Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, aro321 napisał(a):

zobacz osobie na olx nawóz Pulmix, w Bończy gość oferuje go po 1380 brutto

Właśnie o tym pisałem ale wyprzedany a następna dostawa zarezerwowana więc czekać trzeba

Opublikowano
Godzinę temu, STIG13 napisał(a):

XXI wiek, loty w kosmos... A chłop twierdzi że saletra i saletrzak to co innego 🫣

Koło uja mi latają jakieś teoretyczne badania co ile ma procent, uprawa zbóż nie jest fizyką kwantową żeby jakieś obliczenia robić, tylko jak coś się sprawdza bardziej a coś mniej to wystarczy wyciągać z tego wnioski. 

• Haha 3
Opublikowano

Nie muszę cię przekonywać, rób jak książka pisze, zaraz pewnie się zlecą tak samo uczeni i będą ci przyklaskiwac :) ja mam sprawdzone już parę razy, że na jednym kawałku w tym samym roku musiałem jakąś część siać saletrę a jakąś saletrzakiem i różnice by ślepy zauważył. 

Teraz, jarecki napisał(a):

A stosowałem lub zastosował byś saletrzak na drugą dawkę w zbożu ?

Pewnie że tak o ile jakiś konkretny deszcz byłby obiecywany to jak najbardziej. 

• Like 1
Opublikowano

No właśnie i chodzi tylko o ten deszcz i nic poza tym , jak czytam że nie którzy mają opad roczny 700 litrów to u mnie nie przekracza 400 , w tym roku sierpień podarował 100 litrów a wrzesień , październik , listopad około 40 

Opublikowano
1 minutę temu, GRZES1545 napisał(a):

A w jakim terminie 2 dawka ? I dlaczego nie jak warunki były by sprzyjające? 

Nie , tam wdała się literówka nie stosowałem saletrzaku na drugą dawkę 

Opublikowano
11 minut temu, Gimmeshelter napisał(a):

Nie muszę cię przekonywać, rób jak książka pisze, zaraz pewnie się zlecą tak samo uczeni i będą ci przyklaskiwac :) ja mam sprawdzone już parę razy, że na jednym kawałku w tym samym roku musiałem jakąś część siać saletrę a jakąś saletrzakiem i różnice by ślepy zauważył. 

Pewnie że tak o ile jakiś konkretny deszcz byłby obiecywany to jak najbardziej. 

pier**lisz jak połamany z tą saletra i saletrzakiem 🤣

17 minut temu, 19seba napisał(a):

https://www.hotfarm.pl/nawozy-wieloskladnikowe/polysulphate.html. Stosował ktoś ? Opłaca się kupić czy lepiej zwykły siarczan magnezu ? 

@XTRO do tablicy! 

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, slawek74 napisał(a):

Miną listopad a mamy grudzień i suszę w polu jakiej w swoim życiu nie pamiętam ...

ty masz suszę jakiej nie pamiętasz, a ja pływam łódką po polach 😂

co do dyskusji saletra a saletrzak to zawsze patrzy się na cenę kilograma czystego azotu

tych dodatkowych składników jest na tyle mało, że musiałby chyba z 500 kg tego saletrzaku na ha dać żeby było widać różnicę tych dodatkowych składników, liczy się czysty azot i jego szybkość działania, więc praktycznie zawsze saletra lepiej wychodzi, ale to tylko moje zdanie. Ja na kukurydzę pogłównie sypałem saletrzak, w tym roku chyba pójdzie saletra, na próbę chce wziąć salmag, ale to bardziej z ciekawości.

Opublikowano
6 minut temu, slawek74 napisał(a):

Miną listopad a mamy grudzień i suszę w polu jakiej w swoim życiu nie pamiętam ...

No ja też nie pamiętam żeby w grudniu cały dzień deszcz padał bo tak było wczoraj i tej wody prawie w polu nie widać. W listopadzie żeby z orki ciągnikiem w kurzu wracać to też nie pamiętam 

5 minut temu, Tomek90 napisał(a):

pier**lisz jak połamany z tą saletra i saletrzakiem 🤣

@XTRO do tablicy! 

Tobie zawsze ktoś pier**li jak ma inne zdanie od ciebie 😝

Opublikowano (edytowane)

Chryste Panie...😂😂😂 Trochę dolomitu leży na powierzchni a ten że saletrzak dłużej działa😂 Douczcie się choć trochę i nie powielajcie tych bredni

Edytowane przez STIG13
  • Like 5
  • Thanks 3
Opublikowano
Teraz, Lukas210 napisał(a):

Ja zawsze stosuje pierwsza dawka saletra i druga saletrzak, saletrzak dluzej się rozkłada to roślina będzie miała go dłużej dostępnego.

Ciekawe 🤔 jak chemicznie to to samo.

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, STIG13 napisał(a):

Chryste Panie...😂😂😂 Trochę dolomitu leży na powierzchni a ten że saletrzak dłużej działa😂 Douczcie się choć trochę i nie powielajcie tych bredni

U mnie na wsi też krążą takie opinie, możesz mówić ale nie przetłumaczysz. Osobiście nie stosuje już saletrzaku bo doprowadzało mnie do szału jak cały czas się zbrylał. 

Edytowane przez Raptus902
  • Like 2
Opublikowano

Jeżeli mówicie że saletra i saletrzak tak samo działa to dajcie jedno i drugie w 2 dawce na pszenice i w żniwa zobaczcie parametry. Po saletrzaku miałem trochę lapsze niż po saletrze.

• Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, Raptus902 napisał(a):

U mnie na wsi też krążą takie opinie, możesz mówić ale nie przetłumaczysz. Osobiście nie stosuje już saletrzaku bo doprowadzało mnie do szału jak cały czas się zbrylał. 

Hehe no. W tym roku jeździłem w rozsiewaczu z kijem. Co za tragedia. Zabezpieczenie worki, prosto z fabryki a po otwarciu wylewało się. 

Opublikowano
3 godziny temu, Raptus902 napisał(a):

Kup sobie canvil, zobaczysz jaka różnica w stosunku do saletrzaku z azotów

Opublikowano
7 godzin temu, poosa21 napisał(a):

Jeżeli mówicie że saletra i saletrzak tak samo działa to dajcie jedno i drugie w 2 dawce na pszenice i w żniwa zobaczcie parametry. Po saletrzaku miałem trochę lapsze niż po saletrze.

Jak wapń i magnez w glebie masz słaby to może wyjdzie jakaś różnica, jak masz glebę zadbaną to nic nie zobaczysz.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v