Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
9 godzin temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

ty masz suszę jakiej nie pamiętasz, a ja pływam łódką po polach 😂

co do dyskusji saletra a saletrzak to zawsze patrzy się na cenę kilograma czystego azotu

tych dodatkowych składników jest na tyle mało, że musiałby chyba z 500 kg tego saletrzaku na ha dać żeby było widać różnicę tych dodatkowych składników, liczy się czysty azot i jego szybkość działania, więc praktycznie zawsze saletra lepiej wychodzi, ale to tylko moje zdanie. Ja na kukurydzę pogłównie sypałem saletrzak, w tym roku chyba pójdzie saletra, na próbę chce wziąć salmag, ale to bardziej z ciekawości.

Tak mówisz? A ile saletry bądź innego azotu w granula podają w rzepaku ? Częsta właśnie 400-500kg podają w temacie 🤔

Co do ceny obecnie to jak patrze to sam N wychodzi na prawie tym sym poziomie w obydwu nawozach. 

Opublikowano
8 godzin temu, Gimmeshelter napisał(a):

Wielkim uczonym nie przetlumaczysz :)

Dokladnie Profesory z AF zobaczyli stosunek form azotu jednakowy i już nic nie dociera.

• Haha 3
Opublikowano
6 minut temu, misza85 napisał(a):

Dokladnie Profesory z AF zobaczyli stosunek form azotu jednakowy i już nic nie dociera.

Ale co jest nadzwyczajnego w dodatku wapnia i magnezu który można kupić taniej w innych formach ??

Opublikowano
Godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ale co jest nadzwyczajnego w dodatku wapnia i magnezu który można kupić taniej w innych formach ??

Dodatek dolomitu nieduży ale w niektórych przypadkach robi różnicę, czasem na plus, a czasem na minus. Nie każdy musi to rozumieć. Proponuję testować saletrę i saletrzak w różnych warunkach i na różnych polach przez kilka lat, a nie czytać tylko co napiszą na worku. 

• Like 2
Opublikowano
2 godziny temu, GRZES1545 napisał(a):

Tak mówisz? A ile saletry bądź innego azotu w granula podają w rzepaku ? Częsta właśnie 400-500kg podają w temacie 🤔

Co do ceny obecnie to jak patrze to sam N wychodzi na prawie tym sym poziomie w obydwu nawozach. 

mi nie chodzi o ilość azotu tylko np. wapnia i magnezu w saletrzaku, że musiałbyś nasypać multum tego saletrzaku żeby zauważyć różnicę, a tego wapnia i magnezu jest tyle, że lepiej wychodzi wapno magnezowe.

Opublikowano
2 minuty temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

mi nie chodzi o ilość azotu tylko np. wapnia i magnezu w saletrzaku, że musiałbyś nasypać multum tego saletrzaku żeby zauważyć różnicę, a tego wapnia i magnezu jest tyle, że lepiej wychodzi wapno magnezowe.

500kg CAN 27N to nie jest wcale dużo tyle się sypie normalnie w pszenicy a nawet więcej 

• Confused 1
Opublikowano
8 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

500kg CAN 27N to nie jest wcale dużo tyle się sypie normalnie w pszenicy a nawet więcej 

a ja mówiłem ze swojej perspektywy, ja pszenicy nie sieje więc nie wypowiem się odnośnie nawozu.

wypowiedziałem się tylko że moim zdaniem cenowo lepiej wychodzi teraz saletra

Opublikowano
9 minut temu, STIG13 napisał(a):

Co trzeba mieć na polu żeby ta ilość dolomitu robiła istotną różnicę?

Obecnie wg badań w Polsce mamy 35 % gleb o odczynie bardzo kwaśnym i kwaśnym (pH poniżej 5,5); 37 % gleb o odczynie lekko kwaśnym ( pH 5,6- 6,5) 

nie udawaj Greka widzisz co jest na 2/3 gleb 

Opublikowano
3 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

Jak wapń i magnez w glebie masz słaby to może wyjdzie jakaś różnica, jak masz glebę zadbaną to nic nie zobaczysz.

Robiłem testy 7 i 8 lat temu, na jedną ścieżkę dałem saletrę, na drugą mocznik na trzecią saletrzak. Tak dawałem żeby dać około 60kg N. Pierwsza i trzecią dawka to była saletra. Ph ponad 6 magnez średni. W żniwa najlepsze białko było po saletrzaku, później mocznik a najsłabiej po saletrze. Gęstość najlepsza po moczniku po saletrze i saletrzaku taka sama ale niższą. Teraz daje w 2 dawce mocznik ale ten bez otoczki bo ten z inchibitorem to jakoś słabiej działa.

