Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
20 minut temu, Dastan napisał:

Heh czuć tu hipokryzje, skoro z jednej strony nawołujesz do kupowania nawozów tam gdzie taniej to czemu inni nie mieli by kupować zboża tam gdzie taniej czyli np. z ukr? Przecież dla przedsiębiorców to taki sam surowiec jak dla nas nawozy.

A co urki produkują wg zasad zielonego ładu że złodzieje mogą od nich kupować? Chcesz truc własne dzieci tym syfem? Jeżeli sprowadzają to niech płacą nam odszkodowanie za przyszłe choroby wywołane spożywaniem tego dziadostwa

Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

Wskaż te inne dobre  , w rozsądnej cenie wielskładnikowe polskie

Ja kupuje to co wychodzi taniej , sprzedaje tam gdzie jest drożej , tak postepuje każdy , kto chce iść do przodu, a nie wgetować,

Co do sprowadzania zbóż z  ukry , to państwo zawiniło , bo stworzyło warunki do tego

Każda firma produkująca nawozy tak jak Ty zboże powie że państwo zawiniło bo pozwoliło z Rosji nawozy sprowadzać

Opublikowano

Czytam i czytam a wniosek jest taki zborze tylko polski, wschodnie nie ....nawozy wschodnie, polskie nie..... Albo prawdziwy wolny rynek albo blokada na wszystko. Zwykła uczciwość ale czy w dzisiejszym świecie jest na nią miejsce .......

Opublikowano

Coż dla wszystkich poza rolnikami tak jest korzystniej :P.  U mnie w okolicy nawet jakbym chciał to nie maja importu, a jak się trafiał to parę dych tańszy od naszych czyli duzo wiecej pośrednik zarabiał.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, miwigos napisał:

Co do sprowadzania zbóż z  ukry , to państwo zawiniło , bo stworzyło warunki do tego

Państwo jest winne bo wpuszcza nawozy z zagranicy ale to się chłopu podoba . Nawozy mogą być zaś inne produkty rolne  już nie bo chłop płacze .

Minister Rolnictwa płacze bo ograbili go z rynków zbytu na zboża , Rosja i Ukraina i nie ma gdzie sprzedać i płacze .

Płacze Minister bo świń mało w Polsce .

Rynkiem nie da się sterować to nie komuna do chol...y .

Na składzie saletra 1700 zł brutto .

Minister Rolnictwa ma jeden uśmiech ma doświadczenie będzie przygotowywał , Ukrainę do Unii tym się chwalił  już nie płacze .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
1 godzinę temu, Cezar81 napisał:

Czytam i czytam a wniosek jest taki zborze tylko polski, wschodnie nie ....nawozy wschodnie, polskie nie..... Albo prawdziwy wolny rynek albo blokada na wszystko. Zwykła uczciwość ale czy w dzisiejszym świecie jest na nią miejsce .......

Jak byś zrobił blokadę na wszystko , to i tych polskich nawozów byś nie miał , bo surowce na nie są sprowadzane z za granicy , tak więc swoją drogą kupując polski nawóz , to i tak w jakimś stopniu płacisz za surowiec ruski czy tam jakiegoś innego pochodzenia 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Pszenica na giełdzie zbliża się do 800 zł ciekawe za co kupimy te ich nawozy😂, aż strach dzwonić na skup, jęczmień SMS przyszedł po 650.

2 godziny temu, Cezar81 napisał:

Jaki ty wolny rynek widzisz między nami a Ukrainą? Póki zwykły szarak na etacie nie zrówna się zarobkami z naszym szarakiem nigdy nie będzie wolnego rynku, przykład masz na nasionach kukurydzy np znanej światowej marki DeKalb aka Bayer która te same odmiany na Ukrainie proponowała w granicach 280-330 pln a w Polsce 500-550, nawet sami przyznali że jest to wynik droższych kosztów produkcji w Polsce i ue, głównie kosztów pracownika a żeby było jeszcze śmieszniej to się okazało że wiele odmian na polski rynek pochodziło zgadnijcie skąd?. Więc póki zwykły szarak nie będzie zarabiał na podobnym poziomie, póki normy nie będę te same to nigdy nie będzie wolny rynek tylko jedna strona daje robić się w frajera. A nasza siekierka jak widać lubi być dymana.

Edytowane przez Tigon
  • Thanks 1
Opublikowano
4 godziny temu, Dastan napisał:

Heh czuć tu hipokryzje, skoro z jednej strony nawołujesz do kupowania nawozów tam gdzie taniej to czemu inni nie mieli by kupować zboża tam gdzie taniej czyli np. z ukr? Przecież dla przedsiębiorców to taki sam surowiec jak dla nas nawozy.

