Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, Szu15000 napisał:

to liczenie fest, bo azot z dapu odliczacie, a Ca i S z prostego nie 🤫🤣

Zorientuj się ile kosztuje ten ca i s w superfosfacie a ile azot i wtedy napisz. Czekam z niecierpliwością 

Opublikowano
10 godzin temu, FarmerDyzio napisał:

od brojlerów ? jaką lokalizacja ?

Tak od brojlerów, ja jestem z WML i tutaj ta okolica to jest chyba największe zagłębie kurników w naszym kraju. W zeszłym roku miałem pomiot i kurzak slomiasty i nie wiem czemu ale jakoś wydaje mi się, że na slomiasty daje lepsze efekty. 

Opublikowano
EmilPlayP napisał:

10 godzin temu, FarmerDyzio napisał:

od brojlerów ? jaką lokalizacja ?

Tak od brojlerów, ja jestem z WML i tutaj ta okolica to jest chyba największe zagłębie kurników w naszym kraju. W zeszłym roku miałem pomiot i kurzak slomiasty i nie wiem czemu ale jakoś wydaje mi się, że na slomiasty daje lepsze efekty. 

a ile dajesz na hektar ?

Opublikowano
15 godzin temu, Fugeo napisał:

Po ile w waszej okolicy chcą za wapno z Morawicy i radkowit razem z transportem? Po ile u was kornkali? Czy w miarę tanie i skutecznie podnieść zawartość fosforu w glebie? Super fos dar, superfosfat?

Dolnoslaskie 3800 zl  26,5 t 

Opublikowano
12 godzin temu, Szu15000 napisał:

to liczenie fest, bo azot z dapu odliczacie, a Ca i S z prostego nie 🤫🤣

Ja jestem trochę pedantem, mam rozbudowany arkusz w excelu. Cenę wapnia liczę z granulowanej kredy, siarkę z siarczanu amonu (minus azot po cenie z saletry, bo wolno trybisz albo masz 10 lat). Cenę podawałem z pamięci. W sumie mogę wstawić. Cen nie aktualizowałem, bo jestem po zakupach.  

image.png.2996e2398e1a406d355ce2cf9885e85e.png

Opublikowano

Jakbyś jeszcze napisał jaki rejon, to by było super. 

Wapniak koszelowski dostarcza firma z Krakowa w ilościach od jednej palety, a na miejscu, Kornica/Koszelówka

Ten agro coś też ma w ofercie

Opublikowano
jacor73 napisał:

Jakbyś jeszcze napisał jaki rejon, to by było super. 

Wapniak koszelowski dostarcza firma z Krakowa w ilościach od jednej palety, a na miejscu, Kornica/Koszelówka

Ten agro coś też ma w ofercie

lubelskie okolice Hrubieszowa

Opublikowano
15 minut temu, Fugeo napisał:

Stosował ktoś omya agrocarb? Czy lepiej radkowit?

Dwa różne wapna, zależy czy chcesz szybko odkwasić czy na podtrzymanie i podniesienie magnezu..

Opublikowano
52 minuty temu, ŻakowskiSławomir napisał:

próby glebowe wykonujecie sami czy najmujecie firmy? jak cenowo was to wychodzi?

Ja sam robię w stacji chemiczno rolniczej daje próbki. Pobieram w 10/15 miejscach , mieszam w wiaderku i daje próbkę. U mnie ma być między 250 a 500 gram. W tym roku płaciłem za wapno, magnez, fosfor i potas + siarka ok 48 zł. Bez siarki coś chyba 14 zł za probke

Opublikowano
6 minut temu, Badwolf napisał:

Ja sam robię w stacji chemiczno rolniczej daje próbki. Pobieram w 10/15 miejscach , mieszam w wiaderku i daje próbkę. U mnie ma być między 250 a 500 gram. W tym roku płaciłem za wapno, magnez, fosfor i potas + siarka ok 48 zł. Bez siarki coś chyba 14 zł za probke

ale tę próbkę to przyjmujesz z 1 ha czy 4? bo firma u mnie zaproponowała 115 zł za badanie próbki-4 ha. w tym 13-20 wkłuć w ziemię+ dojazd dosyć sporo. to wychodzi jakieś 25/30 zł na ha+ dojazd. chyba się zdecyduje bo zdrowie i tak nie pozwala tych próbek pobrać.

Opublikowano
2 minuty temu, ŻakowskiSławomir napisał:

ale tę próbkę to przyjmujesz z 1 ha czy 4? bo firma u mnie zaproponowała 115 zł za badanie próbki-4 ha. w tym 13-20 wkłuć w ziemię+ dojazd dosyć sporo. to wychodzi jakieś 25/30 zł na ha+ dojazd. chyba się zdecyduje bo zdrowie i tak nie pozwala tych próbek pobrać.

W stacji płacisz za działkę. Na działkę masz jedna próbkę bez względu czy to 30 ar czy 5 ha. U mnie kolega co ma dużo pola też wziął firmę to przyjechał koleś i wkłucia robił z kłada. Jeśli robi rzeczywiście te 15 wkłuć na ha ( nie na działkę to może i się opłaca). No i jeszcze jak masz siarkę w tej cenie to nie jest najgorsza oferta jakbyś 25 zł / ha placil 

Opublikowano
26 minut temu, Badwolf napisał:

W stacji płacisz za działkę. Na działkę masz jedna próbkę bez względu czy to 30 ar czy 5 ha. U mnie kolega co ma dużo pola też wziął firmę to przyjechał koleś i wkłucia robił z kłada. Jeśli robi rzeczywiście te 15 wkłuć na ha ( nie na działkę to może i się opłaca). No i jeszcze jak masz siarkę w tej cenie to nie jest najgorsza oferta jakbyś 25 zł / ha placil 

Próba reprezentacyjna to max 4 ha I jeśli masz np. 5ha to trzeba zrobić 2 próby ( chyba że robisz to na własny użytek, to starczy 1 próba) żeby przeszło np do planu nawożenia

• Thanks 1
Opublikowano
11 godzin temu, mysza103 napisał:

Próba reprezentacyjna to max 4 ha I jeśli masz np. 5ha to trzeba zrobić 2 próby ( chyba że robisz to na własny użytek, to starczy 1 próba) żeby przeszło np do planu nawożenia

Dobrze wiedzieć. Nie mam działki ponad 5 ha. Mam taki kawałek co ma więcej ale go tworzą dwie sąsiadujące dzialki

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v