Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ja osobiście mam kupione npk na kolejny sezon i azot na 1 dawkę wiosenna w rzepak. Dokupić mocznika mi zostało na jesień, czy saletrosanu... Resztę kupię na wiosne. Wczoraj dzwonili z oferta 1700 brutto saletra. Podziekowalem 

Edytowane przez Badwolf
Opublikowano

Kurde dajcie spokój, ceny naszych zbóż to ceny jakie były 10 lat temu, a polifoska była po 1500-1800 zł, kiedy to wróci do normalności to nikt nie wie, rok można ominąć jak co roku pk idzie, alternatywa to obornik bo on jeszcze jako tako się opłaca nawet kupić.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

No tak, tylko ja już omijałem jak poli była po 4tys :P. Ogólnie masz racje, że sprzedaż nawozów powinna drastycznie spaść, ale widać u nas rolnicy mają za dużo kasy i kupują niezależnie od ceny.  W Wielkiej Brytani np. sprzedaż nawozów spadła o 30% , bo zwyczajnie ich nie stać. Po sasiadach widzę, że nikt nic nie ogranicza, tu też jak poczytać to zastanawiają się czy sypac 500kg czy tylko 450 :P.

Edit

Zamiast debilnych dopłat do sprzedanego zboża powinni byli kontynuować dopłaty do nawozów, było by to z korzyścią dla rolników i dla producentów nawozów, a tak chłopy dostały kasy i pewnie już nowe fynty zamówione xD

Edytowane przez Dastan
Opublikowano (edytowane)

Raczej chciałeś powiedzieć ze najwięcej dostali kombinatorzy którzy nawet z rolnictwem nie mają nic wspólnego poza tym ze mają ziemię, składają na dopłaty i napisali sobie lewe fakturki na sprzedane zboże. Do nawozów chociaz mieli cięzej coś wykombinować i faktycznie dostawali Ci co tą ziemię uprawiają. (o ile mieli umowy na dzierżawy itp.)

Edytowane przez PTrend
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, STIG13 napisał:

Żółkiewka. Ojciec zamówił jakiś import. Zobaczymy co to będzie.

To tak bardziej Krasnostawski niż Zamojszczyzna. Jak różowy to pewnie Piast w innych workach. Kiedyś brałem to jakoś słabo się to rozpuszczało. Rsm 32 1400 brutto. Żółkiewka 

Edytowane przez PanPawel
Opublikowano
3 godziny temu, Dastan napisał:

No tak, tylko ja już omijałem jak poli była po 4tys :P. Ogólnie masz racje, że sprzedaż nawozów powinna drastycznie spaść, ale widać u nas rolnicy mają za dużo kasy i kupują niezależnie od ceny.  W Wielkiej Brytani np. sprzedaż nawozów spadła o 30% , bo zwyczajnie ich nie stać. Po sasiadach widzę, że nikt nic nie ogranicza, tu też jak poczytać to zastanawiają się czy sypac 500kg czy tylko 450 :P.

Edit

Zamiast debilnych dopłat do sprzedanego zboża powinni byli kontynuować dopłaty do nawozów, było by to z korzyścią dla rolników i dla producentów nawozów, a tak chłopy dostały kasy i pewnie już nowe fynty zamówione xD

Jak u nas mają ograniczać jak np w moich stronach hyrc gospodarz plony pszenicy 9-11t przy bialku 14..

Opublikowano
1 godzinę temu, Tigon napisał:

w tym roku bulldozer sypie prawie 15t, aż strach myśleć co to będzie jak połowa jutuberów ją zasieje. 

U kogo tak pięknie sypie 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, masa24 napisał:

U kogo tak pięknie sypie 

Nie wiem, widziałem tylko ulotkę że w badaniach coboru czy czort podobne.

Edit

Znalazłem 

• Potencjał plonotwórczy ziarna do 14,98 t/ha [WPDO 2023, Kobierzyce woj. dolnośląskie, a2]
Edytowane przez Tigon
Opublikowano
27 minut temu, Tigon napisał:

Nie wiem, widziałem tylko ulotkę że w badaniach coboru czy czort podobne.

Edit

Znalazłem 

• Potencjał plonotwórczy ziarna do 14,98 t/ha [WPDO 2023, Kobierzyce woj. dolnośląskie, a2]

To jak nie widziałeś że tyle sypie to p co pisać głupoty że po 15 ton sypie , jak sam wstawiłeś cytat że  ma potencjał na prawie 15 ton i że te 14,98 tony uzyskano w doświadzeniach poletkowych , a nie na polach u rolników . Więc spokojnie zabaczy się jak będzie wychodził na polach rolników gdzie średnia będzie liczona z wielu ha , a nie z kilku arów jak ma to miejsce w badaniach odmian . Choć sam będę zamawiał Buldożera, Elektre , Pallasa , każdej na 2 ha żeby było , reszta swoim Linusem będzie obsiana 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v