Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, GRZES1545 napisał(a):

W jakich miesiącach to się stało? 

W połowie stycznia jakoś jak kojarzę ten mrozek był, a wcześniej nie było okazji na wyhartowanie tych roślin. Za dużo azotu dałem na jesieni i za mocno je przytrzymało, w tym roku dałem mniej to trochę widać niedobory azotu. I tak źle, i tak niedobrze xD 

Na włoskich odmianach co są mniej azotochłonne nie widać tych niedoborów, a na Rumbie już widać że trochę brakuje jej może azotu. Ale teraz na pewno nie będę dawał, będzie szedł wieloskładnik wiosną to się da dodatkowo kilka kilogramów saletry amonowej.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Nie mogłeś przykryc flizem jak widziałeś że rośliny rosną 🤔 

Kumpel miał pod flizem, też przemarzły ...

@GRZES1545 kiedyś rośliny się powoli hartowały, zima przychodziła "stopniowo" teraz masz +15 w ciągu dnia na początku stycznia a w połowie stycznia też 15, ale w nocy na minusie.

A jak masz +15 i słońce w ciągu dnia, to pod takim flizem masz z +25, a za tydzień -10.

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)

Saletry PL brak , mam pytanie jakich producentów i z jakich krajów polecacie nawozy azotowe jako zamiennik ? Powiem wam że do tej pory stosowałem rodzime ale w składzie co biorę powiedzieli że nie ma i nie będzie . Bym zaczekał ale wzieli ode mnie 50 ton pszenicy i zgodziłem się na rozliczenie towar za towar bez marży . I tak się pytam co by tam wybrać i jakie macie doświadczenia bo nie chce zostawić tej sprawy do  wiosny bo raczej cena do dołu nie pójdzie

Edytowane przez Zefir
Opublikowano
15 minut temu, Zefir napisał(a):

Saletry PL brak , mam pytanie jakich producentów i z jakich krajów polecacie nawozy azotowe jako zamiennik ? Powiem wam że do tej pory stosowałem rodzime ale w składzie co biorę powiedzieli że nie ma i nie będzie . Bym zaczekał ale wzieli ode mnie 50 ton pszenicy i zgodziłem się na rozliczenie towar za towar bez marży . I tak się pytam co by tam wybrać i jakie macie doświadczenia bo nie chce zostawić tej sprawy do  wiosny bo raczej cena do dołu nie pójdzie

Jak to nie ma i nie będzie? 

Inni mają a u was nie ? Co za handlowiec jaki rejon ?

Opublikowano
12 godzin temu, Grzesiu90209 napisał(a):

Azotowy też można, byle nie dać się złapać😉 sąsiad siak ze dwa tygodnie temu mocznik na pszenicę. Zobaczymy co to da.

U nas lali RSM w listopadzie na rzepaki. Zboża zimą nie mają wysokiego zapotrzebowania na N.

Opublikowano
16 minut temu, Zefir napisał(a):

W sensie bez Twojej marży, bo skład zarobi na zbożu i przytuli na nawozie. No chyba że źle zrozumiałem, masz wyższą cenę za zboże od wyjściowej i nawóz kilkanaście procent mniej od ceny "dla wszystkich"?

Opublikowano
3 godziny temu, v11 napisał(a):

choć nie uprawiam rzepaku to nauczyli mnie że wymarznięcie to brak zagęszczenia soków komórkowych cukrami a jak wiadomo z czegoś to musi się tworzyć -oczywiście z nawozu a już sam temat tzw. hartowania to powolny wpływ niskich temperatur na zagęszczenie soku i raczej im więcej nawozów tym więcej cukrów zapobiegających zamarzaniu a huśtawka temperatur jesienią i zimą nie jest tak szkodliwa jak późną zimą i wczesną wiosną -rośliny nie są tak głupie aby w grudniu dać się zrobić w konia że to już marzec na szczęście liczą godziny od wschodu do zachodu słońca 

No... nawet dobrze prawi 🤔

Opublikowano
Godzinę temu, boogie7 napisał(a):

No... nawet dobrze prawi 🤔

pierwsza klasa zawodówki rolniczej -o wyższych fakultetach nie wspominam stare bambry a rozumowanie przedszkolaków 

• Haha 1
Opublikowano
7 minut temu, v11 napisał(a):

pierwsza klasa zawodówki rolniczej -o wyższych fakultetach nie wspominam stare bambry a rozumowanie przedszkolaków 

z których nawozów tworza sie te cukry?

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, GRZES1545 napisał(a):

Jak to nie ma i nie będzie? 

Inni mają a u was nie ? Co za handlowiec jaki rejon ?

Rejon WM lokalny skup zbóż hanldarzyny nawozami ziarnem opryskami , Saletra z pl dostępna od połowy lutego wg pana w okienku 

Godzinę temu, Minkes napisał(a):

W sensie bez Twojej marży, bo skład zarobi na zbożu i przytuli na nawozie. No chyba że źle zrozumiałem, masz wyższą cenę za zboże od wyjściowej i nawóz kilkanaście procent mniej od ceny "dla wszystkich"?

