Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, mr1997 napisał(a):

Odrazu dzień przeleży i w pryzmę 

ile taka kiszonka ma suchej masy. Bo ja rok temu zrobiłem tak że skosilem rano wieczorem zgrabilem i od południa następnego dnia zbierałem i wydaje mi się że trochę za mokra jest 

Opublikowano
29 minut temu, KoneserOporu napisał(a):

U mnie KDT260 chodziło na spokojnie z Zetorem 7745, nie mam porównania z zachodnimi bo to pierwsza dyskowa ale mi pasuje. Gdyby nie inne wydatki pewnie KDF300 by się wzięło do kompletu...

Z jakim ciągnikiem miałby ten komplet chodzić ? 

Opublikowano
2 godziny temu, plati napisał(a):

U mnie jak łąki na torfie i piachu to zbiór następuje od razu po koszeniu, a właściwie najlepiej żeby jeszcze padalo

👍👍👍👍🤣🤣

Opublikowano
11 minut temu, Pawel29 napisał(a):

@krzychu121 a pottingerem 3m na centralnym zawieszeniu sie nie interesowales? Bo mysle cos takiego kupic i wiedzial bym na jakie koszty się szykować.

Jak za czołówkę powiedział mi 90 brutto to o nic więcej nie pytałem. 
u nas pottinger ma bardzo słabą opinie 

Opublikowano
3 godziny temu, martin0000 napisał(a):

Trawy zbierasz sieczkarnią?

a wiesz mocno nad tym myślę i póki co robię rozeznanie w terenie jakie byłoby zainteresowanie. U nas to jedynie brałbym pod uwagę klientów właśnie z kosiarkami co od razu  wałek robią - ze względów kamieni. zgrabiarka zawsze wygrabi, a dla sieczkarni są one bolesne. 

Ten rok jeszcze nie, ale na przyszły jest duża szansa że kupię pobierak

• Haha 1
Opublikowano
krzychu121 napisał:

Jak za czołówkę powiedział mi 90 brutto to o nic więcej nie pytałem.  u nas pottinger ma bardzo słabą opinie

Odkup ten dwuletni samolot od martin0000 bo on i tak kupuje nowy zestaw i tyle 😉

• Like 1
Opublikowano

Zakup idzie na modernizację. Więc musi być nowa. Sprzedam starą kosiarkę za 30 tys. I po zwrocie za tą kwotę kupię przednią i tylnią. Więc tak naprawdę będę musiał na chwilę wyłożyć większą sumę pieniędzy a po zwrocie będę miał nowy sprzęt, który kilkanaście lat powinien posłużyć. 

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, dantur96 napisał(a):

Przecież to woda sama 

Wszystko zależy od sumy opadów i pory koszenia więc nie, nie jest to sama woda. 

Chcesz to Ci mogę zrobić zdjęcie jak to w pryzmie wyglada 

Opublikowano
8 godzin temu, robert1226 napisał(a):

A co ty tak źle z tobą że na samasza schodzisz samasz to jakość wschodnia , a cena zachodnia tak samo pronar te polskie ulepy za bardzo z cenami odleciały. 

1500ha wykoszone i działa jak należy. Chyba w cenach się nie orientujesz Samasz połowa kasy co pottinger

9 godzin temu, krzychu121 napisał(a):

I jak je oceniasz ? Chodzą bez problemu? Miałem brać vicona ale za mocno z ceną odlecieli i chyba będzie samasz 

Na tyle hektarów co wykoszne to bez awaryjnie. Minusem jest malatura farba odstaje na listwie, w zachodnich tego nie ma problemu. Kolejna uciążliwość to jak chcesz wymienić nożyki to trzeba odpiąć kilka zapinek i kilka przetyczek mogli to lepiej rozwiązać nie wiem jak jest teraz w nowych. Miałem raz taki przypadek że wujek oddał mi łąkę i był tam płot betonowy który on zebrał a został się jeden słupek który on wyciągnął i nie sprzątnął i czołową kosiarką go złapałem poszło zapezpeczenie na dwóch modułach. Oczywiście awaria z mojej winy sieczkarnia zamówiona do zbierania a tu wszystko stoi zjazd do domu kilka telefonów i Agrorolnik Śniadowo mają części zamienne na stanie wymiana bardzo szybka przestój nie trwał dłużej jak 3h. nie wiem czy do zachodnich tak odręki maja wszystko

• Thanks 1
Opublikowano
52 minuty temu, czareczek85 napisał(a):

1500ha wykoszone i działa jak należy. Chyba w cenach się nie orientujesz Samasz połowa kasy co pottinger

