Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

U nas zeszyt z deratyzacji, zeszyt z obrotem grup technologicznych zwierząt, karty leczenia, papiery z utylizacji jeżeli była, świadectwa w przypadku zakupu materiału hodowlanego prosiąt i to wszystko 

• Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, ŻakowskiSławomir napisał:

ma ktoś listę dokumentów które są potrzebne do kontroli? :] 

dokumentacja przeglądów budynków

rejestr środków transportu

rejestr wejść do budynków

dokumentacja czyszczenia i dezynfekcji 

wzór spisu świń z podziałem na grupy

deratyzacja

potwierdzenie odbioru padłych zwierząt jeśli takie były.

U mnie to było wymagane powiat Aleksandrów- Kujawski. Wiem że w innych powiatach trzeba było jeszcze okazać kwitki od szczepienia psów na wściekliznę.

To będzie pierwsza kontrola u ciebie że pytasz co potrzebne?

• Thanks 1
Opublikowano
4 godziny temu, Skowron16 napisał:

deratyzacja

U mnie to było wymagane powiat Aleksandrów- Kujawski. Wiem że w innych powiatach trzeba było jeszcze okazać kwitki od szczepienia psów na wściekliznę.

O to u nas trochę mniej,co to jest dokumentacja przeglądów budynków? 

Opublikowano
4 godziny temu, Skowron16 napisał:

deratyzacja

tak, pierwsza kontrola po przejęciu stada więc i papiery prowadzę teraz ja, stąd pytanie, dzięki za odpowiedź

Opublikowano (edytowane)

Trzeba wspierać lokalnych rolników a nie korporacje. Jęczmień 200, żyto 170, mokra kiszona kukurydzę 330, groch 200, rzepak 100, premiks i zakwasza z 30. To tak mniej więcej. Od 50 kg masy świń. Od 110 do sprzedaży  czyli ok 130kg wywalam premiks i rzepak schodzę na 50 kg.

Edytowane przez Grzesiu90209
Opublikowano
25 minut temu, Grzesiu90209 napisał:

Trzeba wspierać lokalnych rolników a nie korporacje. Jęczmień 200, żyto 170, mokra kiszona kukurydzę 330, groch 200, rzepak 100, premiks i zakwasza z 30. To tak mniej więcej. Od 50 kg masy świń. Od 110 do sprzedaży  czyli ok 130kg wywalam premiks i rzepak schodzę na 50 kg.

To są jakieś mięsne ?,bo białko jest prawdopodobnie ok? Tylko drogo wychodzi to zastępstwo Sr poekstrakcyjnej sojowej 

9 godzin temu, Dontcry napisał:

Kupowal ktoś pszenzyto teraz? Jaka cena jest?

Zależy od kogo od 590 zł do 700 ta ostatnia cena dla stałych dostawców 

Opublikowano
7 godzin temu, ws71 napisał:

To są jakieś mięsne ?,bo białko jest prawdopodobnie ok? Tylko drogo wychodzi to zastępstwo Sr poekstrakcyjnej sojowej 

Zależy od kogo od 590 zł do 700 ta ostatnia cena dla stałych dostawców 

śruta rzepakowa jest tańsza od soi, a groch niewiele droższy od zboża, więc raczej powinno być taniej

Opublikowano (edytowane)

Rzepak, nie śruta rzepakowa. Śruty rzepakowej nie kupuje bo może być z ukrainy a tam mają gorzki rzepak i uprawiają go na ukrainie. Kiedyś śruty rzepakowe były fajne zielone, a teraz za bardzo grzeją i wszystko brązowe u okolicznych dostawców. 

Dużo taniej niż na śrucie sojowej nie jest, ale wolę kupować od sąsiadów niż z Ameryki południowej. Dużo mniejszy ślad węglowy 😉

Edytowane przez Grzesiu90209
Opublikowano
1 godzinę temu, dwdx1906 napisał:

śruta rzepakowa jest tańsza od soi, a groch niewiele droższy od zboża, więc raczej powinno być taniej

Groch w okolicy 1.05 kg brutto,do tego zawartość białka ok 22%,na kg Sr sojowej ponad 2kg grochu i w tym momencie średnio opłacalny robi się biznes, do tego rzepak i już mocno w plecy np względem Sr sojowej i łubinu. Na pewno groch jest super opłacalna opcja przy własnej jego produkcji, tutaj jeszcze w grę wchodzi rasa prosiąt do tuczu nie wszystkie tak samo reagują na taką paszę 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Przez soltys48
      Zapraszam do dyskusji na temat cen bydła w 2025r

• Dodaj nową pozycję...
v