Głównie bez ich marży bo oferowali za pszenicę tyle co wisi na kartce czyli 1010 netto a za nawozy -5% to co z plakatu a ceny może 10-25 pln droższe w porównaniu do innych 

5 minut temu, anto napisał(a):

To dzwon gdzieś bije ale nie wie gdzie bo słuchał jednym uchem , soki rośliny są naturalnie zagęszczone przed zimą , nie mamy zbytnio sposobów na zwiększenie stopnia zagęszczenia ale stopień zagęszczenia może zostać zmniejszony poprzez zbyt duże nawożenie azotem jesienią lub w sposób naturalny przez pogodę w tzw kratkę czyli ciepło 10 na plusie w styczniu i potem - 20 na minusie w lutym . 

Edytowane przez Zefir
Opublikowano
10 minut temu, anto napisał(a):

W procesie fotosyntezy któremu sprzyja słońce oraz rozbudowana część nadziemna rośliny. Nawóz (N) jedynie wspomaga rozwój części nadziemnej rośliny, co skutkuje też rozwojowi korzenia.

Opublikowano

Nie wiem gdzie się uczyliście ale sobie ogarnijcie efektywność fotosyntezy w poszczególnych porach roku a także w poszczególnych fazach roślin uprawnych i dopiero piszcie głupoty albo wymysły komunistycznych wykładowców bo jeżeli mówicie że jesienny rozwój korzenia zależy od fotosyntezy a się śmiejecie z kogoś kto sieje 250 kg żyta na ha to sam nie wiem kto głupszy 

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano
11 godzin temu, boogie7 napisał(a):

U nas lali RSM w listopadzie na rzepaki. Zboża zimą nie mają wysokiego zapotrzebowania na N.

Ja wszędzie leje gnojowicę to rzepak do tej pory ładny zielony, a w łape dostał 100 kg superfosfatu prostego i tyle z zakupionych nawozów. 

Opublikowano
7 minut temu, tommy66692 napisał(a):

Jakbym miał w opór gnojówki też bym nie sponsorował koncernów nawozowych 

NIedługo będziesz musiał płacić za "utylizację gnojówki" i kupować odpad po utylizacji, do tego dąży eurokomuna

• Like 3
Opublikowano
12 godzin temu, Zefir napisał(a):

To dzwon gdzieś bije ale nie wie gdzie bo słuchał jednym uchem , soki rośliny są naturalnie zagęszczone przed zimą , nie mamy zbytnio sposobów na zwiększenie stopnia zagęszczenia ale stopień zagęszczenia może zostać zmniejszony poprzez zbyt duże nawożenie azotem jesienią lub w sposób naturalny przez pogodę w tzw kratkę czyli ciepło 10 na plusie w styczniu i potem - 20 na minusie w lutym . 

zaopatrzenie roślin w fosfor, potas i magnez, a także azot, którego umiarkowana dostępność w okresie jesiennym sprzyja dynamice rozwoju części podziemnej roślin. Bor, miedź i mangan to kolejne składniki wspierające prawidłowy wzrost i rozwój systemu korzeniowego oraz krzewienie roślin. Odpowiedni poziom odżywienia upraw potasem i borem wpływa na gospodarkę węglowodanową roślin – zwiększając intensywność asymilacji oraz stężenie cukrów w ich tkankach. Sprzyja to procesowi zagęszczenia soków w komórkach roślin, powodując obniżenie punktu ich zamarzania. Mangan zwiększa intensywność procesu fotosyntezy i pobierania fosforu. Pierwiastek ten razem z siarką, magnezem, potasem oraz innymi mikroelementami – cynkiem, miedzią, żelazem i molibdenem uczestniczy w gospodarce azotem, obniżając stężenie azotanów w komórkach roślin, a tym samym poziom ich uwodnienia – przez co rośliny stają się mniej podatne na szkodliwe działanie mrozu.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

@v11 i to czytając dochodzi się do wniosku że nadmiar azotanów jest szkodliwy dla przezimowania roślin ... Uwodnienie rośliny powodowane przez azot może być skuteczne przy krótkotrwałych niewielkich przymrozkach, ale nie przy zimowych mrozach.

Opublikowano
2 godziny temu, jahooo napisał(a):

NIedługo będziesz musiał płacić za "utylizację gnojówki" i kupować odpad po utylizacji, do tego dąży eurokomuna

Dokładnie tak, ale to nie koniec...tam jeszcze więcej ciekawych konsultacji jest i podatków do wprowadzenia. 2025 ma być przełomowy jak utrzymają się u władzy obecne obozy. 

21 minut temu, Grzesiu90209 napisał(a):

Bywalo że ten nawóz płynny był bardzo drogi. Teraz też ku temu idzie.

Tia...kupować bo będzie drożej 🤭tym czasem.... susza , niskie ceny skupu, fioletowe języki, ptasia grypa...Co tam jeszcze ciekawego na przyszły sezon ciekawego ? 

Opublikowano
25 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

@v11 i to czytając dochodzi się do wniosku że nadmiar azotanów jest szkodliwy dla przezimowania roślin ... Uwodnienie rośliny powodowane przez azot może być skuteczne przy krótkotrwałych niewielkich przymrozkach, ale nie przy zimowych mrozach.

Uwadnia głównie azot azotanowy. One w nieodpowiednim momencie mogą zaszkodzić.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v