieś przeczytałem w necie to ludzie podpinali sprężarkę pod jeden przewód a drugi (powrotny) rozkręcali (w sensie odkręcali złącze). Podobno powietrze wypychało olej i po sprawie. Nie wydaje mi się to aż tak proste bo pewnie po drodze jest gdzieś jakiś zawór i powietrze sobie z nim rady nie da (nigdy przyczepy nie rozbierałem bo nigdy nie byto takiej konieczności). Gdzieś w necie lata temu widziałem jak koleś czyścił układ tylko za pomocą przepływu i wydaje mi się, że to słaby pomysł. 

Opublikowano

Wiesz jak wygląda przyczepa? Gdzie masz w niej przewód powrotny oleju? Odkręcasz normalnie przewód przy siłowniku i wtyczkę, zlewasz olej do pojemnika. Przedmuchujesz ropownicą.

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, jaco512 napisał:

Wiesz jak wygląda przyczepa? Gdzie masz w niej przewód powrotny oleju? Odkręcasz normalnie przewód przy siłowniku i wtyczkę, zlewasz olej do pojemnika. Przedmuchujesz ropownicą.

Wiem jak wygląda przyczepa i to co napisałem chyba dość jasno na to wskazuje. Jak uda mi się znaleźć ten film to zamieszczę. Tam właśnie jest taki tutorial i użyte przeze mnie sformułowania padały w filmie. Zupełnie mi to nie grało ale stwierdziłem, jeśli ktoś publikuje coś takiego i ludzie piszą w komentach: "dzięki, za***isty film..."; "też tak robiłem..."  to człowiek się zaczyna zastanawiać i zadawać pytania. Na początku oczywiste było dla mnie, żeby to rozkręcić i wyczyścić ale takie opcji nie mam i nagle wpada taki jedne z drugim cały na biało i wrzuca film. Oczywiście film jest fatalnej jakości. Połowa to zdjęcia i dziwne opisy ale stwierdziłem, że skoro ktoś to robi to musi to działać. 

Opublikowano
24 minuty temu, Clark napisał:

Według tego co gdzieś przeczytałem w necie to ludzie podpinali sprężarkę pod jeden przewód a drugi (powrotny) rozkręcali (w sensie odkręcali złącze). Podobno powietrze wypychało olej i po sprawie. Nie wydaje mi się to aż tak proste bo pewnie po drodze jest gdzieś jakiś zawór i powietrze sobie z nim rady nie da (nigdy przyczepy nie rozbierałem bo nigdy nie byto takiej konieczności). Gdzieś w necie lata temu widziałem jak koleś czyścił układ tylko za pomocą przepływu i wydaje mi się, że to słaby pomysł. 

Opublikowano
7 minut temu, Clark napisał:

Wiem jak wygląda przyczepa i to co napisałem chyba dość jasno na to wskazuje. Jak uda mi się znaleźć ten film to zamieszczę. Tam właśnie jest taki tutorial i użyte przeze mnie sformułowania padały w filmie. Zupełnie mi to nie grało ale stwierdziłem, jeśli ktoś publikuje coś takiego i ludzie piszą w komentach: "dzięki, za***isty film..."; "też tak robiłem..."  to człowiek się zaczyna zastanawiać i zadawać pytania. Na początku oczywiste było dla mnie, żeby to rozkręcić i wyczyścić ale takie opcji nie mam i nagle wpada taki jedne z drugim cały na biało i wrzuca film. Oczywiście film jest fatalnej jakości. Połowa to zdjęcia i dziwne opisy ale stwierdziłem, że skoro ktoś to robi to musi to działać. 

To co opisałeś to dla siłownika 2 strojnego działania w w przyczepie najczęściej są jednostronnego 

Opublikowano

@Clark ta przyczepa to nowy nabytek?

Jak chcesz się pozbyć starego oleju z układu hydraulicznego przyczepy, to podłącz hydraulikę zewnętrzną traktora do przyczepy. Następnie podnieś pakę do góry i opuść (czynność możesz powtórzyć kilka razy). Olej z traktora wymiesza się z tym z przyczepy i problem ze starym olejem w przyczepie się rozwiąże🤷‍♂️

O syfie w siłownikach wspomniał kolega wyżej☝️    

Opublikowano
32 minuty temu, superfarmer02 napisał:

W przyczepie jak jest siłownik jednostronny to bym zrobił po januszowemu 🤭 podnieść przyczepę podeprzeć pakę jakimś turem czy czymś podobnym. Odkręcić złączkę i pomału opuszczać 