Na tyle hektarów co wykoszne to bez awaryjnie. Minusem jest malatura farba odstaje na listwie, w zachodnich tego nie ma problemu. Kolejna uciążliwość to jak chcesz wymienić nożyki to trzeba odpiąć kilka zapinek i kilka przetyczek mogli to lepiej rozwiązać nie wiem jak jest teraz w nowych. Miałem raz taki przypadek że wujek oddał mi łąkę i był tam płot betonowy który on zebrał a został się jeden słupek który on wyciągnął i nie sprzątnął i czołową kosiarką go złapałem poszło zapezpeczenie na dwóch modułach. Oczywiście awaria z mojej winy sieczkarnia zamówiona do zbierania a tu wszystko stoi zjazd do domu kilka telefonów i Agrorolnik Śniadowo mają części zamienne na stanie wymiana bardzo szybka przestój nie trwał dłużej jak 3h. nie wiem czy do zachodnich tak odręki maja wszystko

Jak się niema co się lubi , to się lubi co się ma. 

Opublikowano

Co jak co ale kosiarki samasza w okolicy nawet oporowcy biorą, listwę od nich kupuje mchale i wsadza do swoich kosiarek to chyba musi jakość trzymać.Yo jeden z nielicznych polskich sprzętów godnych polecenia

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Tak bym tego samasza nie wychwalał. Biorą bo były stosunkowo tanie i w cenie zagranicznego motyla był zestaw z taśmami. Fajnie że polska firma się stara ale ceny zaczynają szybować w górę a niestety jakość, wykonanie i materiały zostają jakie były. Porównując do Claasa którego miałem okazję testować to przepaść. Fakt wtedy Claas cenił ok 350tys zestaw gdzie Samasz ok 170tys i wybór byłby oczywisty ale jak w grudniu dostałem wycenę Samaszu to aż mnie przytkało.

Niech każdy kupuje na co go stać ale moim zdaniem polskie firmy mogłby zejść z marży by zachęcić rolników. Jak zaczynają szaleć z cenami tylko zrażają do siebie bo pomimo tego że mogą mieć lepszy produkt większość wybierze sprawdzoną zachodnią markę. Dobrym przykładem jest EM z ich robotem do podgarniania paszy. Mam kilka ich maszyn podoba mi się wykonanie podejście ale jak dostałem wycenę Lizarda wyższą niż DeLaval OpiDuo czy Lely Juno to lokalny patriotyzm znów trzeba będzie odstawić na bok. 

Edytowane przez MKrajes
  • Thanks 1
Opublikowano

@MKrajesMoglbys napisac ceny tych robotów do podgarniania. Bo ostatnio właśnie dość mocno zacząłem interesować się tym lizardem jak żoną pokazała mi na tiktoku filmik z nim od tej dziewczyny z łomżyńskiego co była w rolnik szuka żony i tak wychwalali tego robota ale o cenie nic nie wspominali.

Opublikowano (edytowane)

Cena za robota to jedno drugie montaż gdzie wszystko jest liczone wg długości korytarza paszowego. Bo do podstawowej ceny dochodzi koszt pętli, generator pętli, aplikacja a i robot musi mieć stały dostęp do internetu. Spełnia warunki rolnictwo 4.0 to i cena ponad 120tys

Daj spokój straszny z niej autorytet dali dwa zdania do nauczenia sie na pamięć i powtarza jak katarynka. Dali mi kilka nr gdzie to roboty pracują również i do nich to tylko jak mleko wzrosło i jak mleko wzrosło w kółko jedna płyta

Edytowane przez MKrajes
  • Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2025.
      Poniżej zamieszczamy listę najpopularnieszych pytań jakie przewijały sie na forum w latach poprzednich.
      Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie który dotyczy cen mleka w roku 2025.
      Ile będzie kosztować mleko w 2025 roku? Jaka będzie cena mleka w 2025 roku? Czy ceny mleka pójdą w górę w 2025 roku? Czy mleko będzie droższe w 2025 roku? Czy ceny mleka będą spadać w 2025 roku? Dlaczego mleko może tanieć w 2025 roku? Co dalej z cenami mleka w skupie w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Biedronce w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w sklepie w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w skupie od rolnika w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Polsce w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Ameryce w 2025 roku? Stawki w mleczarniach i ceny skupu mleka 2025
      Ile będzie płacić Piątnica za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacił Mlekpol za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić mleczarnie za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacił Łowicz za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacić Mlekovita za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacić Polmlek za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić rolnikom za mleko w 2025 roku? Zapraszamy do merytorycznej i kulturalnej dyskusji.
      Podając ceny mleka wpisujcie jaki to powiat, jaki odbiorca, jakie parametry mleka przy tej cenie. Taka informacja pomoże nam dyskutować na faktach a nie na domysłach.
      Pozdrawiam, YacentY
  • Dodaj nową pozycję...
v