Mowa o fosforze  z Rosji , jest tańszy i lepszy, 

Zboze na ukrainie jest wyprodukowae w innych standartach

Opublikowano
8 minut temu, miwigos napisał:

kupując fosfor z Rosji dajesz pieniądze na broń Putinowi 

• Haha 2
Opublikowano
31 minut temu, miwigos napisał:

Tak samo jak Amerykańska soja i co po tym , komu to przeszkadza .

Jakoś inne kraje kupują pszenicę z Ukrainy i Rosji produkowane na takich samych  standardach jak Ukraińskie . Rosja i Ukraina i Ameryka  Argentyna , Wenezuela maja gdzieś te standard produkcji . Tylko Polska ma  zawsze z tym problem .

Opublikowano

Ja to kupuje co mogę kupić i jest w lepszej cenie. Jak np nie można było kupić w okolicy mocznika polskiego, to co mam czekać i na cuda liczyć? A jesienią muszę rzepak zasilic... Kupiłem jakiś Kazachstan czy coś w tym stylu, już sam nie pamiętam. Co do npk to też różnie bywa. Jak pojechałem na skład to był tylko import 8-20-30 + 3 s i trza było wziasc+Korn kali i fosdar. Chciałem polidapu kupić, to bez szans. Dopiero jak ceny poszły do góry to się pojawił. 

Jeśli mówimy o GA to trza sobie przypomnieć sytuację jak saletra skoczyła w dwa miesiące 2 tys do góry, bo gaz drożał. Tylko, że oni wtedy sprzedawali nawóz z datą pół roku do tyłu. Jak gaz taniał to nie opuszczali z ceny równomiernie do spadków gazu. Pamiętam jak wtedy mój kolega kupił z Niemiec samochód niemieckiego azotu(mi też proponował), bo było taniej a mamy ok 100 km do granicy. Więc gadanie o sile roboczej nie pokrywa się tu.

• Thanks 1
Opublikowano
28 minut temu, Mateusz1q napisał:

kupując fosfor z Rosji dajesz pieniądze na broń Putinowi 

Najpierw powiedz to naszym braciom czemu handlują z rosjanami, ba oni nawet im sprzedają sprzęt wojskowy który dostają za darmo od nas. 
Wszyscy robią interesy a w Polsce jak zawsze znajdzie się garstka osób co chce być świętsza od papieża. 

6 minut temu, galan99 napisał:

Tak samo jak Amerykańska soja i co po tym , komu to przeszkadza .

Jakoś inne kraje kupują pszenicę z Ukrainy i Rosji produkowane na takich samych  standardach jak Ukraińskie . Rosja i Ukraina i Ameryka  Argentyna , Wenezuela maja gdzieś te standard produkcji . Tylko Polska ma  zawsze z tym problem .

Polska by nie miała problemu gdyby nas ciocia ursula nie czepiała o standardy. A potem Polscy urzędnicy i kontrolerzy. Niech nam pozwolą stosować te same środki co ukry i możliwość wykonywania zabiegów kiedy się chce a nie kiedy jakiś biurokrata sobie wymyślił i nikt nie będzie miał problemu 

• Like 3
Opublikowano

to jest tak jak ze świniami,te z zachodu do nas ciągnięte to padlina nie do jedzenia,za to te duńskie warchlaki ponad 30 kg są super i dużo lepsze od krajowych ,żałosne te dywagacje 

Opublikowano
2 minuty temu, Badwolf napisał:

Ja to kupuje co mogę kupić i jest w lepszej cenie. Jak np nie można było kupić w okolicy mocznika polskiego, to co mam czekać i na cuda liczyć? A jesienią muszę rzepak zasilic... Kupiłem jakiś Kazachstan czy coś w tym stylu, już sam nie pamiętam. Co do npk to też różnie bywa. Jak pojechałem na skład to był tylko import 8-20-30 + 3 s i trza było wziasc+Korn kali i fosdar. Chciałem polidapu kupić, to bez szans. Dopiero jak ceny poszły do góry to się pojawił. 

Jeśli mówimy o GA to trza sobie przypomnieć sytuację jak saletra skoczyła w dwa miesiące 2 tys do góry, bo gaz drożał. Tylko, że oni wtedy sprzedawali nawóz z datą pół roku do tyłu. Jak gaz taniał to nie opuszczali z ceny równomiernie do spadków gazu. Pamiętam jak wtedy mój kolega kupił z Niemiec samochód niemieckiego azotu(mi też proponował), bo było taniej a mamy ok 100 km do granicy. Więc gadanie o sile roboczej nie pokrywa się tu.

