Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
mate12345 napisał:

Nie pamiętam żeby w moich okolicach było tak sucho jak w tym roku, panowie po ile u was słoma z pokosu, średnio 70 zł za belę na podlasiu 

u nas są po 100 zł za bele i sam belujesz. z ciekawości przeglądam ogłoszenia i zdarzają się oferty po 120 zł do zbelowania

• Haha 1
Opublikowano
42 minuty temu, MariuszDe napisał:

Ale macie ładne ceny u mnie za 40-50 zł można było kupić ze stodoły bele 120/120

można być u ciebie i po 20 , co z tego jak transport 1 km to 5,5 u mnie . Lecisz po słome 250 w jedną strone i za sam transport już masz 2750 . Na raz weźmie 40 belek czyli sam transport na sztuce to prawie 70 zł W mojej okolicy słoma z pokosu 100 chodzi , już nawet 100 km dalej jest po 80 dopiero właśnie 200 km ode mnie  to jest cena gotowej około 60-70 ale chora cena transportu i wychodzi ci że po sąsiedzku kupić z pokosu nie jest wcale takie złe bo chociaż zarobi znajomy a nie jakiś handlarzyna . Od razu odpowiadam czemu chora cena transportu ? bo te 40 belek nie waży 25 ton tylko koło 12 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Xawier napisał:

POdkarpackie pow dębicki czerwiec plus lipiec razem 30l

A no to widzisz po sąsiedzku a tu taka różnica... U mnie w lipcu z środy na czwartek w nocy  ulewa przeszła w ciągu 4-5 godzin spadło 36 litrów ale na szczęście bez wichur gradu itd.. dzisiaj żniwa zacząłem chyba najwcześniej jak pamiętam bo to dopiero 19 lipiec

Opublikowano
8 godzin temu, Zefir napisał:

można być u ciebie i po 20 , co z tego jak transport 1 km to 5,5 u mnie . Lecisz po słome 250 w jedną strone i za sam transport już masz 2750 . Na raz weźmie 40 belek czyli sam transport na sztuce to prawie 70 zł W mojej okolicy słoma z pokosu 100 chodzi , już nawet 100 km dalej jest po 80 dopiero właśnie 200 km ode mnie  to jest cena gotowej około 60-70 ale chora cena transportu i wychodzi ci że po sąsiedzku kupić z pokosu nie jest wcale takie złe bo chociaż zarobi znajomy a nie jakiś handlarzyna . Od razu odpowiadam czemu chora cena transportu ? bo te 40 belek nie waży 25 ton tylko koło 12 

Wożą i po 4,5-5 zł. I standardowo jest że zabiera 48 belek. Więc już masz 50 zł za transport belki . A są też tacy co biorą po 66 belek. To masz później 40 zł do belki.  Ja kilka dni temu płaciłem po 5 zł 

Opublikowano
38 minut temu, krzychu121 napisał:

Wożą i po 4,5-5 zł. I standardowo jest że zabiera 48 belek. Więc już masz 50 zł za transport belki . A są też tacy co biorą po 66 belek. To masz później 40 zł do belki.  Ja kilka dni temu płaciłem po 5 zł 

Za 28 bel kukurydzy zapłaciłem 5 zł/km za transport, słoma lżejsza.

Opublikowano

A co wy macie z tą waga ? 

Transportowcy liczą od km a nie od wagi. To jak na pusto jedzie to liczyć wam po 3 zł ? Czy on jedzie na pusto czy ma na sobie 24 tony bloczka betonowego albo 24 big bagi pierza to wszyscy liczą taka sama stawkę. Im lżejszy ładunek tym przewoźnik bardziej się cieszy

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, robert1226 napisał:

Z naciskiem na trafiają.

Nie raz kupuje tira ze słomą i najgorsze są przelane bele czasem trafiają się też ładne suche po pasowce. Po sipmie mało kiedy

Takie tam nie na temat 🤔🤭 ubyło sporo dostawców . Jeszcze nie tak dawno temu było ich 10 tyś 

1721470874474111310476739529690.jpg

Edytowane przez Bercik92
Opublikowano
7 godzin temu, WitekRolnik napisał:

Mlekpol za czerwiec, ilość 6400l

Tł. 4.10 Bi. 3.01

Cena 2.02 brutto RR  i od tego -2 gr na udział.

U mnie też parametry lipa ilość większa cena kilka groszy wyższa 🤷🤷🤷

• Like 1
Opublikowano

@greg1985 W sumie taki aktualnie okres mamy, że ten stres cieplny krowom mocno dokucza i niestety odbija się to na parametrach mleka ;) U mnie parametry poleciały temu, że po pierwsze podczas tych upałów było bardzo gorąco w oborze i krowy miały bardzo ciężko, a po drugie w tym roku cienko z trawami to żeby trochę na tegorocznych belach zaoszczędzić to na noc daję słabszej jakości siano więc nie dziwię się, że parametry w dół poleciały

Opublikowano

Mam nadzieję że to przez stres cieplny. U mnie też mocno poleciały parametry przy braku zmian w żywieniu , krowy coraz bardziej wydojone, nowych wycieleń brak. Trawy teraz dużo lepsze jak z miesiąc temu po kilku solidnych deszczach.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2025.
      Poniżej zamieszczamy listę najpopularnieszych pytań jakie przewijały sie na forum w latach poprzednich.
      Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie który dotyczy cen mleka w roku 2025.
      Ile będzie kosztować mleko w 2025 roku? Jaka będzie cena mleka w 2025 roku? Czy ceny mleka pójdą w górę w 2025 roku? Czy mleko będzie droższe w 2025 roku? Czy ceny mleka będą spadać w 2025 roku? Dlaczego mleko może tanieć w 2025 roku? Co dalej z cenami mleka w skupie w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Biedronce w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w sklepie w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w skupie od rolnika w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Polsce w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Ameryce w 2025 roku? Stawki w mleczarniach i ceny skupu mleka 2025
      Ile będzie płacić Piątnica za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacił Mlekpol za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić mleczarnie za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacił Łowicz za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacić Mlekovita za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacić Polmlek za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić rolnikom za mleko w 2025 roku? Zapraszamy do merytorycznej i kulturalnej dyskusji.
      Podając ceny mleka wpisujcie jaki to powiat, jaki odbiorca, jakie parametry mleka przy tej cenie. Taka informacja pomoże nam dyskutować na faktach a nie na domysłach.
      Pozdrawiam, YacentY
  • Dodaj nową pozycję...
v