Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, boogie7 napisał:

Pamiętasz aferę sprzed lat z podrabianą Polifoską ?

No pamiętam i właśnie ktoś zrobił badania i bardzo szybko wyszło że jest podrobioną , z tego co wiem firma która tym handlowała już nie istnieje. 

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał:

Mam swoje doświadczenie z mocznikiem Puławy sprzed kilkunastu lat. Ale nawet sam zakład nie był zainteresowany tematem, a sprzedawca szybko towar wymienił i to podczas mojej nieobecności.

Z nawozem ogród 2001 w okolicy były przeboje.

A ja sam nie potrafię zrozumieć różnej zawartości w bb polifoski 6  sprzed 2 lat. Ponoć barwa uzależniona od soli potasowej z różnych złóż. Ale umysł już zatruty teorią spiskową🤣

Do 30% to chodziło o ⅓ towaru na rynku.

I tak np zamiast nawozu bezchlorkowego ogród2001 szedł tarnogran pk albo wapmag

Ten nawóz jeszcze w tamtym roku miał 26% siarki, w tym roku już nie ma nic napisane na workach. Jaki powód? 🤔

Opublikowano
Dnia 28.08.2024 o 08:14, ozotek napisał:

to taniej niż na początku lipca 

Nawet taniej jak w czerwcu 

Dnia 27.08.2024 o 16:20, EmilPlayP napisał:

Zakładając 300kg/ha 3x 290 = 870, a jak dam oddzielnie 100kg polidapu i 150 kg soli wychodzi 630 zł. Będzie trochę mniej fosforu, ale wolałbym przy moich działkach dać dwa metry soli kosztem mniejszej dawki fosforu. Mi to się opłaca, a każdy liczyć potrafi chyba.

Ja już też od dawna tak robię fakt faktem 2 przejazdy ale ta cena za poli to ...

Opublikowano
Dnia 31.08.2024 o 22:35, masa24 napisał:

oj rynek nawozów to rynek na którym szybko można się wzbogacić . kto z was badał kiedykolwiek czy skład podany na etykiecie zgadza się z nawozem ? no właśnie 

I właśnie co roku dziwnie nawozy azotowe jakieś słabsze 🤷

• Sad 1
Opublikowano

Ja tam nic na zapas nie kupiłem i do bliżej wiosny nie kupie. Pod rzepak dalem 200-350kg(wyzsza dawka na nowej dzialce) npk bialchemu i po zniwach 5-6t wapna. Slabe ph bylo. Zostalo mi 2t tego bialchemu i chyba zostanie na buraki. Pod jeczmienie i inne tematy 1,5t wapna. 

Tak się zastanawiam czy od przyszlego roku nie przejść na nawożenie tylko wapnem defekacyjnym z cukrowni w ilości ok 4-5t/ha, jest troche wapna i makro i mikro.. przy dobrym zmianowaniu i poplonach powinno to wystarczyć. Ewentualnie pod bardziej wymagające uprawy (burak) dorzucić 30-50kg fosforu. 

Wydaje mi się że zbyt wielu gospodarzy wpadło w wilczy pęd bicia rekordów w plonach

• Like 2
Opublikowano

Jak kończysz powoli działalność , to kilka lat tak ujedziesz

Opublikowano

Ja stosowałem już kilka razy i jest bardzo dobra, towar suchy, nic nie zawiesza się no i działa. Minus jedyny to cena, byłem zmuszony kupić dwa worki bo zabrakło mi na jedną działkę to cena 640 zł brutto za tonę.

Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

Jak kończysz powoli działalność , to kilka lat tak ujedziesz

Z tego co widzę to czy to widzicie czy nie ale w wiekszości będziemy kończyć działalność nastawioną na produkcje towarową, więc sypcie sobie  dalej. 

Porty od żniw stoją, zboże stoi nic nie wyjezdza. 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, skywalker89 napisał:

Ja tam nic na zapas nie kupiłem i do bliżej wiosny nie kupie. Pod rzepak dalem 200-350kg(wyzsza dawka na nowej dzialce) npk bialchemu i po zniwach 5-6t wapna. Slabe ph bylo. Zostalo mi 2t tego bialchemu i chyba zostanie na buraki. Pod jeczmienie i inne tematy 1,5t wapna. 

Tak się zastanawiam czy od przyszlego roku nie przejść na nawożenie tylko wapnem defekacyjnym z cukrowni w ilości ok 4-5t/ha, jest troche wapna i makro i mikro.. przy dobrym zmianowaniu i poplonach powinno to wystarczyć. Ewentualnie pod bardziej wymagające uprawy (burak) dorzucić 30-50kg fosforu. 

Wydaje mi się że zbyt wielu gospodarzy wpadło w wilczy pęd bicia rekordów w plonach

Po tym wapnie to dobrze tylko komosa rośnie, 3 lata wydoisz glebę i co dalej .

• Haha 1
Opublikowano

Chyba nie ma ruchu, bo sami zadzwonili czy mogą podesłać ofertę..

- saletra Anwil bb/worek - 1490 brutto

- npk 8-20-30 bb (nie napisali skąd) - 2630 brutto

- wapniak rudkowski bb - 450 brutto 

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, skywalker89 napisał:

Z tego co widzę to czy to widzicie czy nie ale w wiekszości będziemy kończyć działalność nastawioną na produkcje towarową, więc sypcie sobie  dalej. 

Porty od żniw stoją, zboże stoi nic nie wyjezdza. 

Jestem tego samego zdania trzeba coś kolwiek posypać ,ale bez przesady. Nie ma ruchu na skupach cena stoi w miejscu. Wątpię by w najbliższym czasie się coś zmieniło.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v