Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Po Waszych wypowiedziach to sam nie wiem ale dla świętego spokoju będę prowadził dalej papierową wersję chociaż wszystko u mnie przez IRZ i przy najbliższej kontroli IW zapytam 

Opublikowano (edytowane)

Jak do kuźwy nędzy ma wyglądać kontener na padłe świnie w gospodarstwie? Nikt w mojej okolicy kogo pytam nie wie. I jeszcze gdzie to ma stać?

Edytowane przez krilan06
Opublikowano
7 minut temu, krilan06 napisał:

Jak do kuźwy nędzy ma wyglądać kontener na padłe świnie w gospodarstwie? Nikt w mojej okolicy kogo pytam nie wie. I jeszcze gdzie to ma stać?

Sąsiad ma taki metalowy na kółkach ( kiedyś były takie do śmieci) zamykany na kłódkę, w nakladczych widzę że stoją w wydzielonych i ogrodzonych miejscach poza gospodarstwem (czyli w tzw strefie brudnej?)

Opublikowano
1 minutę temu, krilan06 napisał:

Kolega dzwonił do weterynarii to powiedzieli że zwykła wanna wystarczy tylko przykryta ma być 😂

Ale prostokątna, czy narożna?

Opublikowano

zależy jaka wanna,nie takie tuczniki sie kąpią 

z drugiej strony każdy pojemnik może być za mały jak ci 10 tuczników naraz padnie 

no bez przesady i robienia wiecznych problemów

Opublikowano

Weź kastę od taczki i będzie git. Szwagier miał strefę kiedyś i jak mu padły to miała być sekcja to weterynarz na gnoju robił i nie miał problemów. Zresztą inspekcja u nas tego nigdy nie zadała.

Opublikowano

Wybiją wam te świnie z głowy .

W ostatnich dniach Główny Inspektorat Weterynarii potwierdził trzy nowe ogniska ASF w stadach świń. W stadach przebywało łącznie ponad 5 tys. zwierząt. Ognisko nr 2024/38 wybuchło w miejscowości Rudki w gminie Ostroróg 

Ognisko nr 2024/38 wybuchło w miejscowości Rudki w gminie Ostroróg (pow. szamotulski, woj. wielkopolskie). W gospodarstwie utrzymywano 2887 świń.

Ognisko nr 2024/39 wybuchło w miejscowości Darż w gminie Maszewo (pow. goleniowski, woj. zachodniopomorskie). W gospodarstwie utrzymywano 2396 świń. 

Ognisko nr 2024/40 wybuchło w miejscowości Postolin w gminie Sztum (pow. sztumski, woj. pomorskie). W gospodarstwie utrzymywano 48 świń. 

Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Wybiją wam te świnie z głowy .

W ostatnich dniach Główny Inspektorat Weterynarii potwierdził trzy nowe ogniska ASF w stadach świń. W stadach przebywało łącznie ponad 5 tys. zwierząt. Ognisko nr 2024/38 wybuchło w miejscowości Rudki w gminie Ostroróg 

Ognisko nr 2024/38 wybuchło w miejscowości Rudki w gminie Ostroróg (pow. szamotulski, woj. wielkopolskie). W gospodarstwie utrzymywano 2887 świń.

Ognisko nr 2024/39 wybuchło w miejscowości Darż w gminie Maszewo (pow. goleniowski, woj. zachodniopomorskie). W gospodarstwie utrzymywano 2396 świń. 

Ognisko nr 2024/40 wybuchło w miejscowości Postolin w gminie Sztum (pow. sztumski, woj. pomorskie). W gospodarstwie utrzymywano 48 świń. 

Jak jest teraz z ty wybijaniem świń ? U mnie wybijali w promieniu 1km od ogniska + tam gdzie był wet w danym dniu .

Opublikowano
55 minut temu, DRIPOL napisał:

Jak jest teraz z ty wybijaniem świń ? U mnie wybijali w promieniu 1km od ogniska + tam gdzie był wet w danym dniu .

Obecnie to zależy  jakiej wielkości stada , ostatnio pod Gnieznem wybijali w danej miejscowości tylko z dodatnim wynikiem.

Opublikowano

Tak było, ale to raczej dzięki zbiegowi okoliczności. Podobno w Ujeździe ktoś ma stado rasy zachowawczej i Uniwersytet Przyrodniczy nie zgodził się na ubój w tym gospodarstwie. Wtedy reszta gospodarzy się zbuntowała i stwierdzili, że w takim razie oni też nie dadzą wybić swoich. W celu uniknięcia afery wysłali pozera Kołodziejczaka i on "załatwił" to, że tylko w stadach z dodatnim wynikiem świnie będą wybijane. W kilku gospodarstwach zdążyli jednak wybić zdrowe świnie, zanim nie nadeszła kolej na wieprze polskiej rasy...

Opublikowano
38 minut temu, JanKrzysztof napisał:

Tak było, ale to raczej dzięki zbiegowi okoliczności. Podobno w Ujeździe ktoś ma stado rasy zachowawczej i Uniwersytet Przyrodniczy nie zgodził się na ubój w tym gospodarstwie. Wtedy reszta gospodarzy się zbuntowała i stwierdzili, że w takim razie oni też nie dadzą wybić swoich. W celu uniknięcia afery wysłali pozera Kołodziejczaka i on "załatwił" to, że tylko w stadach z dodatnim wynikiem świnie będą wybijane. W kilku gospodarstwach zdążyli jednak wybić zdrowe świnie, zanim nie nadeszła kolej na wieprze polskiej rasy...

Tam była wierchuszka ustosunkowanych ludzi w świńskiej branży w  tym stado o najlepszej zdrowotności w Polsce o kosmicznym wręcz poziomie bioasekuracji w jednym ze stad i tak wystąpił asf ( 2 lochy padły i sam właściciel pobrał próbki i wysłał do badań)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Przez soltys48
      Zapraszam do dyskusji na temat cen bydła w 2025r

• Dodaj nową pozycję...
v