Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
6 godzin temu, mike2145 napisał:

Kupujecie już azoty na przyszły sezon czy jeszcze z miesiąc czekać? RSM 32 polski 1100 netto obecnie

ja czekam, dopiero w zime bede kupował ,moim zdaniem stanieją kwestia żeby zboze w zniwa znowu było tanie i połowa znacznie obniży zakupy

Opublikowano

nikt nie wie, co będzie. Ale obserwując ostatnie lata wychodzi na to, że nie warto wpadać w panikę. Nie kupować nawozów bo " nie będzie", albo " będzie już tylko drożej", tak jak z cenami zbóż , miało być już po 500 za pszenicę i upadek rolnictwa w kraju. teraz cena za saletrę może wydawać się atrakcyjna, ale jeśli ruch będzie mizerny to jeszcze powinna spadać, nie dawajcie się wciągać w panikę, bo zarabiają na tym tylko cwaniaki.

• Like 1
Opublikowano
57 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

KK a nie sól? Z ciekawości jaka cena za KK przy całym aucie?

1290 netto

Opublikowano
10 godzin temu, rocknrollnik1 napisał:

nikt nie wie, co będzie. Ale obserwując ostatnie lata wychodzi na to, że nie warto wpadać w panikę. Nie kupować nawozów bo " nie będzie", albo " będzie już tylko drożej", tak jak z cenami zbóż , miało być już po 500 za pszenicę i upadek rolnictwa w kraju. teraz cena za saletrę może wydawać się atrakcyjna, ale jeśli ruch będzie mizerny to jeszcze powinna spadać, nie dawajcie się wciągać w panikę, bo zarabiają na tym tylko cwaniaki.

Nie wytłumaczysz... Przedstawiciel powie bierz bo sąsiad już wziął to zapłacą i 2x drożej a i zamiast paru ton całe auto wezmą bo za rok nie będzie...

Opublikowano
13 godzin temu, GABBER85 napisał:

to w ch*j na tonie, jak kupowali po 4500-5000 to takiej straty nie mieli...

W przeciągu miesiąca dwóch to nie tak mało… i przy obecnych cenach grosz do grosza i wychodzi opłacalność na zero 

Opublikowano
Sumik napisał:

Nie wytłumaczysz... Przedstawiciel powie bierz bo sąsiad już wziął to zapłacą i 2x drożej a i zamiast paru ton całe auto wezmą bo za rok nie będzie...

W sierpniu 2023 - Polifoska 7 była w lokalnym składzie po 2700 zł brutto. Też gadali ze musi spaść cena i nie bierzcie. Potem podrożała na 2900zl a ostatecznie we wrzesniu nie była dostępna i trzeba było kupować NPK w formie "blend" za ponad 3000 zł... Nie da się kupić nawozu po najniższej cenie, ale posiadanie 30-40% zuzywanego nawozu przy cenie 1350 netto ( za saletrę) jest dzialaniem jak najbardziej slusznym. Robienie zapasów na szczycie górki cenowej ( czyli jak dawniej 4500 zł) to błąd...

• Thanks 2
Opublikowano

Tak a w listopadzie ta sama polifoska 7 znalazła się po 3500. Wyprodukowana tu się można zdziwić we wrzesniu . Prawda jest taka że jesteśmy rozgrywani i to zarówno przez GA jak i prywatnych dystrybutorów. 

• Like 1
Opublikowano

Kupiłem wczoraj saletrę w workach ilość 2T cena 1600 za T podlaskie.

Opublikowano
Dnia 2.06.2024 o 22:13, miwigos napisał:

1290 netto

Obdzwoniłem dzisiaj w kilka miejsc i takiej ceny nie mogę znaleźć,  co najmniej 40-50 zł na tonie drożej,  ale to pewnie przez położenie i koszt transportu 

Dnia 3.06.2024 o 09:24, tomek73 napisał:

Mam ofertę Yara 7-20-30 po 2350 za tonę,  ilości samochodowe, i chyba zamówię. 

Zapewne cena netto ? Ja mam propozycję na ultra 8-20-30 przepakowana w Polsce w NPK 8-20-30 w cenie 1490 

Tak przeliczyłem KK+ Dap , kontra ten NPK 8-20-30 to przy dawce npk-400kg/ ha , i tych samych składnikach kk i dapu wychodzi na korzyść ok 50 zł/ ha dla mieszanki 

I teraz tak dumam , czy jest sens brać 2 różne nawozy i bujać się 2 razy po polu czy zrobić to jednym rzutem ? Jazda 2 razy to pewnie ta różnica w cenie zniknie . 

W tamtym roku różnica była przeszło 200zł , to posiało się mieszankę 

Opublikowano
8 minut temu, mysza103 napisał:

Obdzwoniłem dzisiaj w kilka miejsc i takiej ceny nie mogę znaleźć,  co najmniej 40-50 zł na tonie drożej,  ale to pewnie przez położenie i koszt transportu 

Zapewne cena netto ? Ja mam propozycję na ultra 8-20-30 przepakowana w Polsce w NPK 8-20-30 w cenie 1490 

Tak przeliczyłem KK+ Dap , kontra ten NPK 8-20-30 to przy dawce npk-400kg/ ha , i tych samych składnikach kk i dapu wychodzi na korzyść ok 50 zł/ ha dla mieszanki 

I teraz tak dumam , czy jest sens brać 2 różne nawozy i bujać się 2 razy po polu czy zrobić to jednym rzutem ? Jazda 2 razy to pewnie ta różnica w cenie zniknie . 

Daj namiary na firmę która sprzedaj ten npk po 1490

Opublikowano
5 minut temu, mysza103 napisał:

Nie wiem jak to wyłączyłeś ale z moich obliczeń wynika że ta ultra 8 powinna kosztować 2150 brutto żeby było ją sens kupic przy leczeniu soli lub Około 2350 przy liczeniu k k. 

Sol 1800 przy całym samochodzie. Więc kg wychodzi 3 zł. 300 *3 = 900 zł 

Dap 2860 brutto. Biorąc azot po 4 zł. Mamy 180*4=720.

2860-720=2140 

2140:460=4,65

Biorąc azot z ultry 80*4=320

Fosfor 200*4,65= 930

Sumując 930+320+900=2150 brutto 

W Korn kali nie patrząc na inne składniki potas wychodzi za 3,6 zł za kg. Więc te 180 zł trzeba dodać. 

Więc jak ty podałeś cenę netto 2490 za u8. To wychodzi prawie 2700 brutto. W porównaniu do soli 550 zł się przepłaca a do kk 370 zł. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v