Lepiej już podnieś przyczepę , i popuścić deko wąż przy siłowniku , i olej sobie sam zleci z siłownika na spokojnie , a w węzach już będzie czysty , taki jak w ciągniku , a nie kombinować z turem

Opublikowano
1 minutę temu, superfarmer02 napisał:

No też można tyle że przez ciśnienie może być ciężko odkręcić złączkę 

Jaką złączkę ? przy siłowniku masz raczej skręcane , a nie na szybkozłączki , więc delikatnie kluczem popuszczasz aż olej zacznie spływać powoli , Jak byś miał na szybkozłączkę i wyrwał ją przy podniesionej przyczepie , to albo by tam kogoś zabiło , albo przyczepa by ucierpiała jak by spadła w chwili z wysokości , nie mówiąc już że ten kto taką złączkę by rozpinał to by był upierdolony olejem na maxa

Opublikowano
48 minut temu, bergman31 napisał:

@Clark ta przyczepa to nowy nabytek?

Jak chcesz się pozbyć starego oleju z układu hydraulicznego przyczepy, to podłącz hydraulikę zewnętrzną traktora do przyczepy. Następnie podnieś pakę do góry i opuść (czynność możesz powtórzyć kilka razy). Olej z traktora wymiesza się z tym z przyczepy i problem ze starym olejem w przyczepie się rozwiąże🤷‍♂️

O syfie w siłownikach wspomniał kolega wyżej☝️    

już wiem dlaczego przyczep się nie pożycza i dlaczego nie można ufać dosłownie nikomu. Więcej pisać chyba nie muszę. Dodam tylko, że jak zmieszam to co jest teraz w przyczepie z tym co jest w ciągniku to prawdopodobnie zakończę przygodę z rolnictwem.

45 minut temu, bergman31 napisał:

@Clark chłopie masz ponad 40 lat i szukasz w Internecie sposobów na wyczyszczenie układu hydraulicznego w przyczepie🤦‍♂️

Wiesz nie każdy się urodził na przyczepie typu Autosan. Wiem, że to ogromny sprawdzian dla wyobraźni ale są też ludzie, którzy przez większość, życia robili coś zupełnie innego niż rozkręcanie przyczep. 

Opublikowano
2 godziny temu, Clark napisał:

Nie wiem co wnosi ten komentarz ale ok. Nie ma żadnej odpowiedzi na zadane pytanie. Brak jakiejkolwiek merytorycznej treści. Zadałem pytanie. Rozumiem wyrazić krytyczną opinię i zaproponować coś od siebie ale to... sory.  

Tyle wnosi ten komentarz ile wnosi twój temat , bo z takiej głupoty robić halo i aż temat zakładać to sam się narzuca by coś od parady napisać , albo jaki problem taka odpowiedź.

• Like 2
Opublikowano
54 minuty temu, superfarmer02 napisał:

No tak tam też można tyle.ze trzeba by jeszcze zlać z przewodu a tak to by pewnie wszystko zeszło tyle że trzeba by czymś podeprzeć pakę żeby powoli opadała 

Po co będziesz zlewał z węży ? w wężach logiczne że będzie tylko ten olej ten, który jest w ciągniku , a ten którego chcemy się pozbyć jest pchnięty w siłownik , więc spóścić wówczas z samego siłownika , i już mamy jednolity olej taki jak w ciągniku . 

Opublikowano
19 minut temu, Clark napisał:

Dodam tylko, że jak zmieszam to co jest teraz w przyczepie z tym co jest w ciągniku to prawdopodobnie zakończę przygodę z rolnictwem.

😁

Generalnie oleje o takiej samej klasie są mieszalne, po drugie tego oleju w złożonym siłowniku i przewodzie dużo nie ma. Nic spektakularnego nie powinno się stać, najwyżej pogorszą się właściwości oleju. 

Opublikowano
1 minutę temu, robert1226 napisał:

Tyle wnosi ten komentarz ile wnosi twój temat , bo z takiej głupoty robić halo i aż temat zakładać to sam się narzuca by coś od parady napisać , albo jaki problem taka odpowiedź.

I tu się będziemy pięknie różnić bo jak widać pomysłów jest tyle ilu komentujących. Ja prawdopodobnie i tak wybiorę coś pomiędzy. Uwierz mi na słowo, są na tym świecie ludzie co nie za bardzo wiedzą jak się za taki temat zabrać a jak może zauważyłeś, wspomniałem o tym, że w necie można znaleźć przedziwne informacje, począwszy od takich, że jeden ciągnik i jedna przyczepa od nowości i nie ma opcji inaczej aż po takie, że właściwie to po co się pierdzielić i można spokojnie każdy olej mieszać.