Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Taaak, niby 0% i obowiązkowe AC w towarzystwie ubezpieczeniowym producenta ... Na tym świecie nie ma nic za darmo dla zwykłego szarego obywatela ...

Nikt finansowania fabrycznego czy kredytu nie daje za darmo ... Zawsze są jakieś koszty, i teraz tylko od nas zależy czy potencjalne zyski będą większe niż te koszty ...

Hahaha co ty myślisz że AC płaciłem na opryskiwacza czy bronę talerzowa?? 🤣🤣🤣

Opublikowano
1 minutę temu, Tomek90 napisał(a):

Nie wiem, wiem że handlowiec na pewno zarobił na tym twoim finansowaniu fabrycznym, to nie frajerzy ...

Opublikowano (edytowane)

Ty na prawdę wierzysz że dealer/bank/producent tak za darmo ci dał kredyt ?? Oj mają rację że trzeba ten naród uczyć w szkole ekonomii ... Oni na Tobie zarobili a ty się jeszcze z tego cieszysz i jesteś z tego dumny xD 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

N

Taaak, niby 0% i obowiązkowe AC w towarzystwie ubezpieczeniowym producenta ... Na tym świecie nie ma nic za darmo dla zwykłego szarego obywatela ...

Nikt finansowania fabrycznego czy kredytu nie daje za darmo ... Zawsze są jakieś koszty, i teraz tylko od nas zależy czy potencjalne zyski będą większe niż te koszty ...

Tomek takie sprawy idzie wyliczyć, ale jak się sprowadza  towar z zagranicy bez kontroli czegokolwiek i zalewa nasz rynek rok dwa albo dłużej to kto wytrzyma? Oddajesz przyzwolenia na to ? Nawozy paliwa energia Wszystko na wschód zapier...a i mówisz że ludzie nie mają prawa protestować w takich przypadkach ? Nas będą licytować kosztem upainy ? Zastanów sie czasem...

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał(a):

Kredyt się bierze w walucie w której się zarabia...

Nie zawsze tak jest dobrze bo oni podnosza stopy procentowe i z hredytu hipotecznego 1800zl robi sie 3200 miesiecznie i co z tego ze bral w zlotowkach ale nie bral pod uwage wxrostu stop procentowych

Nie zawsze tak jest dobrze bo oni podnosza stopy procentowe i z hredytu hipotecznego 1800zl robi sie 3200 miesiecznie i co z tego ze bral w zlotowkach ale nie bral pod uwage wxrostu stop procentowych

Opublikowano
4 minuty temu, GRZES1545 napisał(a):

N

Tomek takie sprawy idzie wyliczyć, ale jak się sprowadza  towar z zagranicy bez kontroli czegokolwiek i zalewa nasz rynek rok dwa albo dłużej to kto wytrzyma? Oddajesz przyzwolenia na to ? Nawozy paliwa energia Wszystko na wschód zapier...a i mówisz że ludzie nie mają prawa protestować w takich przypadkach ? Nas będą licytować kosztem upainy ? Zastanów sie czasem...

królowa o tym zadecyduje .

Opublikowano
13 minut temu, jasiuhonda napisał(a):

Propozycja na dzisiaj:

Saletra zaksan 1640

Mocznik drobna granula 1980

Fosforan 3119

Sol potasowa 1740

Kizeryt 1270

Ceny dobre czy nie bardzo? Nie mam nic na wiosnę jeszcze kupione i tak się zastanawiam czy kupować już czy czekać do samego końca, może potanieje?

Taka ło, bez szału ale czy będzie taniej do świąt raczej nie .

Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ty na prawdę wierzysz że dealer/bank/producent tak za darmo ci dał kredyt ?? Oj mają rację że trzeba ten naród uczyć w szkole ekonomii ...

Ty no wcale się nie pytałem czy taniej będzie jeśli zapłacę gotówka czy przelewem całość 🤣🤣🤣🤣

Opublikowano

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Tomek90 napisał(a):

Ty no wcale się nie pytałem czy taniej będzie jeśli zapłacę gotówka czy przelewem całość 🤣🤣🤣🤣

Weź się dalej nie ośmieszaj, finansowanie fabryczne to nie fundacja xD Na pewno na Tobie zarobili ... Takie bajki to w przedszkolu idź opowiadać ...

• Haha 2
Opublikowano
1 minutę temu, mateo105 napisał(a):

A słyszałeś o stałym oprocentowaniu? Szkoda pisania z niektórymi...

1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Weź się dalej nie ośmieszaj, finansowanie fabryczne to nie fundacja xD Na pewno na Tobie zarobili ...

