Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 minut temu, Agrest napisał(a):

Na tych z poziomem wiarygodności górala i jego bólu w krzyżu🤣

Na Interia. 

Ale i w grudniu miało być mokro, a nakapało 14mm. Styczeń ma dać jeszcze mniej

Na Interi to dwa razy na dzień się zmienia. Miał być od 6 stycznia do początku lutego mroz a teraz już tylko parę dni lekkiego mrozu i opady mocno zredukowane 

Opublikowano
3 minuty temu, Soltys85 napisał(a):

Po ile macie saletrę amonowa bo mi stały dostawca 1710 brutto krzyczy.

1650

1 minutę temu, galan99 napisał(a):

Ile 1710 zł .

To gdzie był jak była po 1420 zł brutto .

U mnie przez ostatni rok nie było poniżej 1600, więc uwaga można by rzec, że z d..py

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, jacor73 napisał(a):

1650

U mnie przez ostatni rok nie było poniżej 1600, więc uwaga można by rzec, że z d..py

Solarcorn oddział Kraśniczyn .

@jahooo Wie o tym składzie że istnieje mieli saletrę po 1420 zł brutto .

Opublikowano
5 minut temu, galan99 napisał(a):

Ile 1710 zł .

Nie było mi po drodze. Kupiłem cielne jałówki, te różnicę w tydzień mi zniwelują. Nie żałuję decyzji.

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, galan99 napisał(a):

Solarcorn oddział Kraśniczyn .

@jahooo Wie o tym składzie że istnieje mieli saletrę po 1420 zł brutto .

mieli, ale nie sprzedawali, tylko swoim, ja wziąłem całe auto jak już się zaczęły podwyżki 100zł na tonie drożej, a cena z ZA Puławy 160 drożej niż to, co ja kupiłem

Opublikowano
2 minuty temu, jahooo napisał(a):

mieli, ale nie sprzedawali, tylko swoim, ja wziąłem całe auto jak już się zaczęły podwyżki 100zł na tonie drożej, a cena z ZA Puławy 160 drożej niż to, co ja kupiłem

Jak swoim a ty nie jest swój u nich ?.

Opublikowano
29 minut temu, galan99 napisał(a):

Ile 1710 zł .

Była i po 1400 zł/t brutto jesienią.

Czy to był dobry ruch okaże się wiosną.

Opublikowano

Do działania mocznika oprócz czasu trzeba jeszcze temperatur granicznych gleby aby zacząć hydrolizę i potem nitryfikację. Ja chciałem aby działał teraz więc rozsiewałem ostatego możliwego dnia. Teraz akurat żeby mógł zacząć się przemieszczać i rozkładać. Azot ma być już po przemianach na tych 20-30cm minimum max na koniec marca

Screenshot_20241229_141418_Chrome.jpg

Screenshot_20241229_141455_Chrome.jpg

Screenshot_20241229_141520_Chrome.jpg

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Celowo to zrobiłem. Żeby nie głodował do pierwszej dawki. Robie tak już 3 rok. 100 kg mocznika to nie powiedział bym że ma azotu na full 

Edytowane przez STIG13
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, GABBER85 napisał(a):

Widzę że chłopaki bardziej odliczają do włączenia WOM niż do sylwestra 😆...

Dokładnie🙆‍♂️🧨🎆 już szumi...nawóz na tarczach 😜

1 godzinę temu, wilkołak napisał(a):

Troche ryzykowne jakby miał teraz azotu ful , a jak przyjdzie z nienacka -15

Co znaczy z Nienacka? Jak masz obecnie w dzień +1⁰ a noc do -2⁰ to raczej rośliny się hartują  ale nie głodują jak jest azot. A jak jego brak to widzę że jest gorzej rzepaki wyglądają z dnia na dzień. A tam gdzie niedawno zasilony był jest poprawa.

1 godzinę temu, STIG13 napisał(a):

Celowo to zrobiłem. Żeby nie głodował do pierwszej dawki. Robie tak już 3 rok. 100 kg mocznika to nie powiedział bym że ma azotu na full 

Ważne że ma jak potrzeba, jak jest zimno to raczej nie pobiera, a w takich temp jak teraz to i wegetacja niewielka...a nawet jak wymarznie to jest ubezpieczenie .

