Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak drogie nawozy i robiłeś zapas , ale chyba dopłate dostałeś do nich , to wyjdą ceny podobne

Opublikowano

Zamówiłem cały zestaw i osoba z którą miałem brać wycofała się więc musiałem wziąć ja. Niestety nauczka na przyszłość że umiesz liczyć licz na siebie i nie składaj się z nikim innym na tira.

A najlepsze jest to że w tym roku to ta właśnie osoba która się wycofała próbowała mnie naciągnąć na tira ale powiedziałem mu spadaj

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Mogłeś mu sie odwdzięczyć, ale na dopłate sie załapałeś

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

Tu masz racje ,na 100 nie wróci sie  , ale jaka fajna robota, kombajn też sie nigdy nie wróci , taniej by było na usłudze , ale kosze kiedy chce

Tylko co to za porównanie  GPS z kombajnem ? Bez GPS zrobisz wszystko , a bez kombajnu nic . Tak samo można porównać każdą maszynę & GPS.  GPS to bardziej fanaberia , która pewnie dużo pomaga w uprawach , ale nawet w 1% nie jest koniecznością,  bo bez niego wszystko się da zrobić.  Co do kombajnu to jak masz ok 100ha to już raczej na siebie zarobi , więc gadanie że się nigdy nie zwróci to trochę dziwne 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, JarekBazydlo napisał:

NPK 8-20-30 cena 2800 brutto

Gdzie taka cena?

2 godziny temu, krzychu121 napisał:

Wszystko zależy w jakim stanie się weszło na VAT. Ja akurat miałem dość sporo kasy przed przejściem na vat i robiłem sporo inwestycji.  Około ćwierć melona zwrotu wpadło, a nie liczę tych drobnych zwrotów i za rok wychodzę :) najgorzej jak ktoś wchodzi ze tak powiem z zerowym stanem konta i myśli że na vacie zarobi. 

To samo i ja tylko mi w 4 lata wyszlo do zwrotu ok 150 tys ale juz nie zamierzam wiekszych zakupow robic

Wszystko zależy w jakim stanie się weszło na VAT. Ja akurat miałem dość sporo kasy przed przejściem na vat i robiłem sporo inwestycji.  Około ćwierć melona zwrotu wpadło, a nie liczę tych drobnych zwrotów i za rok wychodzę :) najgorzej jak ktoś wchodzi ze tak powiem z zerowym stanem konta i myśli że na vacie zarobi. 

To samo i ja tylko mi w 4 lata wyszlo do zwrotu ok 150 tys ale juz nie zamierzam wiekszych zakupow robic

To samo i ja tylko mi w 4 lata wyszlo do zwrotu ok 180 tys ale juz nie zamierzam wiekszych zakupow robic

Edytowane przez mateo105
Blad w pidowni
Opublikowano
mateo105 napisał:

1 godzinę temu, JarekBazydlo napisał:

NPK 8-20-30 cena 2800 brutto

Gdzie taka cena?

To samo i ja tylko mi w 4 lata wyszlo do zwrotu ok 180 tys ale juz nie zamierzam wiekszych zakupow robic

Lokalny sprzedawca.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, mysza103 napisał:

Tylko co to za porównanie  GPS z kombajnem ? Bez GPS zrobisz wszystko , a bez kombajnu nic . Tak samo można porównać każdą maszynę & GPS.  GPS to bardziej fanaberia , która pewnie dużo pomaga w uprawach , ale nawet w 1% nie jest koniecznością,  bo bez niego wszystko się da zrobić.  Co do kombajnu to jak masz ok 100ha to już raczej na siebie zarobi , więc gadanie że się nigdy nie zwróci to trochę dziwne 

Za dobry kombajn trzeba dać ponad milion, 100 ha x550 =55000 , odlicz paliwo ,koszty, wyjdzie około 30000, trzeba prawie 40 lat , to z tego kombajnu bedzie złom

Jak założysz GPS zmienisz zdanie

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
10 minut temu, miwigos napisał:

Za dobry kombajn trzeba dać ponad milion, 100 ha x550 =55000 , odlicz paliwo ,koszty, wyjdzie około 30000, trzeba prawie 40 lat , to z tego kombajnu bedzie złom

Jak założysz GPS zmienisz zdanie

Jak się kupuje kombajn za ponad milion to taki kombajn pewnie robi 300 ha minimum, a jak jeszcze ma przystawkę do kuku i jeździ po usługach to i 500 ha kosi , to teraz te obliczenia podstaw sobie pod 500 ha , . Co do GPS to jak by to kosztowało do 5 tys to inna rozmowa , ale nie że grube dziesiątki tys trzeba dać na coś bez czego też się da zrobić 

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Karol6130 napisał:

100 ha to po 400 pojadą wykoszą, albo i taniej

I to na telefon 

Bez przestojów, kombajny na podmianę jak coś 

Za taka cene to kiepska jakość uslugi

1 godzinę temu, mysza103 napisał:

Jak się kupuje kombajn za ponad milion to taki kombajn pewnie robi 300 ha minimum, a jak jeszcze ma przystawkę do kuku i jeździ po usługach to i 500 ha kosi , to teraz te obliczenia podstaw sobie pod 500 ha , . Co do GPS to jak by to kosztowało do 5 tys to inna rozmowa , ale nie że grube dziesiątki tys trzeba dać na coś bez czego też się da zrobić 

Na 150 ha , na 300 ha to już conajmniej 1,5 mln , oczywiście netto ceny

Opublikowano
4 minuty temu, miwigos napisał:

Za taka cene to kiepska jakość uslugi

Na 150 ha , na 300 ha to już conajmniej 1,5 mln , oczywiście netto ceny

Bez przesady , 150ha  to się wykosi najmniejszym hew hollandem  tc 4,90 , (4 klawiszowym ) który w 2019 roku kosztował z przystawką do rzepaku 490 brutto , teraz aktualnej ceny nie znam , 

• Like 1
Opublikowano

Przy tych cenach mocznik wychodzi najtaniej jeśli liczyć czysty składnik ale na pierwszą dawkę nie za bardzo i jak jest z tym inhibitorem to lepiej czy gorzej bo ten bez teoretycznie tylko do nawożenia dolistnego i ciekawe jakie straty są przy nawożeniu pogłównym mocznikiem,saletrą w tych samych warunkach?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Karol6130 napisał:

100 ha to po 400 pojadą wykoszą, albo i taniej

I to na telefon 

Bez przestojów, kombajny na podmianę jak coś 

u mnie nierealne, co prawda nie 100, ale ok 75 by się nazbierało. rok temu za ha płaciłem 650/ha i taniej nie było kogo wziąć. Dobrze ,że zboże było drogie. Sąsiad za godzinę rekordem wołał 600 zł. Mówił, że taniej to mu się nie opłaca odpalać, hehe. 

w tym roku przyjechał do mnie nowym nh cx 6.80  , koszt 520/ha. A tamci dalej cenę trzymali i chyba nic nie zarobili. 3 lata temu było 380/ha. Wtedy to jeszcze opłacało się najmować zamiast mieć swój kombajn, ale teraz nie było wyjścia i kupiłem chrupka. 

Edytowane przez rocknrollnik1
  • Like 3
Opublikowano
15 minut temu, mysza103 napisał:

Bez przesady , 150ha  to się wykosi najmniejszym hew hollandem  tc 4,90 , (4 klawiszowym ) który w 2019 roku kosztował z przystawką do rzepaku 490 brutto , teraz aktualnej ceny nie znam , 

Kombajn który w 2018 kosztował 580 tyś ,teraz kosztuje 1,1 mln

Opublikowano
28 minut temu, mysza103 napisał:

Znajomy kupił chyba  w 2021 roku nh 6090 to bez przystawki do kukurydzy  dał 680 netto…..

Opublikowano
38 minut temu, mysza103 napisał:

Zajebałby się tym ciuholandem na tych 150ha.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v