Opublikowano
28 minut temu, STIG13 napisał(a):

Co trzeba mieć na polu żeby ta ilość dolomitu robiła istotną różnicę?

Najlepsze że ten dolomit z saletrzaku działa tak samo szybko jak azot, to są dopiero czary 🤭

• Haha 1
Opublikowano
31 minut temu, poosa21 napisał(a):

Robiłem testy 7 i 8 lat temu, na jedną ścieżkę dałem saletrę, na drugą mocznik na trzecią saletrzak. Tak dawałem żeby dać około 60kg N. Pierwsza i trzecią dawka to była saletra. Ph ponad 6 magnez średni. W żniwa najlepsze białko było po saletrzaku, później mocznik a najsłabiej po saletrze. Gęstość najlepsza po moczniku po saletrze i saletrzaku taka sama ale niższą. Teraz daje w 2 dawce mocznik ale ten bez otoczki bo ten z inchibitorem to jakoś słabiej działa.

Ja też robiłem bardziej z przymusu niż z własnej ochoty ale różnica była widoczna gołym okiem na korzyść saletrzaku. Ci co się śmieją niech tak spróbują i tak pewnie wiaderkiem do lejka sypią to wiele więcej roboty nie ma 🤭

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

w kukurydzy robiłem mocznik vs saletrzak i jedyna różnica to więcej kursów rozsiewaczem.

Mocznik z inh nie działa słabiej tylko trzeba jechać odpowiednio wcześniej, ja lece drugą dawke już 10-15 marca.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Profesorek z Poznania u swojego studenta robił  doświadczenie czego innego dotyczyło ale pod czas wysiewu N1 brakło im saletry i w środku działki dwa przejazdy zrobili saletrzakiem. Przed żniwami leżało wszystko oprócz tych dwóch przejazdów.  Spytany o wnioski nie potrafił tego wytłumaczyć...

• Thanks 1
Opublikowano

Zapominacie o jednym do działania nawozu potrzebna jest woda saletrzak wymaga jej więcej do rozpuszczenia i w czasie gdy saletra jest dawno w glebie to saletrzak nadal się rozpuszcza a to że się rozpusci to nie znaczy że zadziała bo jeszcze musi spaść taki deszcz żeby go wmyło na te 10cm inaczej żaden nawóz nie zadziała. Dlatego saletrzak ustępuje saletrze ale czasem podbija białko bo działa dopiero jak spadnie deszcz w maju.

• Like 1
Opublikowano

O ja pier**le, głowa mała

PRZECIEŻ to osławione RSM to też saletrzak , a ile masz tej wody w RSM jeden z drugim durniu, 200-300l/ha ?! ...tyle co w rosie jest. Serio taki on lepszy niż granula jak wylejesz go na pustynię? . I jedno i drugie potrzebuje WODY do działania... no granula kilka kropel więcej...

• Like 3
Opublikowano

No ja myślę że saletrzak jak jest w formie cieczy to już nie potrzebuje deszczu a ciężko mi uwierzyć że jak rzucimy granule to rosa ja rozpuści, jeśli w ogóle będzie. Więc bez sensu porównanie. myślę że trochę na siłę szukamy argumentów. Ja będę kupował licząc ile kwotowo wychodzi za 1N. Bo te wszystkie  wszystkie założenia o rozpuszczalności, skuteczności to mają tyle zmiennych że szkoda na to zycia.

Bo tak jak ten gość który okwasza pole saletrzakiem byle tylko dorobić jakieś argumenty że ma rację i jego wybór najmądrzejszy to ja pier**lę 

Opublikowano
Godzinę temu, kampl napisał(a):

No ja myślę że saletrzak jak jest w formie cieczy to już nie potrzebuje deszczu a ciężko mi uwierzyć że jak rzucimy granule to rosa ja rozpuści, jeśli w ogóle będzie. Więc bez sensu porównanie. myślę że trochę na siłę szukamy argumentów. Ja będę kupował licząc ile kwotowo wychodzi za 1N. Bo te wszystkie  wszystkie założenia o rozpuszczalności, skuteczności to mają tyle zmiennych że szkoda na to zycia.

Bo tak jak ten gość który okwasza pole saletrzakiem byle tylko dorobić jakieś argumenty że ma rację i jego wybór najmądrzejszy to ja pier**lę 

Rosa rozpuści saletrzak bez problemu, saletrzak jest silnie higroskopijny 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v