Zawsze zarabiają na jednym mniej na drugim więcej i ten co za gotówkę kupuje się fo tego kredytu dokłada...😉

• Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Weź się dalej nie ośmieszaj, finansowanie fabryczne to nie fundacja xD Na pewno na Tobie zarobili ...

Weż już przestań.

Kupił na raty I w międzyczasie wykonał oprysk na czas z większą precyzjà z dwa razy szerszą belką, 2 razy większą prędkością i kilka razy większym zbiornikiem. Rocznie pewno na dużym areale fizycznie zarabiał po kilka tysięcy na oszczędności środka czasu i paliwa, plus wykonanie zabiegu w terminie

Po 3 latach ten używany opryskiwacz zyskał na wartości względem nowego  bo inflacja zeżarła pieniądz.

Zarobił handlowiec, zarobił rolnik. 

Opublikowano (edytowane)

@Agrest wszystko się zgadza, ale niech nie gada głupot że nic go to nie kosztowało ... Albo że jedyny koszt to było 400zł za przygotowanie wniosku ... I szczęście że się nie powinęła noga.

Opublikowano

A myślisz że ja kupując ciągnik za gotówkę miałę niższą cenę? Absolutnie. 

Jedynie za mccormick trafiłem promocję że przy płatności w dzień fakturowania 4000zł rabatu. 

Bardziej bym skłaniał się do tego że cena za finansowanie fabryczne jest wkalkulowana w cenę każdej sztuki. Rolnik nie ma ulgi w zakupie, a handlowiec zarobi więcej na tym co gotówką zapłaci. 

Opublikowano
41 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ty na prawdę wierzysz że dealer/bank/producent tak za darmo ci dał kredyt ?? Oj mają rację że trzeba ten naród uczyć w szkole ekonomii ... Oni na Tobie zarobili a ty się jeszcze z tego cieszysz i jesteś z tego dumny xD 

A co miał stracić? Chyba jasne że zarobił. Dowiadujesz się ile dana maszyna kosztuje u poszczególnych dealerów. Negocjujesz cenę do poziomu który uważasz że jest ok ( patrząc np ile ktoś w okolicy zapłacił za daną maszynę, czy np na tym czy innym portalu użytkownicy podają ceny , nawet na fb) i na koniec bierzesz finansowanie fabryczne na 0 np opryskiwacza, siewnika czy pluga. I gdzie ten dealer ma dodatkowo zarobić??? Prędzej bym powiedział że zarabia na tych co kupują za gotówkę. Bo jasne jest że producent nie będzie spłacal za mnie czy za ciebie odsetek. Więc wrzuca je już w cenę maszyny. Tyle że ty kupując ją za gotówkę płacisz taką samą cenę jak ja biorąc ją na kredyt. Czyli i ty masz zawarte odsetki mojej maszyny w swojej cenie i ja w swojej. I kto według ciebie jest łosiem??? 

4 godziny temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

Dokładają właśnie z tych cudownych kredytów. Maszyny porozpisywane na każdego w gospodarstwie i tak ciągną. Rzeczywistość nie zweryfikuje bo zweryfikowały realne oferty które dostaje, jak wejdę ptaszki to część działek pójdzie na budowlane, a reszta niech leży odłogiem 🤷 na ten moment się nie martwię i podtrzymuję swoję zdanie. Widocznie z innych rejonów jesteś, bo 2 miesiące temu w sąsiedniej wiosce poszło 9ha w kawałku za 3800 zł/ha. Zapytaj się teraz tego co go wziął z czego dołożył. Nie pierwszy nie ostatni taki przypadek w okolicy, także nie bądź taki pewien 🙂

@Tomasz0611 kupiłeś coś sam czy ojciec kasę trzyma? Takie głupoty piszesz że aż się zastanawiam czy ty tak na poważnie. Idź do dealera wynegocjuj cenę i potem powiedz że płacisz gotową jak zejdą z ceny jeszcze albo bierzesz to na finansowanie fabryczne 0. Agrest ci podał odpowiedź że cena jest ta sama. Ja nie tak dawno też kupiłem ciągnik który miał być brany za gotówkę ale że nic nie chciał z ceny schodzić i okazało się że można dodatkowo rozłożyć raty na 2 lata na 0 to głupi by nie skorzystał. A ac i tak bym wziął i tak. I jak pytałem gościa u którego ubezpieczam to u niego miałbym taniej niecałe 300 zł na rok. Czyli 600 zł przez te dwa lata. To rzeczywiście od 220 tyś mam kosztów 600 zł. Napisz gdzie dają takie kredyty to chętnie wezmę. Nawet ten super kredyt z ARiMR na 2% na który można wziąć 100 tys tak dobrze nie wychodzi bo trzeba zapłacić 5 tys odsetek plus opłaty przygotowawcze. O sorry zapomniałem jeszcze o 200’zl opłaty przygotowawczej od tego kredytu 0. Czyli 800 zł całkowitych kosztów. 220 tys zostało w kieszeni i można za to kupić coś innego a kredyt spłacać z bierzących wypłat. Głupi nie korzysta 