• Like 1
Opublikowano

choć nie uprawiam rzepaku to nauczyli mnie że wymarznięcie to brak zagęszczenia soków komórkowych cukrami a jak wiadomo z czegoś to musi się tworzyć -oczywiście z nawozu a już sam temat tzw. hartowania to powolny wpływ niskich temperatur na zagęszczenie soku i raczej im więcej nawozów tym więcej cukrów zapobiegających zamarzaniu a huśtawka temperatur jesienią i zimą nie jest tak szkodliwa jak późną zimą i wczesną wiosną -rośliny nie są tak głupie aby w grudniu dać się zrobić w konia że to już marzec na szczęście liczą godziny od wschodu do zachodu słońca 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, v11 napisał(a):

rośliny nie są tak głupie aby w grudniu dać się zrobić w konia że to już marzec na szczęście liczą godziny od wschodu do zachodu słońca 

Są są, w zeszłym roku mi truskawki ruszyły, potem przyszło -13 w nocy i narobiło szkód, a w normalnym roku gdy nie ruszą to do -20 dają radę ... Azot to nagromadzenie wody w roślinie, a woda to czynnik który szkodzi najbardziej ... Aby zagęścić sok komórkowy tej wody powinno być jak najmniej.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)

Powinna być wysycona cukrami itd. Dwa rzepaki. Jeden czerwono fioletowy żółty drugi zielony, dobrze odżywiony ale nie wypędzony. Zgadnijcie który będzie lepiej zimował i miał wyższy potencjał plonowania. Jeśli chodzi o moj sposób to rzepak miał listopad i grudzień na zużycie. A tuż przed zastosowaniem widać było że azot jest na wyczerpaniu. Także totalnie się nie obawiam bo ten azot już dawno poszedł. Przed zimą soki były zagęszczone dodatkowo mikro z Borem i krzemem.

Edytowane przez STIG13
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Wszystko musi być na odpowiednim poziomie, brak azotu może być szkodliwy, ale jego nadmiar tak samo, sukces jest gdy się trafi "w punkt" ale to rzadko kiedy się udaje ... Azot może być o tej porze bardzo niebezpieczny, zimy są zdradliwe, a -20 bez śniegu przy mocno wysyconej azotem roślinie może mocno zaszkodzić ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
12 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Są są, w zeszłym roku mi truskawki ruszyły, potem przyszło -13 w nocy i narobiło szkód, a w normalnym roku gdy nie ruszą to do -20 dają radę ... Azot to nagromadzenie wody w roślinie, a woda to czynnik który szkodzi najbardziej ... Aby zagęścić sok komórkowy tej wody powinno być jak najmniej.

W jakich miesiącach to się stało? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie w nowym sezonie 2026! 🌱
      Wchodzimy w ten rok z wieloma niewiadomymi dotyczącymi kosztów produkcji. Tradycyjnie, jednym z największych kosztów w naszych gospodarstwach są nawozy. Dlatego otwieram oficjalny wątek zbiorczy, który – mam nadzieję – pomoże nam wszystkim w podejmowaniu decyzji zakupowych.
      Poniżej lista pytań, które nurtują nas wszystkich na starcie roku. Postaramy się w tym wątku wspólnie na nie odpowiedzieć:
      Jakie są ceny nawozów na początku 2026 roku?
      Ile kosztuje saletra amonowa (Pulan, Zaksan, Anwil) w 2026?
      Jak kształtują się ceny mocznika (z inhibitorem i bez)?
      Ile zapłacimy za Polifoskę 6 i 8 oraz inne NPK?
      Po ile chodzi RSM i saletrzak?
      Czy warto kupować teraz, czy czekać na korekty cenowe?
      Zapraszam do wymiany konkretnych informacji. Abyśmy mieli jasny obraz rynku (detal vs hurt), proszę o wpisywanie cen według sprawdzonego schematu:
      Województwo / Powiat:
      Produkt (Nazwa handlowa):
      Cena (netto/brutto):
      Opakowanie (BigBag / Worek / Luz):
      Ilość (detal / całe auto 24t):
      Warunki (płatność, dostawa w cenie?):
      Przykład: Powiat świdnicki, Saletra Zaksan 33,5 – cena 1300 zł netto – zakup całosamochodowy, płatność przy odbiorze.
      Ważna uwaga: Nawozy to temat, który budzi emocje ze względu na powiązania z polityką i cenami gazu. Proszę jednak, abyśmy w tym wątku skupili się na merytoryce i cenach. Unikajmy wycieczek politycznych i kłótni – szanujmy się nawzajem i swój czas.
      Jaka jest sytuacja u Waszych lokalnych dystrybutorów? Magazyny pełne czy braki towaru? Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DW88663311
      Witam 
       lamborghini premium 950dt 
      Miga kontrolka wykrzyknik w trójkacie 3 razy wolno i 5 razy szybko(pewnie bląd 35?i kompletnie nie reaguje rewers przód tył.nie jedzie kompletnie

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
  • Dodaj nową pozycję...
v