Otóż to. Jak gaz w górę to nawozy jeszcze tego samego dnia w górę ale jak w dol to już zapasy mają. Zresztą tak samo jak z paliwem . Barylka w górę to już cena za godzinę w górę , baryłka w dół to cena może za tydzień w dół 

Opublikowano

jakoś nie widziałem żebyś kupił jesienią przed wojną na wschodzie  tanie nawozy ,uprawił  tanszym paliwem a latem w żniwa w pełni wojny nie brał za zboże 2 tyś a nie 800 zł bo zrobiłeś na tańszych kosztach ,to nie wiem czego tu wymyślasz, cena wszystkiego opiera się na kosztach i tym ile kupujący jest w stanie za to zapłacić 

Opublikowano
23 minuty temu, Badwolf napisał:

To dlaczego niektórzy sprzedawali pszenice po 1600 czy kukurydzę po 1300 wyprodukowaną na saletrze po 1000zł/t ?? Idąc tym tokiem myślenia powinni po 800 sprzedawać ...

• Like 1
Opublikowano
28 minut temu, kopin napisał:

jakoś nie widziałem żebyś kupił jesienią przed wojną na wschodzie  tanie nawozy ,uprawił  tanszym paliwem a latem w żniwa w pełni wojny nie brał za zboże 2 tyś a nie 800 zł bo zrobiłeś na tańszych kosztach ,to nie wiem czego tu wymyślasz, cena wszystkiego opiera się na kosztach i tym ile kupujący jest w stanie za to zapłacić 

19 minut temu, Tomasz0611 napisał:

To dlaczego niektórzy sprzedawali pszenice po 1600 czy kukurydzę po 1300 wyprodukowaną na saletrze po 1000zł/t ?? Idąc tym tokiem myślenia powinni po 800 sprzedawać ...

Wy tak serio nie ogarniacie o czym jest dyskusja? 
To jeszcze raz łopatologicznie. Nie chodzi o to że któryś z nas nie chce kupować bo np ga ma drogie nawozy. Jakby miała drogie bo koszta są wysokie to ok. Tylko ja np nie chce kupować z ga bo robią ludzi ( rolników) w uja. Gaz jest tani. Cała Europa potrafi taniej wyprodukować. Nawet Niemcy u których koszta są dużo wyższe a w Polsce nie da rady . Jakiś czas temu prezes się wypowiadał że mają w magazynach gazu na 3-4 miechy. Więc cena będzie stabilna. A tu nagle gaz lekko w górę i od razu cenniki po parę stówek do góry bo rolnicy będą się zaopatrzać na przyszły sezon to jest z kogo ściągnąć. Reszta europy stabilnie bez skoków cen. Ale jak gaz w dół za dwa dni poszedł to cenniki w dół poszły za półtora miesiąca.Nie czujecie że dymaja was bez mydła? Po to są magazyny i możliwość długiego zaopatrzenia żeby nie było takich skoków cen. Chyba nie myślicie że w ciągu tych dwóch dni nagle prezes i zarząd podjął decyzję że zapełniamy tym drogim gazem magazyny. No ale jak mieli je zapełnić skoro zawsze mają je wypełnione na poziomie 80-90%. Myślcie 

• Like 1
Opublikowano

Wolny rynek - nie mylić z uczciwym bo tu widzę niektórzy mylą pojęcia. Pozatym pewnie każdy z nas by tak robił ze zbożem gdyby tylko mógł... I tu pojawia się problem , bo w przeciwieństwie do nas GA może, bo kiedyś kiedyś ktoś wymyślił,  żeby zrobić jednego wielkiego monopolistę na polskim rynku i mamy tego efekty. 

Opublikowano

Jednego sezonu udało się co niektórym dobrze zarobić i jakieś pretensje. A te pretensje mają ci co sprzedali od razu po dużo niższej cenie lub druga grupa osób to ci co chcieli pszenicę po 2.5 tys i też zostali z towarem. Czemu nikt się nie martwi o tych którzy nakupili nawozu po 4-5 tys i innych drogich środków do produkcji a potem zboże sprzedali po 700-800 zł ? A bo z takich to można się pośmiać że głupi byli bo myśleli że pszenica będzie po 2 tys. Ale jak rok wcześniej udało im się bardzo dobrze zarobić to zazdrość już przemawia. Chociaż nie sieję zbóż to ciężko się czyta co niektórych , jak mają pretensje do innych. 

• Like 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v