• Like 1
  • Haha 3
Opublikowano

Porpozycja RSM 32 1350 netto dziś, od poniedziałku wszystkie nawozy plus 30euro do góry. 

Godzinę temu, Tomek90 napisał(a):

Po prostu miałeś dobry bank. U mnie nie mogli odpóścić a siostra jest agentem. i udało sie ale AC płaciłem, fakt kombajn.

Ciągnik  musiałem płacić w  agencji w Warszawie 1700 rocznie, a  u mnie ta sama firma 400 był płacił, ale takie  były warunki umowy i koniec.  Banku nie obchodziło że ta sama firma, tylko ich agent musial zarobić maxymum. 

Opublikowano
5 godzin temu, STIG13 napisał(a):

Były ostatnio kredyty 2%, tylko głupi nie skorzystał. Są finansowania np 50/50 czy tam 3x33 0% i dalej to lepsza forma niż zapłacić od razu. Samochód w leasingu? Lepsza forma niż od tak kupić

Ja nie skorzystałem , bo jak mi nie potrzebne to co mam wziąść i przedupcyć na byle co? a potem i tak trzeba oddać 

Opublikowano
1 godzinę temu, jasiuhonda napisał(a):

Propozycja na dzisiaj:

Saletra zaksan 1640

Mocznik drobna granula 1980

Fosforan 3119

Sol potasowa 1740

Kizeryt 1270

Ceny dobre czy nie bardzo? Nie mam nic na wiosnę jeszcze kupione i tak się zastanawiam czy kupować już czy czekać do samego końca, może potanieje?

Ten kizeryt to chyba tanio, bo coś kojarzę, że była cena 1500, albo mi się coś pomyliło.

Opublikowano

@Agrest wszystko się zgadza, ale niech nie gada głupot że nic go to nie kosztowało ... Albo że jedyny koszt to było 400zł za przygotowanie wniosku ... I szczęście że się nie powinęła noga.

Mówię jak było, może trochę posłuchasz i się czegoś nauczysz, czas wyjść z ciemnogródu 🤣

4 minuty temu, mysza103 napisał(a):

Ja nie skorzystałem , bo jak mi nie potrzebne to co mam wziąść i przedupcyć na byle co? a potem i tak trzeba oddać 

Wrzucasz do banku i samo zarabia na siebie jesteś na plus 😅

33 minuty temu, tomek73 napisał(a):

Porpozycja RSM 32 1350 netto dziś, od poniedziałku wszystkie nawozy plus 30euro do góry. 

Po prostu miałeś dobry bank. U mnie nie mogli odpóścić a siostra jest agentem. i udało sie ale AC płaciłem, fakt kombajn.

Ciągnik  musiałem płacić w  agencji w Warszawie 1700 rocznie, a  u mnie ta sama firma 400 był płacił, ale takie  były warunki umowy i koniec.  Banku nie obchodziło że ta sama firma, tylko ich agent musial zarobić maxymum. 

Nowy kombajny, ciągniki to ja biorę sam AC bez ich propozycji. W ciągniku mam wymieniona przednia grzana szybę, lewe drzwi, prawe grzane i elektryczne lusterko podwójne ponad 12 tys za wszystko pokryte przez AC

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Weź się dalej nie ośmieszaj, finansowanie fabryczne to nie fundacja xD Na pewno na Tobie zarobili ... Takie bajki to w przedszkolu idź opowiadać ...

Na nim (biorąć np ciągnik w finansowaniu fabrycznym)  zarobili tyle, co i na tobie gdybyś kupił ten ciągnik za gotówkę bo za tyle samo żeście ten ciągnik kupili , więc nie wiem po co głupia dyskusja 

A przepraszam , na nim zarobili 400 zł więcej za obsługę wniosku , ale raczej on podpierając się takim finansowaniem kupił ciągnik od razu , a ty ciułałeś na to dobrych parę lat gdzie z 20-30% zżerała inflacja , 

I teraz sobie przelicz kto bardziej był wyrąbany na takiej transakcji ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v