Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, rbit napisał:

Jaki nawóz fosforowy wczesną wiosną  najlepszy na trawy do późniejszego koszenia dla krów mlecznych: Amofoska, Siarczan Amonu, Polifoska czy jakieś inne może? Latem na podsianie drugiego pokosu czy pastwiska daję saletrę lub saletrzak.

Polidap lub wschodni zamiennik 

Opublikowano
5 godzin temu, Uziu92 napisał:

w tym sezonie biorąc pod uwagę cenę saletrzaka i saletry to można powiedzieć że lepiej wychodzi saletrzak za kilogram czystego azotu + jeszcze jest w nim jakiś tam magnez i wapń gratis.

Wszystko zależy od ceny zakupu, u mnie saletrzak 1700, saletra 1900, to saletra trochę taniej wygląda

4 godziny temu, Tomek90 napisał:

A jak niema wilgoci to będzie leżał i leżał bo z rosy to on się nie rozpuści 😅

Na wisonę raczej wilgoci jest, w tamtym roku canvil rozsiany jednego dnia, na drugi została sama otoczka, azot już się rozpuścił, ale z daleka wyglądało jakbycały nawóz leżał nierozpuszczony

Opublikowano
4 godziny temu, rbit napisał:

Jaki nawóz fosforowy wczesną wiosną  najlepszy na trawy do późniejszego koszenia dla krów Siarczan Amonu, jakieś inne może? Latem na podsianie drugiego pokosu czy pastwiska daję saletrę lub saletrzak.

Skąd w tym siarczanie fosfor?

Opublikowano
8 godzin temu, Tomek90 napisał:

A jak niema wilgoci to będzie leżał i leżał bo z rosy to on się nie rozpuści 😅

Wilgoci to akurat mamy aż za nadto 😁

Opublikowano
5 minut temu, skywalker89 napisał:

Ja tydzien temu waliłem bez przymrozku, góry doliny, wszędzie bezproblemowo 

ja w poniedziałek z przymrozkiem rzepak poszedł gładko wjechałem w pszenice zrobiłem parę kolein i odpuściłem szkoda ryć koleiny :P 

Opublikowano
23 godziny temu, Tomek90 napisał:

OD TEJ FIRMY NIC NIE BIERZEMY.  Dlaczego z nimi rozmawiasz?? 

Słuchaj dadzą np 100zl taniej niż inni cenę i ludzie zmienia zdanie 🤣🤣🤣

• Like 3
Opublikowano
9 godzin temu, korasss napisał:

Słuchaj dadzą np 100zl taniej niż inni cenę i ludzie zmienia zdanie 🤣🤣🤣

to trzeba poczekać aż dadzą 500 taniej

10 godzin temu, Tomek90 napisał:

Nie wszędzie, niektórzy jeżdżą po ścieżkach ze nawet protektor nie oblepiony. 

siałeś już coś

u mnie są miejsca że wjadę ale już nie wyjadę, czekam chyba tych mrozów nocnych w marcu co ma przez tydzień temp -6

Opublikowano

Co to znaczy że amofoska ma tylko 1/3 część rozpuszczalną w roztworze cytrynianu amonu i wodzie, a 2/3 w kwasach, czyli niedostępne? To jeśli rozsieje na łakach np. Amofoskę 4-16-18 to rozpuści się tylko 1/3 część granulatu?

Opublikowano

Rozsiewał ktoś saletre z kazachstanu, ten KAZazot? Jak to wychodzi w porównaniu z azotami krajowymi? jest to warte uwagi czy lepiej omijać?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v